DECYZJA NR.........
Zgodnie z art. 104 § 1 Kodeksu Postepowania Administracyjnego (Dz.U z 2016r poz. 23), na podstawie art. 6 ust. 1 Ustawy z dnia 21 czerwca 2001r o dodatkach mieszkaniowych (Dz.U z 2013r poz. 966 ze zm. Rozporządzenia Rady Ministrów z dnia 28 grudnia 2001r w sprawie dodatków mieszkaniowych (Dz.U Nr 156 poz. 1817 ze zm.) po rozpatrzeniu wniosku Nr ..... z dnia ..... złożonego przez Pana .......
o r z e k a m :
- odmówić przyznania dodatku mieszkaniowego.
UZASADNIENIE
W oparciu o materiał dowodowy znajdujący się w aktach sprawy, a w szczególności dane zawarte we wniosku o przyznanie dodatku mieszkaniowego oraz deklaracji o dochodach ustalono, że średnie miesięczne dochody brutto rodziny w okresie trzech miesięcy poprzedzających złożenia wniosku wynosiły 1122,07 zł a wydatki na mieszkanie 54,00 zł i nie przekroczyły 15% dochodów rodziny. W tym stanie faktycznym dodatek mieszkaniowy nie przysługuje.
Zgodnie bowiem z art. 6 ust. 1 powołanej wyżej ustawy dodatek mieszkaniowy stanowi różnicę miedzy wydatkami przypadającymi na normatywną powierzchnię użytkową zajmowanego lokalu a kwotą stanowiącą wydatki poniesione przez osobę otrzymującą dodatek mieszkaniowy, która w przypadku rodziny 1 osobowej została ustalona na 15% miesięcznych dochodów rodziny brutto. Za podstawę obliczenia dochodu przyjmuje się sumę dochodów osiągniętych w okresie trzech miesięcy poprzedzających złożenie wniosku. W rozpatrywanej sprawie miesięczne dochody rodziny brutto wyniosły 1122,07 zł a wydatki na mieszkanie powiększone o wydatki do obliczeń ryczałtów 140,43 zł. i nie przekroczyły 15% dochodów które musi ponieść najemca tj. kwoty 168,31 zł. W tym stanie faktycznym dodatek mieszkaniowy nie przysługuje.
POUCZENIE
Od niniejszej decyzji służy stronie prawo wniesienia odwołania do Samorządowego Kolegium Odwoławczego w ..... za pośrednictwem tutejszej instytucji w terminie 14 dni od daty jej doręczenia.
Witam jak napisac odwolanie do odmowy przyznania dodatku mieszkaniowego czy jest wogole szansa jeżeli połączono moje dochody z 3 ostatnich miesięcy a od grudnia jestem wlasciwie od 21 lustopada nie mam żadnych dochodów jestem na wychowawczym urlopie bezpłatnym czy można odwołanie dokumentować dokumentem od pracodawcy ze od do jestem na bezpłatnym urlopie wych ? Jakie dokumenty można dołączyć do takiego odwołania ?pozdrawiam
Niestety, urząd raczej ma rację. Jeśli wniosek złożony w grudniu, to uzyskane dochody sumuje się za okres od 1 września do 30 listopada, a te grudniowe nie mają znaczenia. To wynika wprost z ustawy.