No własnie... w związku z wyznaczeniem do łącznego prowadzenia egzekucji Komornika X, dostałam wniosek z US o wystawienie dalszego tytułu wykonawczego dla tytułów i tu podają nr oraz daty tychże tytułów; byłam an szkoleniu z nowych wzorów tw, ale nie mówili nic nt dalszych tw; czy to jest po prostu kopia tytułu wykonawczego tylko skierowana do innego organu? proszę o pomoc
tez sie z tym teraz borykam... trauma;/
musisz wydać dalszy TW (żadna kopia ani duplikat TW) i podajesz tam numer starego TW i date jego wystawienia plus numer Dalszego TW. Powodzenia
w zasadzie robiłam to ręcznie ;/ pracuje na nemezisie i też nie ma tam opcji dalszego TW. poszukaj gdzieś na necie wzoru i w ten sposób chyba trzeba...
Wg ustawy dalszy TW wydaje się wtedy gdy zachodzi konieczność prowadzenia egzekucji przez więcej niż jeden organ egzekucyjny.
np. US prowadzi egzekucję na podstawie wystawionego TW z wynagrodzenia dłużnika. US chce zastosować dodatkowy środek egzekucyjny z wierzytelności zobowiązanego (nadpłata na podatku dochodowym), dochodzi do zbiegu egzekucji z komornikiem sądowym i egzekucję tej nadpłaty ma poprowadzić komornik sądowy. Powstaje sytuacja w której egzekucję prowadzić będzie w dalszym ciągu US na podstawie otrzymanego wcześniej TW oraz komornik sądowy na podstawie dalszego TW . DTW wystawia wierzyciel i przekazuje go w tym przypadku do US który nadaje DTW klauzulę wykonalności i przekazuje DTW do komornika sądowego CELEM prowadzenia egzekucji z nadpłaty w podatku dochodowym. (US- egzekucja z wynagrodzenia , komornik sądowy - egzekucja z wierzytelności).
Wystawiony przez wierzyciela dalszy tytuł wykonawczy do wystawionego wcześniej TW, zawiera dane wcześniej wystawionego TW (nr, data, itd) oraz dodatkowo: nr kolejny DTW (np. 1) i CEL jego wystawienia( prow.egzekucji przez organ sądowy z nadpłaty w podatku dochodowym).
Wierzyciel do przekazywanego DTW do US dołącza informację zawierającą: dane zobowiązanego jeżeli się zmieniły oraz aktualne stany należności .
Mam pytanie. Co jeśli tytuł wykonawczy miałam wystawiony przed zmianą o ustawy o egzekucji, która miała miejsce w 2013r. Czytałam, że wtedy muszę wystawić dalszy tytuł idetyczny jak pierwotny. Mogę jedynie zmienić numer tytułu. Czy to prawda?
dziś dostałam z US prosbe o przekazanie dalszych TW, zadłużenie 2012/2013 kwoty się nie zmieniły dane dłuznika tez czy mam wystawic nowy dalszy TW czy mogę im kopie przesłac jak nie ma zmian pomocy nawet nie wiem co w tym nowym trzeba wpisać