decyzja odmowna i przyznająca w jednej - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 2 z 3    [ Posty: 26 ]

Napisano: 03 cze 2016, 11:41

Od 12 lat wydaje 2 decyzje w takich sprawach (w zr akurat), setki ich było w sko, wsa i jakoś wszystko ok. A jak ktos sobie chce, to niech sobie pisze doktorat z teorii kpa na temat tego czy moge z jednego wniosku 2 decyzje wydac czy nie.
Tyle w temacie wymyslania nieistniejących problemów.
ellll

Napisano: 03 cze 2016, 11:47

ellll pisze:setki ich było w sko, wsa i jakoś wszystko ok
chociaż jedną sygnaturkę z sądu mogę prosić ?
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 03 cze 2016, 12:01

Tom - a czy konieczne jest rozpatrywanie calego okresu czyli jak mam np.
dziecko kończy 18 lat w styczniu 2017 to orzekam przyznać do 31 stycznia 2017 i odmówić od 1 lutego 2017 do 30 wrzesnia 2017? czy tylko przyznaję a delej pustka ...
lub
jeśli mam dochód uzyskany i wiem że mogę przyznać tylko do 31 maja 2016 do balej przekroczenie to też mam dalej odmówić ???
Bardzo prosze o pomoc
jak jest prawidłowo
gośc

Napisano: 03 cze 2016, 13:44

ellll pisze:Od 12 lat wydaje 2 decyzje w takich sprawach (w zr akurat), setki ich było w sko, wsa i jakoś wszystko ok. A jak ktos sobie chce, to niech sobie pisze doktorat z teorii kpa na temat tego czy moge z jednego wniosku 2 decyzje wydac czy nie.
Tyle w temacie wymyslania nieistniejących problemów.
Ufffff. Uspokoiłeś/ uspokoiłaś mnie :) Jestem nowym pracownikiem i wystraszyłam się, że to na prawdę taki wielki błąd.
Gość

Napisano: 03 cze 2016, 13:47

Tom. pisze:
A co w sytuacji jak wydam jedną decyzję odmowę i przyznanie?? Za kilka dni świadczenie pójdzie na konto a osoba po tym mi się odwoła? Tylko proszę bez zbędnych sarkazmów.
ja-123

Napisano: 03 cze 2016, 14:12

Tom. pisze:
czekam dalej, bo ciekawość mnie zżera...
dziesiątki, jeśli nie setki wyroków dotyczących ZR przeczytałem i ani razu nie spotkałem się, by sąd napomknął, że były wydane dwie decyzje do jednej sprawy. Więc albo mam wielkiego pecha albo ktoś tutaj dobre zioło pali ;)
ja-123 pisze:A co w sytuacji jak wydam jedną decyzję odmowę i przyznanie?? Za kilka dni świadczenie pójdzie na konto a osoba po tym mi się odwoła? Tylko proszę bez zbędnych sarkazmów.
dajesz w decyzji przepis wykonawczy, 108 kpa albo nawet lepiej 27 ust. 3 i w nosie masz odwołania, skargi i inne duperele, decyzje wykonujesz i tyle ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 03 cze 2016, 14:13

Czekasz 14 dni odwoławczych, zapytanie do sko czy nie wpłynęło bezpośrednio do nich odwołanie. Jeżeli nie to placisz. Proste. Przecież z wypłatą poczekać możesz zwłaszcza w tak niepewnych sprawach.
gość123

Napisano: 03 cze 2016, 14:15

Tom. pisze:
Tom. pisze:
czekam dalej, bo ciekawość mnie zżera...
dziesiątki, jeśli nie setki wyroków dotyczących ZR przeczytałem i ani razu nie spotkałem się, by sąd napomknął, że były wydane dwie decyzje do jednej sprawy. Więc albo mam wielkiego pecha albo ktoś tutaj dobre zioło pali ;)

HAHAHAHAHA :lol: Toma uwielbiam Cię :lol:
gość123

Napisano: 03 cze 2016, 14:17

To też nie tak ponieważ osoba odwołuje się tylko w części decyzji a nie całości tzn na 2 dziecko przyznajesz z automatu mimo wszystko (jak dokumenty są ok rzecz jasna). Jak wnioskodawca napisze odwołanie, że nie zgadza się z odmową przyznania na 1 dziecko to zgodnie z prawem i tak i tak płacisz hajs na drugie dziecko.
voodoo
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 02 cze 2016, 10:23
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 03 cze 2016, 14:21

gośc pisze:dziecko kończy 18 lat w styczniu 2017 to orzekam przyznać do 31 stycznia 2017 i odmówić od 1 lutego 2017 do 30 wrzesnia 2017? czy tylko przyznaję a delej pustka

przepis ogólny mówi o przyznawaniu świadczeń na cały okres zasiłkowy, przepis szczególny mówi o przysługiwaniu do 18 roku życia. Przepis szczególny anuluje przepis ogólny, przyznajesz do 18 roku życia i koniec.
gośc pisze: jeśli mam dochód uzyskany i wiem że mogę przyznać tylko do 31 maja 2016 do balej przekroczenie to też mam dalej odmówić ???
w tej sytuacji przyznaję i odmawiam
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Strona 2 z 3    [ Posty: 26 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem