Witam
Chodzi o dodatek węglowy. Mam taką sytuacją, kobieta złożyła wniosek o wypłatę dodatku węglowego, poszedł wniosek na śmieci. W odpowiedzi – brak deklaracji. Wnioskodawczyni dostała wezwanie do złożenia wyjaśnień. Wyjaśnienia złożyła na piśmie (charakter pracy ma taki że jest poza miejscem zamieszkania), nie przyjechała na wstawienie osobiste. Podjęłam 2 próby zrobienie wywiadu – nie zastałam nikogo. W wyjaśnieniach poprosiła o kierowanie korespondencji na inny adres. Zawiadomiłam o odmowie i zrobiłam odmowę. Wysłałam na wskazany nowy adres. List był 2 razy awizowany i ostatecznie wrócił do nas. Czas na złożenie odwołania minął.
Dziś przyjeżdża owa Pani i pyta o swoją sprawę wiec mówię, iż zakończone decyzją odmowną i że nie odebrała decyzji. Okazał się iż ta Pani podała błędny adres do korespondencji.
Dodam, że jesteśmy małym miasteczkiem wszyscy się znamy i wiem ze ta Pani tam nie mieszka od sąsiadów. Pani bardzo roszczeniowa.
Czy teraz coś z tym można zrobić???
decyzja odmowna a zły adres POMOCY
- JoannaDarc
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚR/FA/ŚW
- Kontakt:
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Re: decyzja odmowna a zły adres POMOCY
Tzn. co jeszcze chcesz tu robić? Składała jeszcze jakieś wnioski/odwołania? Bo jeśli chciała się odwoływać, to przywrócenie terminu odwołania jest możliwe jeśli strona uprawdopodobni że uchybienie nastąpiło bez jej winy - skoro sama podała błędny adres to kiepsko to wygląda.
- JoannaDarc
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚR/FA/ŚW
- Kontakt:
Właściwie ja to nic nie chce robić, tak się zastanawiam co ona może zrobić i na co ewentualnie musiałabym się przyszykować. Ale tak jak mówisz ona sama podała zły adres więc nie udowodni że to nie było z jej winy. Dziękuję 

-
- Starszy referent
- Zajmuję się: PS
- Kontakt:
Teraz już mogę dopisać, że mogła się odwoływać w ciągu 7 dni od momentu kiedy dowiedziała się o decyzji - tzn. mogła próbować przywrócić termin ale jednocześnie musiałaby też złożyć właściwe odwołanie. W praktyce sprawa jest zamknięta.
Oprócz decyzja odmowna a zły adres POMOCY - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe" przeczytaj również:
zwrot vat
decyzja odmowna-wzór
Odbiorca końcowy to małżonek
proszę o pomoc - do ponownego z sko
dodatek elektryczny- inny adres na fakturze niz zamieszkania
opłacanie faktur internetowo za osoby starsze
wnioski z mObywatel załączają co popadnie
Odbiorca a potwierdzenie zapłaty
VAT
dodatek elektryczny
refundacja vat jaka kwota
odmowa gazowy