Przyjmowanie wpłat od dłuznika
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Przyjmowanie wpłat od dłuznika
Witam. Mam wielka prośbę . O tuż dłuznik chce bezpośrednio wpłacać u na zadłużenie jakie ma. Tłumacze mu , że pomimo tego iz wpłaci do nas to ja zgodnie z art. 1025 kpc muszę odesłać do komornika.
Czy mogę to jakoś obejść żeby mógł wpłacać bezpośrednio do gminy czy jednak mam obowiązek odesłać to na konto komornika?
Proszę o poradę. Będę bardzo wdzięczna.
Czy mogę to jakoś obejść żeby mógł wpłacać bezpośrednio do gminy czy jednak mam obowiązek odesłać to na konto komornika?
Proszę o poradę. Będę bardzo wdzięczna.
-
- Referent
- Zajmuję się: FA
- Kontakt:
Re: Przyjmowanie wpłat od dłuznika
Musi być wpłata przez komornika
mamy tylko taki 1 przypadek który wpłaca u nas bezpośrednio na konto, ale to wszytko było ustalane. Ponadto, dłużnik miał już licytowaną ziemię, umorzone odsetki itp - długa historia.
mamy tylko taki 1 przypadek który wpłaca u nas bezpośrednio na konto, ale to wszytko było ustalane. Ponadto, dłużnik miał już licytowaną ziemię, umorzone odsetki itp - długa historia.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Ja też odsyła do komornika. Też mam jeden przypadek gdzie wpłacił do nas ( była to wpłata całej zaległości) i przyjęliśmy ta kwotę a następnie poinformowaliśmy komornika o wpłacie.
Z tego co mi wiadomo to komornik i tak mu naliczy koszty. A z tego co pamiętam to nie ma przepisu który by zakazywał przyjmowanie wpłat bezpośrednio od dłużników.
Z tego co mi wiadomo to komornik i tak mu naliczy koszty. A z tego co pamiętam to nie ma przepisu który by zakazywał przyjmowanie wpłat bezpośrednio od dłużników.
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
no niby nie ma zakazu ale jak juz wcześniej wspomniałam zgodnie z art.1025 kpc mówi jasno ze najpierw koszty komornicze a później odsetki a na końcu należność główna, wiec i tak jestem zobowiązana do odesłania tych pieniędzy wiec jaki sens zeby przesyłał na konto gminy?Ewcia85 pisze: 19 maja 2025, 13:19 Ja też odsyła do komornika. Też mam jeden przypadek gdzie wpłacił do nas ( była to wpłata całej zaległości) i przyjęliśmy ta kwotę a następnie poinformowaliśmy komornika o wpłacie.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA i ŚR + wszelkie świadczenia osłonowe
- Kontakt:
Ja nie odsyłam, powołuję się na art. 27 ust. 1 "dłużnik jest zobowiązany do zwrotu OWW należności..." plus robię informację do KS o wpłacie, nigdy nikt mi tego nie zakwestionował, komornicy wydają postanowienie o naliczeniu kosztów (ale to tez nie wszyscy)
-
- Referent
- Kontakt:
Dokładnie tak, również się tego stosuję. Poza tym, komornik nie wysyła nam pieniędzy po to by mu zaraz odesłać.Franna pisze: 20 maja 2025, 7:16 Ja nie odsyłam, powołuję się na art. 27 ust. 1 "dłużnik jest zobowiązany do zwrotu OWW należności..." plus robię informację do KS o wpłacie, nigdy nikt mi tego nie zakwestionował, komornicy wydają postanowienie o naliczeniu kosztów (ale to tez nie wszyscy)
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
ale mi chodzi o wpłaty bezpośrednio od dłużnika nie komornika ....Wik7. pisze: 20 maja 2025, 7:31Dokładnie tak, również się tego stosuję. Poza tym, komornik nie wysyła nam pieniędzy po to by mu zaraz odesłać.Franna pisze: 20 maja 2025, 7:16 Ja nie odsyłam, powołuję się na art. 27 ust. 1 "dłużnik jest zobowiązany do zwrotu OWW należności..." plus robię informację do KS o wpłacie, nigdy nikt mi tego nie zakwestionował, komornicy wydają postanowienie o naliczeniu kosztów (ale to tez nie wszyscy)
-
- Referent
- Kontakt:
Ale dłużnik powinien wpłacać przez komornika, chyba że macie jakąś decyzje i jest to ustalone że może wpłacać bezpośrednio do was.beatab pisze: 20 maja 2025, 8:36ale mi chodzi o wpłaty bezpośrednio od dłużnika nie komornika ....Wik7. pisze: 20 maja 2025, 7:31Dokładnie tak, również się tego stosuję. Poza tym, komornik nie wysyła nam pieniędzy po to by mu zaraz odesłać.Franna pisze: 20 maja 2025, 7:16 Ja nie odsyłam, powołuję się na art. 27 ust. 1 "dłużnik jest zobowiązany do zwrotu OWW należności..." plus robię informację do KS o wpłacie, nigdy nikt mi tego nie zakwestionował, komornicy wydają postanowienie o naliczeniu kosztów (ale to tez nie wszyscy)
-
- Praktykant
- Zajmuję się: FA/ŚR i inne
- Kontakt:
Robimy tak samo. Na początku komornik się burzył, że przez to ucieka im kasa, ale jak księgowość poprosiła o podstawę do odsyłania im pieniędzy to stwierdzili, że właściwie tak może zostać. Gmina obok z tego co wiem odsyła do komornika i on oddaje im po potrąceniu kosztów.Franna pisze: 20 maja 2025, 7:16 Ja nie odsyłam, powołuję się na art. 27 ust. 1 "dłużnik jest zobowiązany do zwrotu OWW należności..." plus robię informację do KS o wpłacie, nigdy nikt mi tego nie zakwestionował, komornicy wydają postanowienie o naliczeniu kosztów (ale to tez nie wszyscy)
-
- Stażysta
- Zajmuję się: SW/SR/FA
- Kontakt:
nie możesz przyjąć kasy od dłużnika, to organ egzekucyjny prowadzi postępowanie i odpowiednio zaspokaja należności (art. 28 ust. 1 i 2), jedyne wyjście to możesz mu rozłożyć na raty zadłużenie jak jesteś organem właściwym wierzyciela (art. 30 ust. 2) i jeśli jest to zadłużenie z funduszu alimentacyjnego
Oprócz Przyjmowanie wpłat od dłuznika - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
zmniejszenie wysokości alimentów
decyzja wydana, jeszcze nie było wypłaty a wierzycielka dostała wpłatę od komornika
ROZLICZENIE NALEZNOŚCI
podniesione alimenty od kiedy przyznać
uzysk, alimenty, utrata - jak to przeliczyć
sprawozdanie kwartalne
Jaka podstawa decyzji
Dłużnik alimentacyjny
Jaka data wpłaty dlużnika?
Kiedy wysyłamy pismo do komornika
rozłożenie zadłużenia na raty
NP - dłużnik spłacony
dłużnik uchylający
Komornik