decyzja odmowna i przyznająca w jednej - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 3 z 3    [ Posty: 26 ]

Napisano: 03 cze 2016, 15:44

ja miałam decyzję odmowną na pierwsze i przyznającą na drugie w jednej decyzji, było odwołanie do SKO i nic nie zarzucili. Decyzja utrzymująca w mocy naszą decyzję..
lucB

Napisano: 03 cze 2016, 18:35

Moje SKO uznało m. in. że obniżka pensji to utrata dochodu i że mężatka może brać samotne wychowywanie, że wychowawczy można brać będąc zarejestrowanym w PUP. Różne dziwne rzeczy się zdarzają więc to żaden argument, w SKO pracują tacy sami ludzie jak u nas, sam miałem epizod współpracy z Kolegium ale finansowo lepiej jest w opsie ;) Czekam na chociaż jeden z tych dziesiątek wyroków koleżanki, bo uzasadnienie sądu przeczytam i może dojdę co nim kierowało. Z decyzjami SKO takiego komfortu nie ma. Chyba, że chcesz mi wysłać pm ze skanem z wymazanymi danymi to zobaczymy co napisali.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 04 cze 2016, 9:16

10 Lat prowadze min odwolania w SR, od lat ROZPATRUJAC JEDEN WNIOSEK piszemy np. Umorzenie postepowania W CZESCI DOTYCZACEJ... Lub ODMOWE NA JEDNO DZIECKO. Wyslalam setki decyzji do SKO przez te wszystkie lata, nigdy SKO nie uchylilo naszej decyzji z tego powodu, nigdy nie wskazalo ze jest to blad.
Ela ela

Napisano: 04 cze 2016, 9:22

Ela ela pisze:10 Lat prowadze min odwolania w SR, od lat ROZPATRUJAC JEDEN WNIOSEK piszemy np. Umorzenie postepowania W CZESCI DOTYCZACEJ... Lub ODMOWE NA JEDNO DZIECKO. Wyslalam setki decyzji do SKO przez te wszystkie lata, nigdy SKO nie uchylilo naszej decyzji z tego powodu, nigdy nie wskazalo ze jest to blad.
dokładnie tak .... z tą różnicą, że u mnie są to dziesiątki decyzji a nie setki :D
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 06 cze 2016, 9:04

Tom ma rację, choć nie zgadzam się z nim, że wydanie dwóch decyzji jest wielbłądem, a druga decyzja jest obarczona wadą skutkującą nieważnością decyzji.
Sprawą jest ustalenie prawa do świadczeń na dwoje dzieci. Wydając decyzję na jedno z dzieci organ nie załatwił sprawy w całości, a po upływie terminu naraża się na zarzut bezczynności i pozostawania w zwłoce. Dlatego jeśli komuś przez przypadek zdarzy się nie rozpatrzyć podania w całości, to wydanie drugiej decyzji z nierozpatrzonej wcześniej części wniosku błędem nie jest. Ale żeby robić to celowo?
Sprawę należy załatwić jedną decyzją. Nie ma żadnych przesłanek przemawiających za tym, by decyzje wystawiać dwie. Za załatwieniem sprawy jedną decyzją przemawia wszystko, z ekonomika postępowania na czele.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 06 cze 2016, 9:35

To tak tytułem ciekawostki jeszcze :D Dostałem ostatnio pokserowane kwity z innego ośrodka (przeprowadzka, do dalszej realizacji), dołączyli wniosek na ZR + RRS + samotne... i 3 decyzje, każda przyznająca na osobne świadczenie, kolejne numery, wszystkie z tego samego dnia :lol:
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Strona 3 z 3    [ Posty: 26 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x