Decyzja covidowa a nowe orzeczenie o lekkim stopniu ale innego organu - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 18 sty 2023, 15:27

Babka pobierała świadczenie pielęgnacyjne na męża. W sierpniu wydana była decyzja covidova bo skończyło się orzeczenie. Orzeczenie było z Powiatowego Zespołu ds Orzekania. Teraz kobieta doniosła nowe orzeczenie ale z ZUS i do tego o lekkim stopniu. No i problem. Należy uchylić decyzję covidowa w związku z wydaniem nowego orzeczenia? Nie ma znaczenia, że stare orzeczenie było z Powiatowego Orzecznictwa a nowe z ZUS-u. Obojętne jakie jest orzeczenie czy z ZUS-u, czy z KRUSU czy z Powiatowego Orzecznictwa? Każde nowe orzeczenie powoduje uchylenie decyzji covidowej? Dobrze myślę?
Edyttta
Referent
Od: 13 mar 2017, 13:00
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny

Napisano: 18 sty 2023, 15:33

powiedz babce, żeby zlozyła wniosek do Powiatowego Zespołu , jesli go jeszcze nie złozyła
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 18 sty 2023, 16:21

mówiłam o Powiatowym. Ale co teraz z tym ZUSowskim? Wstrzymać?
Edyttta
Referent
Od: 13 mar 2017, 13:00
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny

Napisano: 19 sty 2023, 8:34

ZUS i PCPR orzekają na innych przepisach dlatego też specustawa ma dwa odrębne zapisy dotyczące tych orzeczeń. W mojej opinii orzeczenie ZUS nie wpływa na orzeczenie z PCPR. Art.15h odnosi się tylko do orzeczeń z PCPR i nowe to nowe orzeczenie również należy rozumieć jako nowe orzeczenie wydane przez tą jednostkę a nie ZUS. Nawet nie wiem czy chciałbym to widzieć bo w końcu ile osób z wydanym orzeczeniem PCPR weryfikujesz czy nie ma orzeczenia z ZUS. Zadaj inaczej sobie pytanie. Czy jeżeli miałabyś osobę z orzeczeniem PCPR ważne ze stopnień znacznym i ta sama osoba ma też ważne orzeczenie ZUS z lekkim to czy nie dałabyś ZP ? Dlatego też rząd ma problem z ŚP aby dać każdemu bo nie ma jednolitości w orzecznictwie o niepełnosprawności.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 19 sty 2023, 8:52

Szarak pisze:
19 sty 2023, 8:34
W mojej opinii orzeczenie ZUS nie wpływa na orzeczenie z PCPR.
w mojej też ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem