decyzja odmowna dot. śds - Ośrodki Wsparcia

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 11 sty 2012, 18:14

W SDS zespół uznał, że uczestnik po 3 miesiącach nie otrzyma przedłużenia pobytu.MOPS dostał informację, że nie ma zgody na przedłużenie pobytu w SDS. A uczestnik napisał podanie o przedłużenie pobytu. Nie mam dokładnej informacji
powodów odmowy, a śds zasłania się, że nie może udostępnić tych informacji.KPA i SKO przy odmowie zobowiązuje organ wydający decyzję odmowną do wnikliwego uzasadnienia sprawy. śds nic sobie z tego nie robi, dlaczego potem ja (MOPS) muszę tłumaczyć się z sytuacji którą zgotował śds.
Co robić?

~Roman

Napisano: 12 sty 2012, 12:55

Pisz do śds by dali ci to uzasadnienie, musisz mieć dowody
pisemne do zuasadnienia odmownej decyzji. Ja bym tak zrobil, ewentualnie skarga do kierownika.
~Boniek

Napisano: 12 sty 2012, 14:28

Ja bym zrobił tak:
Postraszyłbym ŚDS, że skoro nie ma uzasadnienia czemu się nie nadaje, to daje decyzję przedłużającą.
Ja wiem, że jeżeli nie będzie opinii zespołu i zgody kierownika to nie ma podstaw również do przedłużenia decyzji, ale może ŚDS dzięki temu się wysili i napisze dlaczego \"NIE\".
Sprawa jest dosyć dziwna i trudna. SDS jest bardzo niewporządku w tym przypadku.
~Maciek

Napisano: 13 sty 2012, 10:48

postraszyłbym? a co to przedszkole? normalnie MOPS ma zebrać materiał dowodowy (zwłaszcza w przypadku odmowy) i tyle, uzasadnienie musi uwzględniać powody a wtym przypadku info pisemne od ŚDS - oczywiście na pisemne wezwanie MOPSu
~daria

Napisano: 13 sty 2012, 11:26

Jak MOPS zbierze materiał dowodowy sam? Przecież musi mieć opinie zespołu, indywidualny plan wspierania po 3 miesiącach. (Paragraf 7 ust.6 i 7 rozporządzenia). MOPS takiego planu nie stworzy. Jak to tak rozumuje.
~Maciek

Napisano: 13 sty 2012, 13:43

no własnie, więc bez starszenia trzeba tylko o to wystąpić do właściwego ŚDS, nie wydaje mi się aby zespół w-a był zobowiązany do przedstawiania indywidualnego planu ale opinia zespołu + informacja od kierownika powinne wystarczyć aby uzasadnić decyzję, nie wystarczy napisać przez śds że uczestnik nie otrzyma przedłużenia, należy w piśmie do śds wezwać do uzasadnienia tego
~daria

Napisano: 13 sty 2012, 18:11

Właśnie, ale jak zaznaczył autor tego tematu, ŚDS zrobić tego nie chce.
~Maciek

Napisano: 16 sty 2012, 10:54

wezwanie do uzupełnienia informacji w trybie postepowania administracyjnego z podaniem terminu uzyskania tych informacji (do wiadomości do instytucji nadrzędnej nad ŚDS), wobec braku odzewu skarga na bezczynnosc instytucji do własciwego organu, gdyż MOPS nie jest w stanie właściwie uzasadnić tej decyzji
~daria

Napisano: 24 sty 2012, 13:44

Uważam , że ŚDS powinien uzasadnic pisemnie dlaczego podopieczny nie może kontynuowac pobytu w placówce. Przecież przyczyny mogą byc różne. U nas w ośrodku był taki przypadek, kedy MOPS musiał uchylic decyzję ze względu na bardzo silne ataki agresji. Podopieczny zagrażał zdrowiu i życiu innych osób.Tak bywa..

~GRASZKA

Napisano: 24 sty 2012, 15:10

Nie rozumiem dlaczego nie chcą uzasadnić odmowy przedłużenia decyzji. Bardzo bardzo dziwne!!!!!!!!!!!!
~ANIA II

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem