Witam,
Mam wniosek o dodatek mieszkaniowy małżeństwa, gdzie mieszkają w 68m2 i oboje mają orzeczenia o niepełnosprawności BEZ konieczności zamieszkania w osobnym pokoju. Natomiast
twierdzą, że oboje poruszają się na wózkach inwalidzkich. Na wszelki wypadek poprosiłem o jakiś dokument medyczny, potwierdzający taką konieczność a w międzyczasie próbuję znaleźć odpowiedź na pytanie, jak im liczyć powierzchnię, bo nominalnie przekraczają metraż.
Art 5 pkt 3 Ustawy mówi, że normatywną powierzchnię powiększa się o 15 m2, jeżeli w lokalu mieszkalnym zamieszkuje osoba niepełnosprawna poruszająca się na wózku inwalidzkim.
Na forum nie znalazłem odpowiedzi na pytania, czy w przypadku dwóch osób na dwóch wózkach (potwierdzonych czy to dokumentacją medyczną czy wywiadem środowiskowym) powiększalibyście tę powierzchnię 2x15m2?
dwie osoby na wózkach inwalidzkich - jak liczyć metraż
-
- Praktykant
- Zajmuję się: dodatki
- Kontakt:
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: DM
- Kontakt:
Re: dwie osoby na wózkach inwalidzkich - jak liczyć metraż
fakt poruszania się na wózku winien zostać udokumentowany zaświadczeniem lekarskimNa wszelki wypadek poprosiłem o jakiś dokument medyczny, potwierdzający taką konieczność
szczerze mówiąc nie miałem takiego przypadkuNa forum nie znalazłem odpowiedzi na pytania, czy w przypadku dwóch osób na dwóch wózkach (potwierdzonych czy to dokumentacją medyczną czy wywiadem środowiskowym) powiększalibyście tę powierzchnię 2x15m2?

wydaję się jednak, że należałoby biorąc pod uwagę zapis ustawowy powiększyć powierzchnię 2x 15 m 2
tj. 40m [pow. normatywna] + 15m2 + 15m2
-
- Praktykant
- Zajmuję się: dodatki
- Kontakt:
Intencją ustawodawcy była w tym przypadku pomoc osobie niepełnosprawnej, z logiki wynika że w przypadku dwóch osób niepełnosprawnych dwukrotność tej pomocy można przyjąć.
Jednak ustawodawca nie doprecyzował tego zagadnienia, jest mowa tylko o 15m2 a nie o żadnych krotnościach wartości podstawowej, np przy 4 osobach na wózkach powinno to być 4 x 15m2 więcej?
No nic, czekam, może ktoś się tu wypowie jeszcze, bo tak na dwoje babka wróżyła.
Może udzieli się ktoś kto dostał z SKO jakąś odpowiedź w takiej sprawie.
Jednak ustawodawca nie doprecyzował tego zagadnienia, jest mowa tylko o 15m2 a nie o żadnych krotnościach wartości podstawowej, np przy 4 osobach na wózkach powinno to być 4 x 15m2 więcej?
No nic, czekam, może ktoś się tu wypowie jeszcze, bo tak na dwoje babka wróżyła.
Może udzieli się ktoś kto dostał z SKO jakąś odpowiedź w takiej sprawie.
-
- Podinspektor
- Kontakt:
moim zdaniem ustawodawca w miarę jasno się wyraził Normatywną powierzchnię powiększa się o 15 m2, jeżeli w lokalu mieszkalnym zamieszkuje osoba niepełnosprawna poruszająca się na wózku inwalidzkimJednak ustawodawca nie doprecyzował tego zagadnienia, jest mowa tylko o 15m2 a nie o żadnych krotnościach wartości podstawowej
więc tak jak napisałeś/aś :
Intencją ustawodawcy była w tym przypadku pomoc osobie niepełnosprawnej, z logiki wynika że w przypadku dwóch osób niepełnosprawnych dwukrotność tej pomocy można przyjąć.
-
- Praktykant
- Kontakt:
Dalej w tym art ustawy jest: "Normatywną powierzchnię powiększa się niezależnie od liczby członków gospodarstwa domowego." Wskazówka może być w Wyroku NSA z dnia 4 listopada 2020 r. I OSK 2449/18
Pojęcie „oddzielnego pokoju”.Wyrok zapadł przed zmiana ustawy, ale "Wykładnia gramatyczna tego określenia wskazuje, że chodzi tu o pokój, którego osoba niepełnosprawna nie musi dzielić z innymi osobami.". Wg mnie tyle ile osób na wózku lub z prawem do oddzielnego pokoju tyle razy +15 m2.
Pojęcie „oddzielnego pokoju”.Wyrok zapadł przed zmiana ustawy, ale "Wykładnia gramatyczna tego określenia wskazuje, że chodzi tu o pokój, którego osoba niepełnosprawna nie musi dzielić z innymi osobami.". Wg mnie tyle ile osób na wózku lub z prawem do oddzielnego pokoju tyle razy +15 m2.
Oprócz dwie osoby na wózkach inwalidzkich - jak liczyć metraż - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
forma wypłaty dodatku
wniosek do GUNB
Pomoc w obliczeniu dodatku
Prośba o pomoc w wyliczeniu dodatku
zaświadczenie o dochodach
niedopłata do dodatku mieszkaniowego kolejny wniosek jaka decyzja
wstrzymany dodatek bo nie opłaca czynszu
Spadek po połowie
Darowizna od rodzica.
alimenty zasądzone ale Pani nie otrzymuje ani grosza
postanowienie Sądu jako tytuł prawny do lokalu
Pomóżcie obliczyć dochód rencisty
działalność nierejestrowana
Najemca przebywa za granicą(praca sezonowa)
Od kiedy liczymy odsetki podatkowe od nienależnie pobranego dodatku mieszk.
Dochód