Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć ciąg dalszy wpisu z dnia 21.07.2021
decyzja-ops-mam-placic-a-z-czego-mam-zyc-207295151
W dniu 9 lutego 2022 SKO w Warszawie podjęło decyzję w mojej sprawie że na zasadzie art.138 & 2 k.p.a. uchylić decyzję w całości, a sprawę przekazać do ponownego rozpatrzenia organowi I instancji.
Od lutego znów zaczęły się od nowa procedury, wywiad środowiskowy itp. Organ w kwietniu 2022 przysyłał mi umowę do podpisania dla mnie jak i dla pełnoletniego syna, który nie pracuje i jest na moim utrzymaniu. Bardzo się tym faktem zdziwiłem gdyż powinien zostać od razu zwolniony gdyż jak ma płacić skoro nie pracuje. DPS kosztuje 4590 zł, mamie z emerytury pobierają 990 zł. Po odjęciu tej kwoty daje nam kwotę 3600 dzielona na trójkę mojego rodzeństwa i mojego syna czyli na 4 osoby daje maksymalną kwotę do zapłaty na jedna osobę 900 zł, czy ja z synem mamy płacić po 900 zł. Czyli wychodzi że to ja będę obciążony tą kwotą podwójnie ponieważ mój syn nie pracuje gdyż się uczy. Maksymalną kwotę jaką będę musiał płacić to kwota 1800 zł. Co daje 390 euro tyle co zostaje mi na życie.
W korespondencji pracownik OPS pisze
Witam PANA przeliczyłam Państwa dochody , żony pomniejszyłam o
koszt uzyskania przychodu, przeliczyłam euro kurs na dzień dzisiejszy .
W załączniku przedstawiam zestawienie z każdego miesiąca. Na żółto
zaznaczyłam P. Jana (jest to mój syn lat 22 który się uczy i nie pracuje) wyszła odpłatność i Panu ile wyszła odpłatność.
Przy wyliczaniu kryteriów pani przeliczyła moje dochody w Euro po kursie na PLN i dodała do dochodów żony nie uwzględniając naszych wydatków. Następnie sumę naszych dochodów podzieliła na cztery osoby w rodzinie .
Proponuję podpisanie umowy zgodnie z art. 103 ust. 2 ustawy
o pomocy społecznej . Bardzo proszę o oświadczenie syna osobno i Pana
czy chcecie podpisać umowę . Teraz zrobię zakończenie postępowania i
wydam nową decyzję ustalającą odpłatność od 26 maja 2021r. dla
wszystkich osób zobowiązanych . Następnie po uprawomocnieniu się decyzji
może Pan i syn wnioskować podaniem o zwolnienie z ponoszenia odpłatności
, wtedy uwzględniam w wywiadzie wasze koszty wydatki stan zdrowia córki
Dyrektor OPS podejmuje decyzję co do zwolnienia z ponoszenia
odpłatności.
Proszę o odpowiedź czy chcecie podpisać umowę z OPS i czy czy
zakończenie mogę przesłać Panu na adres w PL i skan zakończenia na
pocztę.
pracownik socjalny
Obowiązkiem pracownika OPS po wyliczeniach kryteriów dochodowych jest sprawdzić czy przysądzona kwota nie doprowadzi do przekroczenia możliwości finansowej w tym przypadku mojej jak i mojej rodziny.
W wywiadzie środowiskowym podałem swoje dochody jak i koszty (czynsz za mieszkanie z opłatami, raty samochód itp). Do których trzeba jeszcze dodać koszty na wydatki osobiste na które zostaje mi tyle co nic i jeszcze z tego mam płacić na DPS. Z przyczyn nie wiadomo jakich Organ w ogóle ich nie uwzględnił jak również to że ja wraz z synem mieszkam, przebywam w Niemczech i tam ponoszę wszystkie swoje koszty utrzymania. Żeby je ustalić powinna znać kryteria dochodowe jakie obowiązują w Niemczech, żeby nie doprowadzić rodzinny do bardzo trudnej sytuacji materialnej żeby sama nie potrzebowała pomocy o czym mówi ustawa o pomocy społecznej.
Powołując się na powyższe przepisy złożyłem przysługujące mi odwołanie od umowy w dniu 22 kwietnia do OPS w ……,
PISMO STRONY W TOKU POSTĘPOWANIA ADMINISTRACYJNEGO - WNIOSEK O ZWOLNIENIE OD PONOSZENIA OPŁATY
Działając imieniem własnym, składamy pismo w toku postępowania administracyjnego, niniejszym: