chodziło mi raczej o ten §malutka123 pisze:Art 209 § 2 KK - Ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego, organu pomocy społecznej lub organu podejmującego działania wobec dłużnika alimentacyjnego.
no ok.. ja tez tak myślę.. ale byłam na kilku już szkoleniach i słyszałam całkiem odmienne interpretacje... a postawie sprawę tak : a gdzie jest TAKI właśnie zapis w ustawie?malutka123 pisze:Według mnie chodzi o to, że dłużnik już raz został uznany za uchylającego się od zobowiązań więc po co ponownie zajmować się biurokracją. W art.5a ust. 1 jest wspomniane że w takich sytuacjach nie wysyłamy informacji do PUP o potrzebie aktywizacji i nie wszczynamy postępowania do uznania dłużnika za uchylającego się. Powinniśmy wystąpić z wnioskiem o ściganie.
ja już to zrobiłam i kilka znajomych ośrodków tez.. proponuje ich zasypać tego rodzaju zapytaniami.. mogę mniej więcej podesłać gotowca...legalna 01 pisze:myślę, że te spostrzeżenia należy kierować do p. minister
a ta zmiana to chyba jeszcze nie weszłapaulina124 pisze:chodziło mi raczej o ten §malutka123 pisze:Art 209 § 2 KK - Ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego, organu pomocy społecznej lub organu podejmującego działania wobec dłużnika alimentacyjnego.
art. 209 § 3. Jeżeli pokrzywdzonemu przyznano odpowiednie świadczenia rodzinne albo świadczenia pieniężne wypłacane w przypadku bezskuteczności egzekucji alimentów, ściganie odbywa się z urzędu.
u nas się takich spraw nie zgłasza, tylko to co wynika z ustawy czyli po wydaniu decyzji wniosek o ściganie, jeśli decyzja już jest to kolejnego wniosku nie kierujemy. Czy ktoś po przyznaniu FA pisze o ściganie z urzędu?
Aktualny zapis w KK pobranym z isapa. Jeśli dobrze pamiętam KK ma uregulować kiedy oznacza, że dłużnik uchyla się. Jak znajdę projekt zmian w KK, podeśle link.eMGie pisze:a ta zmiana to chyba jeszcze nie weszłapaulina124 pisze:chodziło mi raczej o ten §malutka123 pisze:Art 209 § 2 KK - Ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego, organu pomocy społecznej lub organu podejmującego działania wobec dłużnika alimentacyjnego.
art. 209 § 3. Jeżeli pokrzywdzonemu przyznano odpowiednie świadczenia rodzinne albo świadczenia pieniężne wypłacane w przypadku bezskuteczności egzekucji alimentów, ściganie odbywa się z urzędu.
u nas się takich spraw nie zgłasza, tylko to co wynika z ustawy czyli po wydaniu decyzji wniosek o ściganie, jeśli decyzja już jest to kolejnego wniosku nie kierujemy. Czy ktoś po przyznaniu FA pisze o ściganie z urzędu?