Mam pytanko, czy jak dostajecie decyzję z RCPS dotyczącą koordynacji, że w jakimś okresie nie zachodzi koordynacja, a Marszałek wydał decyzję przyznającą z wypłatą u nas to czy piszecie jeszcze jakąś decyzję/postanowienie? Czy tylko na podstawie ich decyzji wypłacacie należne świadczenie?
Za okresy w których zachodzi koordynacja wydał decyzję odmowną, a za okresy w których nie zachodzi koordynacja wydał dec. przyznającą po rozpatrzeniu dokumentów. RCPS wydał dec. ponieważ wniosek o zasiłek złożony za granicą.
nie rozumiem tego...czyli co - ktos zlozyl wniosek o zasilek za granica i ten wniosek trafil do marszalka i on ustalil kiedy zachodzi koordynacja i kiedy nie zachodzi i na okres koordynacji wydal decyzje odmowna a na okres bez koordynacji (czyli wtedy kiedy nie byl wlasciwym w sprawie) wydal decyzje przyznajaca ? a u ciebie nikt na nic nie skladal wniosku ?:) czy jakos inaczej ??
Zgodnie z prawem unijnym, wniosek złożony w jednym kraju Unii jest podstawą do ustalenia uprawnień do świadczeń w każdym kraju zamieszkania członków rodziny. A Marszałek jest "łącznikiem"
u mnie jest duzo koordynacji, mieszkancy naszej gminy w wielu krajach unii ubiegaja sie o swiadczenia i niektorzy tez u nas i w innym kraju unii..ale marszalek rozpatruje wnioski tylko w okresie koordynacji i jesli nie obejmuje ona calego okresu zasilkowego to za okres kiedy jej nie ma my musimy ustalic prawo do swiadczen...i rozpatruje tylko wnioski zlozone w naszym kraju, do tych zlozonych za granica wystawia tylko zaswiadczenia odpowiednie i instytucje w niemczech, holandii itd przyznaja im swiadczenia i my tych swiadczen nie wyplacamy...wiec czemu wasz marszalek moze inaczej? nie wiem, moze w tej sprawie jest cos o czym zapomnialas napisac,albo ja cos zrozumialam zle...