decyzja wydana, jeszcze nie było wypłaty a wierzycielka dostała wpłatę od komornika
-
- Stażysta
- Zajmuję się: świadczenia wychowawcze, rodzinne i fundusz
- Kontakt:
Re: decyzja wydana, jeszcze nie było wypłaty a wierzycielka dostała wpłatę od komornika
Mam interpretację z roku 2019 z MRPiPS gdzie piszą, że "... jeśli zaś wierzyciel nie otrzymuje w danym momencie świadczeń z FA np. z uwagi na fakt, iz wniosek o ustalenie prawa do nich jest w trakcie rozpatrywania, to do czasu wydania decyzji o przyznaniu świadczeń z FA i pierwszej wypłaty na podstawie takiej decyzji, obowiązuje kolejność zaspokojenia roszczeń alimentacyjnych z kwoty wyegzekwowanej od dłuznika wskazana w art. 28 ust. 2 ustawy o Fa, tj. w pierwszej kolejności wierzyciel ma prawo otrzymać od dłuznika świadczenia alimentacyjne do wysokości zasądzonych miesiecznie świadczeń."
dalej piszą" mówiąć w skrócie, tyle wierzyciel ma do zwrotu jako nienależnie pobrane świadczenie, ile trafiłoby do organu właściwego wierzyciela jako zwrot należnośći dłuznika, gdyby kolejność egzekucji okreslona w art. 28 ust. 1 była przestrzegana. Ograniczeniem kwoty nienależnie pobranych świadczeń jest więc jedynie łączna wysokość długu dłuznika z tyt należności powstałych w związku z wypłatą świadczeń z FA we wszystkich okresach świadczeniowych.
Ja bym nie robiła nic z ta kwotą. Dostała zaległe przed otrzymaniem od was świadczenia.
dalej piszą" mówiąć w skrócie, tyle wierzyciel ma do zwrotu jako nienależnie pobrane świadczenie, ile trafiłoby do organu właściwego wierzyciela jako zwrot należnośći dłuznika, gdyby kolejność egzekucji okreslona w art. 28 ust. 1 była przestrzegana. Ograniczeniem kwoty nienależnie pobranych świadczeń jest więc jedynie łączna wysokość długu dłuznika z tyt należności powstałych w związku z wypłatą świadczeń z FA we wszystkich okresach świadczeniowych.
Ja bym nie robiła nic z ta kwotą. Dostała zaległe przed otrzymaniem od was świadczenia.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: decyzja wydana, jeszcze nie było wypłaty a wierzycielka dostała wpłatę od komornika
Z tego co mi wiadomo to w ostatnim czasie przychodzą różne interpretacje w których to piszą, że nie ważne czy są to alimenty zaległe to należy zwrócić.
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
mam tylko jedną uwagę: w ustawie nie ma nic takiego.
Jak zmienią ustawę to będę stosował tę "interpretację". Na tę chwilę nie było zadłużenia względem organu w dniu wypłaty, więc strona ma prawo wziąć alimenty i nie ma NP.
Jak ktoś twierdzi inaczej, nich mi da podstawę prawną do NP.
Jak zmienią ustawę to będę stosował tę "interpretację". Na tę chwilę nie było zadłużenia względem organu w dniu wypłaty, więc strona ma prawo wziąć alimenty i nie ma NP.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
-
- Referent
- Zajmuję się: FA
- Kontakt:
A jeżeli dosłownie dwa dni po wypłacie zadzwoniła wierzycielka, że kilka dni temu komornik przelał jej pieniadzę? ( decyzja została wysłana wczesniej)de Charette pisze: 22 maja 2025, 11:51 mam tylko jedną uwagę: w ustawie nie ma nic takiego.
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
w dniu otrzymania pieniędzy przez wierzyciela było zadłużeniem względem Ośrodka?
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
w dniu otrzymania pieniędzy przez wierzyciela było zadłużeniem względem Ośrodka?
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
sprawa powraca. Otrzymałam właśnie pismo od komornika potwierdzające, że 16.05.2025 dłużnik spłacił wszystko łącznie z alimentami za maj i obecnie nie ma żadnych zaległości. Przypominam, że wierzycielka otrzymała decyzję 14 maja, wypłatę w maju z wyrównaniem za kwiecień w dniu 22 maja. Na dzień wypłaty egzekucja była więc skuteczna.
Mam uchylić decyzję wierzycielce, ale jak... decyzję uchylić w całości, od kwietnia? Świadczenia z FA nie będą nienależnie pobrane tylko nienależnie wypłacone?
Mam uchylić decyzję wierzycielce, ale jak... decyzję uchylić w całości, od kwietnia? Świadczenia z FA nie będą nienależnie pobrane tylko nienależnie wypłacone?
-
- Referent
- Kontakt:
20 marca wypłacałam, 19 marca dostała pieniądze a dowiedziałam się 14 kwietnia.de Charette pisze: 22 maja 2025, 14:42 w dniu otrzymania pieniędzy przez wierzyciela było zadłużeniem względem Ośrodka?
-
- Referent
- Kontakt:
To była pierwsza wypłataWik7. pisze: 06 cze 2025, 7:3320 marca wypłacałam, 19 marca dostała pieniądze a dowiedziałam się 14 kwietnia.de Charette pisze: 22 maja 2025, 14:42 w dniu otrzymania pieniędzy przez wierzyciela było zadłużeniem względem Ośrodka?
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Ja bym nic nie robił.
Ostrzegam jednak, że stanowisko ministerstwa jest inne. Wg nich jest to NP. Tylko nie ma do tego podstawy prawnej
Ostrzegam jednak, że stanowisko ministerstwa jest inne. Wg nich jest to NP. Tylko nie ma do tego podstawy prawnej
Oprócz decyzja wydana, jeszcze nie było wypłaty a wierzycielka dostała wpłatę od komornika - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
zaświadczenie o bezskutecznej egzekucji - brak podpisu
dłużnik w ZK a OWW
podstawa prawna wniosku o zatrzymanie prawa jazdy
zajęcie stanowiska w sprawie
egzekucja skuteczna
Świadczenie FA a wyprowadzka członka rodziny
Zmieniona decyzja
zmniejszenie wysokości alimentów
ROZLICZENIE NALEZNOŚCI
podniesione alimenty od kiedy przyznać
uzysk, alimenty, utrata - jak to przeliczyć
sprawozdanie kwartalne