główny najemca zmarł - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 15 cze 2016, 8:35

Witam
Mam pytanie, czy robicie coś z decyzjami przyznającymi dodatek mieszkaniowy jeżeli główny najemca zmarł a w umowie najmu widnieją osoby posiadające prawo do zamieszkiwania w powyższym lokalu? tzn chodzi mi o to czy wygaszacie taką decyzję czy pozostawiacie żeby leciała przez pół roku. Mam właśnie taki przypadek że wydałam decyzję przyznającą DM i wrócił mi się list z adnotacją "nie podjęto w terminie", więc wysłałam po raz drugi list polecony, i wrócił mi się z adnotacją "adresat zmarł" co zrobić z taką decyzją? pomóżcie proszę .
malina11

Napisano: 15 cze 2016, 11:08

Witaj! ja robię wstrzymanie wypłaty i wygaszenie decyzji.Po czym kolejny najemca który widniej na umowie najmu może w najszybszym terminie złożyć ponownie wniosek.
Gość

Napisano: 15 cze 2016, 11:28

potwierdzam j.w.
Bożena1303

Napisano: 15 cze 2016, 21:49

Nie nadążam tłumaczyć, a moim zdaniem bzdury lansujecie (grzeczniejszych słów mi brakuje).
Jeśli najemca zmarł zostawiając inne osoby uprawnione do zamieszkiwania, to mieszkanie nie zostaje zwolnione, właściciel nie może uzyskać czynszu (ale też pozostałych opłat — za ogrzewanie, śmieci, wodę) od innych osób, tylko od tych co zostały, one są obowiązane płacić jak dotąd, w efekcie nie można mówić, że płacenie stało się bezprzedmiotowe, wsparcie bezprzedmiotowe i dodatek bezprzedmiotowy. W końcowym efekcie w opisanej sytuacji dodatek musi zostać, chyba że po owej śmierci użytkownicy nic nie muszą płacić (nic za ogrzewanie itd. :shock: ) lub takich wcale nie ma.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 16 cze 2016, 7:37

Ja mam opinie z Ministerstwa, że należy wygasić decyzję,
gOSIA__

Napisano: 16 cze 2016, 9:41

mówiąc ogólnie jeżeli umiera najemca w trakcie wypłaty dodatku a pozostają w lokalu inni członkowie rodziny to dodatek wypłacamy do końca,robimy wygaśnięcie w przypadku gospodarstwa jednoosobowego
zek1

Napisano: 16 cze 2016, 12:24

a u mnie każą wygaszać bo, jak twierdzą, nie ma wnioskodawcy! ja bym robiła jak zek1
tekla

Napisano: 16 cze 2016, 21:41

Odbiegamy od tematu i zagubiliśmy go.
malina11 pisze:... i wrócił mi się z adnotacją "adresat zmarł" co zrobić z taką decyzją?
Ten egzemplarz można załączyć do akt sprawy i niech sobie leży (zawsze jest drugi, w urzędzie, i ten jest podstawą ewentualnych działań).
Lepiej jednak przepakować do drugiej koperty, na której wpisać inną osobę tam mieszkającą i wysłać ponownie.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 17 cze 2016, 11:07

To jest śmieszne i nadaje się do Teleekspresu, żeby wypłacać pieniądze zmarłej osobie. Jeżeli wnioskodawca zmarł wygaszamy decyzję jako bezprzedmiotową. Jeżeli któraś z osób zamieszkujących uzyska lub już posiada tytuł prawny ubiega się po prostu o dodatek dla siebie.
Sabinka

Napisano: 17 cze 2016, 12:19

Dodatek mieszkaniowy jest świadczeniem pieniężnym wypłacanym przez gminę, mającym na celu dofinansowanie do wydatków mieszkaniowych ponoszonych w związku z zajmowaniem lokalu mieszkalnego a jak czytamy na forum to każdy interpretuje bardzo różnie a my stoimy na stanowisku że skoro w lokalu pozostali inni członkowie i oni muszą dalej opłacać ten czynsz a jak jeszcze do tego dojdzie trudna sytuacja tej rodziny maja np. zaległości to wcale nie jest takie śmieszne
zek1

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x