decyzja DE po uprawomocnieniu na DM
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: decyzja DE po uprawomocnieniu na DM
@Maxima: Trudno mi odpowiedzieć na Twoje "nowe" pytanie. Generalnie średnio się nadaję do takiej pracy, bo nade wszystko nie lubię bezsensownej pracy, a w biurokracji sporo jest tego. Stosowałabym się, gdybym musiała. Nie muszę - nie stosuję się.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne
- Kontakt:
Nie wiem Maxima dokładnie, na który przepis mogłabym się powołać i który byłby tym najwłaściwszym. Poza tym Gość słusznie zauważył, że odwołanie nie wstrzymuje wypłat DM, więc nie wiem jaki w tym sens. Też słyszałam, że niektóre opsy całą procedurę robią (może któryś art. z rozdziału 10 KPA? Nie wiem, nie wnikam) Mój system w DE też jest tak ustawiony, że nie chce łapać decyzji z DM nieuprawomocnionych ale na szczęście mogę wprowadzać ręcznie niektóre elementy.
Na szkoleniu, na którym byłam również nie było mowy o tym aby czekać do uprawomocnienia.
Łączę pozdrowienia
Na szkoleniu, na którym byłam również nie było mowy o tym aby czekać do uprawomocnienia.
Łączę pozdrowienia
-
- VIP
- Zajmuję się:
Ja chyba wiem co odpowiedzieć, ale wcześniej niech Maxima lub ktokolwiek inny napisze jaki jest w ogóle związek między czekaniem a dodatkiem energetycznym (jaki może być praktyczny skutek czekania lub nie, czym grozi pośpiech, na co czekać).Maxima pisze:Na podstawie jakiego przepisu?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: DM,DE,ST
- Kontakt:
A może to powinno wyglądać tak: ubiegać się o dodatek energetyczny może osoba, której przyznano dodatek mieszkaniowy, a żeby był przyznany dodatek mieszkaniowy to musi się uprawomocnić decyzja przyznająca dodatek mieszkaniowy w ciągu 14 dni od jej odebrania.
-
- VIP
- Zajmuję się:
To wydaje się całkiem nielogiczne.
Oto pierwsza kwota dodatku zapłacona, nie da się jej zabrać, cofnąć, zapomnieć, zatrzeć, zignorować (da się???
jakim sposobem???), jak więc można mówić, że dodatek jeszcze nie jest przyznany. 
Oto pierwsza kwota dodatku zapłacona, nie da się jej zabrać, cofnąć, zapomnieć, zatrzeć, zignorować (da się???

-
- Praktykant
- Zajmuję się: DM,DE,ST
- Kontakt:
Dla mnie to jest logiczne. A ty PCW myślisz za bardzo technicznie. Czy ktoś mówił o jakiejś wypłacie??? Przecież nie składa się wniosku o dodatek energetyczny dopiero jak dostanie się pierwszą wypłatę dodatku mieszkaniowego.
-
- VIP
- Zajmuję się:
O wypłacie to ja mówię, bo dodatek mieszkaniowy wypłaca się bez czekania na termin „uprawomocnienia”. A terminy mnie poganiają. Zarówno jeden jak i drugi dodatek trzeba wypłacić do 10. dnia miesiąca. Jeśli więc oba wnioski wpływają pod koniec stycznia, powiedzmy 31.01, to oba kieruję do wypłaty przed 10.02 (i z pełną mocą zabieram się za czekające już wnioski lutowe). Spełniam wszelkie przepisy. Nie ma przepisu, który by naprawdę hamował dodatek energetyczny.
Według koncepcji Mpm czy Maximy niektóre styczniowe dodatki energetyczne wychodzą gdzieś w połowie marca. Jakie wtedy znaczenie ma wymóg ustawy „do dnia 10” na który wnioskodawca czeka?
Według koncepcji Mpm czy Maximy niektóre styczniowe dodatki energetyczne wychodzą gdzieś w połowie marca. Jakie wtedy znaczenie ma wymóg ustawy „do dnia 10” na który wnioskodawca czeka?
-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
Pozazdrościć PCW małej liczby wniosków lub ludzi do pracy. Nie ma szans abym wypłaciła w lutym dodatki na wnioski z końca stycznia. Nadpłate dostają w marcu. Zapominasz ze mamy miesiąc na wydanie decyzji. Energetyczny tez nie ucieknie, Nadpłate tez dostaną.
Oprócz decyzja DE po uprawomocnieniu na DM - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Ponowne przeliczenie dodatków mieszkaniowych
przekroczenie pow. normatywnej
odszkodowanie z firmy ubezpieczeniowej
DM,DE a zmiany prawne? Czy będą jakies zmiany
zaświadczenie o dochodach praktyki
Czy stypendium socjalne dla studenta wlicza się do dochodu?
Wynajem mieszkania od osoby prywatnej
rozwód, a wniosek o dodatek mieszkaniowy
co zaliczyć do opłat
Metraż użytkowy lokalu mieszkalnego
wyszedł ujemny dodatek mieszkaniowy
wyliczenie wysokości wydatków
Zwrot dodatku mieszk. przez zarządcę
Błąd wyliczeń ryczałtu na zakup opału w Sygnity
wspólnota dwóch właścicieli
może tu mi ktoś podpowie w sprawie dodatku energetycznego:)