Ja prowadzę sprawy dps-ów od samego początku. I uwierz różne sytuacje przerabiałam, od 3 lat trzymam się tego logicznego ciągu, sprawdza się i jest jak najbardziej zgodny z prawem.
no dobrze, ale wysłałam dokumenty do trzech pcprów o zaopiniowanie / sytuacja podbramkowa, facet z ZUA , udarze mózgu, wymagający pilnego umieszczenia.jednocześnie zgłosiłam sprawę do sądu rodzinnego o decyzję w sprawie natychmiastowego umieszczenia. czekam .... decyzję o skierowaniu wydam w trybie natychmiastowym jak się sytuacja wyklaruje .pcpry nie widzą nic złego w tym ,że facet figuruje w kilku miejscach w kolejce ..hmm
W tej konkretnej sytuacji tak można zrobić bo oczekujesz na decyzję sądu w spr umieszczenia bez zgody. Ale w momencie gy postanowienie sie uprawomocni i wpłynie do OPS musisz nadać bieg sprawie i w ciągu 30 dni wydać decyzje o skierowaniu.
Można, jeśli osoba pragnie byc przyjeta do konkretnego domu to dlaczego nie. W art. 54 ust. 2a jest napisane że na wniosek strony można zmienić dom jesli oczekiwanie jest dłuższe niż 3 m-ce.