Jaka data wpłaty dlużnika?

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
Emka2017
Referent
Zajmuję się: FA DM DE
Kontakt:

Jaka data wpłaty dlużnika?

Post autor: Emka2017 »

Hej, jaką bierzecie datę spłaty, gdy dłużnik sam wpłacił:

datę operacji, czy datę księgowania?

Zawsze brałam operacji, bo to data, kiedy dłużnik wpłaca, ale widzę, że komornik podaje mi datę księgowania.
beatab
Referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Jaka data wpłaty dlużnika?

Post autor: beatab »

Emka2017 pisze: 19 maja 2025, 11:28 Hej, jaką bierzecie datę spłaty, gdy dłużnik sam wpłacił:

Zawsze brałam operacji, bo to data, kiedy dłużnik wpłaca, ale widzę, że komornik podaje mi datę księgowania.
a moje pytanie trochę inne,,, Na jakiej podstawie przyjęłaś wpłatę dłużnika???
Wik7.
Referent
Zajmuję się: FA
Kontakt:

Post autor: Wik7. »

beatab pisze: 19 maja 2025, 11:45
Emka2017 pisze: 19 maja 2025, 11:28 Hej, jaką bierzecie datę spłaty, gdy dłużnik sam wpłacił:

a moje pytanie trochę inne,,, Na jakiej podstawie przyjęłaś wpłatę dłużnika???
Jeżeli komornik wysyła wpłatę, to dlaczego nie mielibyśmy tego przyjmować ? U nas każda wpłata od dłużnika jest księgowania.
Wik7.
Referent
Kontakt:

Bierzemy pod uwagę datę wpłynięcia pieniędzy na konto komornika ( i z tą samą datą wyliczamy odsetki ).
Date księgowania bierzemy pod uwagę, gdy tak jak u nas piszemy informacje do księgowości, o tym że komornik przekazał kwotę danego dłużnika ( w tym rozpisujemy na co poszły pieniadzę czy odsetki, czy należność główna)
kas321
Referent
Zajmuję się: świadczenia wychowawcze
Kontakt:

Post autor: kas321 »

Dzień dobry. Czyli jak dostajemy pieniądze od komornika to naliczamy odsetki z datą jaką komornik je odzyskał a nie jak wpłynęły do OPS ?
Wik7.
Referent
Kontakt:

kas321 pisze: 19 maja 2025, 12:34 Dzień dobry. Czyli jak dostajemy pieniądze od komornika to naliczamy odsetki z datą jaką komornik je odzyskał a nie jak wpłynęły do OPS ?
Tak mnie uczono, (długo na funduszu nie pracuje) ale tak robię i wszystko się zgadza.
Jola_89
Praktykant
Zajmuję się: ŚW i FA
Kontakt:

Post autor: Jola_89 »

Ja też naliczam odsetki od daty kiedy dłużnik wpłacił pieniądze do komornika, a nie od daty kiedy komornik wpłacił pieniądze do ops
ODPOWIEDZ