Darowizna od rodzica.
-
- Referent
- Zajmuję się: PS
Darowizna od rodzica.
Klient tłumaczy, że 3 miesiące żył z pieniędzy przesłanych mu na konto przez rodzica. Czy coś ma mnie tu interesować, np. suma? Czy potraktować jak pomoc rodziny i nie liczyć?
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: DM
- Kontakt:
Re: Darowizna od rodzica.
dokładnie takCzy potraktować jak pomoc rodziny i nie liczyć?
jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości zawsze możesz przeprowadzić wywiad środowiskowy, gdzie odbierzesz bardziej szczegółowe oświadczenie o stanie majatkowym

-
- Referent
No ok, ale hipotetycznie : gdyby mi na wywiadzie oświadczył, że niezłą sumkę dostał w darowiźnie od rodzica, to i tak nie mogę liczyć i nic z tym nie zrobię?
-
- Podinspektor
- Kontakt:
art. 7 ust 3. Organ, o którym mowa w ust. 1, odmawia przyznania dodatku mieszkaniowego, jeżeli w wyniku przeprowadzenia wywiadu środowiskowego ustali, że:No ok, ale hipotetycznie : gdyby mi na wywiadzie oświadczył, że niezłą sumkę dostał w darowiźnie od rodzica, to i tak nie mogę liczyć i nic z tym nie zrobię?
1)
występuje rażąca dysproporcja pomiędzy niskimi dochodami wykazanymi w złożonej deklaracji, o której mowa w ust. 1, a faktycznym stanem majątkowym wnioskodawcy, wskazującym, że jest on w stanie uiszczać wydatki związane z zajmowaniem lokalu mieszkalnego (domu jednorodzinnego) wykorzystując własne środki i posiadane zasoby majątkowe lub
-
- Praktykant
- Kontakt:
jestem świeżo po szkoleniu.Dużo wątków było poruszonych m.in.ten,o którym piszecie.Jeżeli rodzic nie mieszka z dorosłym dzieckiem, daje kasę to obowiązek alimentacyjny.To alimenty na dziecko.Na alimenty nie musi być wyrok.Alimenty wliczamy, jeśli od innych osób darowizna to nie wliczamy. Musi często sięgać do KRiO.Pomocne.
-
- Podinspektor
- Kontakt:
tu faktycznie racja! umknęło mi , że to pomoc od rodzicajestem świeżo po szkoleniu.Dużo wątków było poruszonych m.in.ten,o którym piszecie.Jeżeli rodzic nie mieszka z dorosłym dzieckiem, daje kasę to obowiązek alimentacyjny.To alimenty na dziecko.Na alimenty nie musi być wyrok.Alimenty wliczamy, jeśli od innych osób darowizna to nie wliczamy. Musi często sięgać do KRiO.Pomocne.

mój błąd sorka
-
- Referent
No ok z tymi alimentami. To w takim razie gdy klient wpisuje "pomoc rodziny", to pytacie jaka to rodzina? Od chwili zmiany przepisów u nas nikt nie pyta jaki to członek rodziny, tylko po prostu się nie wliczało. A jak u Was w takim razie?
Oprócz Darowizna od rodzica. - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
wniosek do GUNB
Pomoc w obliczeniu dodatku
Prośba o pomoc w wyliczeniu dodatku
zaświadczenie o dochodach
niedopłata do dodatku mieszkaniowego kolejny wniosek jaka decyzja
wstrzymany dodatek bo nie opłaca czynszu
Spadek po połowie
dwie osoby na wózkach inwalidzkich - jak liczyć metraż
alimenty zasądzone ale Pani nie otrzymuje ani grosza
postanowienie Sądu jako tytuł prawny do lokalu
Pomóżcie obliczyć dochód rencisty
działalność nierejestrowana
Najemca przebywa za granicą(praca sezonowa)
Od kiedy liczymy odsetki podatkowe od nienależnie pobranego dodatku mieszk.
Dochód
najem a rachunek za wodę na właściciela