decyzja o uchylaniu sie w mocy co z wnioskiem do prokuratury - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 06 mar 2017, 15:41

paulina 124 a czy wrzucila bys uzasadnienie? bede wdzieczna
majka131
Referent
Od: 02 maja 2014, 14:56
Zajmuję się:

Napisano: 06 mar 2017, 15:53

Ustawa p.o.u.a. reguluje nasze czynności, a nieuregulowane sprawy - tu odesłanie tylko do art. 25.
Grygli
Stażysta
Od: 08 lut 2017, 11:58
Zajmuję się: ŚW/FA

Napisano: 06 mar 2017, 16:13

Art 209 § 2 KK - Ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego, organu pomocy społecznej lub organu podejmującego działania wobec dłużnika alimentacyjnego.
malutka123

Napisano: 07 mar 2017, 9:01

czyli wysyłacie czy nie? Kto wysyła?
majka131
Referent
Od: 02 maja 2014, 14:56
Zajmuję się:

Napisano: 07 mar 2017, 10:44

malutka123 pisze:Art 209 § 2 KK - Ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego, organu pomocy społecznej lub organu podejmującego działania wobec dłużnika alimentacyjnego.
chodziło mi raczej o ten §
art. 209 § 3. Jeżeli pokrzywdzonemu przyznano odpowiednie świadczenia rodzinne albo świadczenia pieniężne wypłacane w przypadku bezskuteczności egzekucji alimentów, ściganie odbywa się z urzędu.

u nas się takich spraw nie zgłasza, tylko to co wynika z ustawy czyli po wydaniu decyzji wniosek o ściganie, jeśli decyzja już jest to kolejnego wniosku nie kierujemy. Czy ktoś po przyznaniu FA pisze o ściganie z urzędu?
Nie popełnia błędu tylko ten, kto nic nie robi.
paulina124
Referent
Od: 05 kwie 2016, 18:53
Zajmuję się: ŚW/FA

Napisano: 07 mar 2017, 15:41

malutka123 pisze:Według mnie chodzi o to, że dłużnik już raz został uznany za uchylającego się od zobowiązań więc po co ponownie zajmować się biurokracją. W art.5a ust. 1 jest wspomniane że w takich sytuacjach nie wysyłamy informacji do PUP o potrzebie aktywizacji i nie wszczynamy postępowania do uznania dłużnika za uchylającego się. Powinniśmy wystąpić z wnioskiem o ściganie.
no ok.. ja tez tak myślę.. ale byłam na kilku już szkoleniach i słyszałam całkiem odmienne interpretacje... a postawie sprawę tak : a gdzie jest TAKI właśnie zapis w ustawie? ;)
Malwina69
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 22 mar 2016, 14:19
Zajmuję się:

Napisano: 07 mar 2017, 15:42

legalna 01 pisze:myślę, że te spostrzeżenia należy kierować do p. minister ;)
ja już to zrobiłam i kilka znajomych ośrodków tez.. proponuje ich zasypać tego rodzaju zapytaniami.. mogę mniej więcej podesłać gotowca...
Malwina69
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 22 mar 2016, 14:19
Zajmuję się:

Napisano: 07 mar 2017, 15:49

paulina124 pisze:
malutka123 pisze:Art 209 § 2 KK - Ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego, organu pomocy społecznej lub organu podejmującego działania wobec dłużnika alimentacyjnego.
art. 209 § 3. Jeżeli pokrzywdzonemu przyznano odpowiednie świadczenia rodzinne albo świadczenia pieniężne wypłacane w przypadku bezskuteczności egzekucji alimentów, ściganie odbywa się z urzędu.

u nas się takich spraw nie zgłasza, tylko to co wynika z ustawy czyli po wydaniu decyzji wniosek o ściganie, jeśli decyzja już jest to kolejnego wniosku nie kierujemy. Czy ktoś po przyznaniu FA pisze o ściganie z urzędu?
a ta zmiana to chyba jeszcze nie weszła
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Napisano: 07 mar 2017, 16:45

eMGie pisze:
paulina124 pisze:

a ta zmiana to chyba jeszcze nie weszła
Aktualny zapis w KK pobranym z isapa. Jeśli dobrze pamiętam KK ma uregulować kiedy oznacza, że dłużnik uchyla się. Jak znajdę projekt zmian w KK, podeśle link.
malutka123

Napisano: 08 mar 2017, 9:10

mam dostęp do lexa u siebie i to nadal jest w projekcie:
USTAWA
z dnia ......................
o zmianie ustawy - Kodeks karny
Art. 1.

W ustawie z dnia 6 czerwca 1997 r. - Kodeks karny (Dz. U. z 2016 r. poz. 1137 i 2138) art. 209 otrzymuje brzmienie:

"Art. 209. § 1. Kto uchyla się od wykonania obowiązku alimentacyjnego określonego co do wysokości orzeczeniem sądowym, ugodą zawartą przed sądem albo innym organem albo inną umową, jeżeli łączna wysokość powstałych z tego tytułu zaległości stanowi równowartość co najmniej 3 świadczeń okresowych albo jeżeli opóźnienie zaległego świadczenia innego niż okresowe wynosi co najmniej 3 miesiące, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

§ 2. Jeżeli sprawca czynu określonego w § 1 naraża osobę uprawnioną na niemożność zaspokojenia podstawowych potrzeb życiowych, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

§ 3. Ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub § 2 następuje na wniosek pokrzywdzonego, organu pomocy społecznej lub organu podejmującego działania wobec dłużnika alimentacyjnego.

§ 4. Jeżeli pokrzywdzonemu przyznano odpowiednie świadczenia rodzinne albo świadczenia pieniężne wypłacane w przypadku bezskuteczności egzekucji alimentów, ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub § 2 odbywa się z urzędu.

§ 5. Nie podlega karze sprawca przestępstwa określonego w § 1, który nie później niż przed upływem 30 dni od daty pierwszego przesłuchania w charakterze podejrzanego uiścił w całości zaległe alimenty.

§ 6. Sąd odstępuje od wymierzenia kary, jeżeli nie później niż przed upływem 30 dni od daty pierwszego przesłuchania w charakterze podejrzanego sprawca przestępstwa określonego w § 2 uiścił w całości zaległe alimenty, chyba że wina i społeczna szkodliwość czynu przemawiają przeciwko odstąpieniu od wymierzenia kary.".
Art. 2.

Ustawa wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x