decyzja kierująca do dps a stanowisko pcpr - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 15 gru 2020, 13:58

Wszystko super tylko szkoda, że nikt nie pomyślał o tym kierowanym człowieku, który nie dostanie należytej opieki bo standardy dla każdego typu domu inne. Po drugie nikt nie zastanawia się kierując (bo to nie ops-u sprawa on wypycha decyzję i problem z głowy-szkoda, że skrupulatnie nie przykłada się do sprawy by ustalić jaki typ domu dla konkretnej osoby właściwy ze względu na formę opieki), że w tym dps są inni mieszkańcy zazwyczaj schorowani lub w podeszłym wieku i przyjęcie człowieka ze skłonnością do nadużywania alkoholu (pomimo, że jest również osobą starszą ale całe życie pijącą) to trochę zaburza funkcjonowanie mieszkańców czyż nie?
I jeszcze jedno - ostatnie, po to ustawodawca wyszczególnia typy dps-ów, żeby nie dochodziło do takich sytuacji. To OPS ma szczegółowo zbadać sprawę i zdecydować przyznając świadczenie niepieniężne z pomocy społecznej jakim jest skierowanie do dps biorąc na siebie odpowiedzialność za swojego człowieka.
prac.soc.
Praktykant
Od: 29 maja 2017, 12:51
Zajmuję się: pomoc społeczna na szczeblu powiatu

Napisano: 15 gru 2020, 14:14

tylko jak leży to w czym zaburza funkcjonowanie innych mieszkańców
jada
Referent
Od: 01 wrz 2017, 19:23
Zajmuję się: PS/ŚW/FA

Napisano: 15 gru 2020, 15:28

doris89 pisze:
15 gru 2020, 11:42
Właśnie jestem po skończeniu takiej sprawy, która ciągnęła się dość długo. U mnie z kolei PCPR odmówił przyjęcia klientki do dps dla osób w podeszłym wieku wskazując, ze według nich klientka powinna zostać umieszczona w pcpr dla osób chorych psychicznie (w wywiadzie lekarskim schizofrenia).

Jako OPS nie mogliśmy z tym nic zrobić, więc w imieniu klientki napisałam odwołanie od decyzji, a ona je podpisała i wysłała. SKO uchyliło decyzję wskazując, że PCPR nie jest organem kierującym i nie może podważać ustaleń i decyzji OPS "organ umieszczający związany jest decyzją organu kierującego". Jeżeli więc w opisanym wypadku w końcu wystawią decyzję odmowną, sugerowałabym odwołanie. Oczywiście zależy też jakie są ustalenia do wywiadu i jak wygląda dokumentacja. W moim przypadku na zaświadczeniu lekarz rodzinny wskazał oba typy domów, a dodatkowo wnioskowałam o opinie lekarza psychiatry czy klientka bezwzględnie wymaga dps dla psychicznie chorych, czy jej stan pozwala na funkcjonowanie w dps dla osób starszych.

I na koniec: nasz PCPR zawsze wymaga oryginałów dokumentów, nie jestem pewna skąd to wynika, ale tak już jest.
My nie wymagamy oryginałów. Kontrola z UW też nie zarzuciła nic. Rozumiemy, że ops potrafią wysyłać kilka kompletów dokumentów po różnych pcpr, więc wysyłanie oryginałów mija się z celem.
hek
Starszy referent
Od: 13 maja 2019, 19:45
Zajmuję się: PS

Strona 2 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x