decyzja z ROPS a utrata dochodu - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 13 lut 2017, 12:44

Witam!

Sprawa następująca:
Dwoje dzieci, ale wniosek tylko na drugie

Rops Wydał decyzję na drugie do 31.03.2017 (tj do momentu osiągnięcia pełnoletności przez pierwsze)
Rops odesłał mi ksero wniosku z decyzją o przyznaniu na drugie dziecko

w styczniu jednak w rodzinie zmienił się dochód (bo Pan zakończył prace w tej firmie która oddelegowała go za granicę) przebywa już w Polsce

Następnie Pan ma przyznane świadczenie emerytalne z Zus.

W takiej sytuacji nowy wniosek na pierwsze dziecko (jedynie na pierwsze)
rozstrzygnięcie - decyzja.

ale co z decyzją z ROPS, który wydał decyzję na drugie do 31.03.2017 (tj do momentu osiągnięcia pełnoletności przez pierwsze dziecko)

bo przecież jak im kryterium pozwoli to drugie dziecko (to z decyzji z ROPS) powinno dostawać do końca okresu zasiłkowego.

Tylko jak postąpić, czy coś odsyłać do Rops do uchylenia?

help
Gregoryj

Napisano: 14 lut 2017, 12:40

może ktoś coś ...
Gregoryj

Napisano: 14 lut 2017, 14:48

zakończ koordynację wyślij dokumenty i zapytanie czy w tej sprawie nadal zachodzi koordynacja i wsio
kaczorek

Napisano: 14 lut 2017, 16:14

w momencie gdy pan zakonczyl prace za granica i zlozyl o tym informacje do ciebie powinnas byla odeslac to do ROPS - oni pewnie uchyliliby swoja decyzje i ty musialabys dalej rozpatrzec ten wniosek...zrob to teraz , nie mozesz nic w sprawie tego dziecka sama ustalac dopoki ROPS nie uchyli swojej decyzji i nie wskaze ze teraz w sprawie tej ty jestes organem wlasciwym
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 14 lut 2017, 22:22

kb pisze:w momencie gdy pan zakonczyl prace za granica i zlozyl o tym informacje do ciebie powinnas byla odeslac to do ROPS - oni pewnie uchyliliby swoja decyzje i ty musialabys dalej rozpatrzec ten wniosek...zrob to teraz , nie mozesz nic w sprawie tego dziecka sama ustalac dopoki ROPS nie uchyli swojej decyzji i nie wskaze ze teraz w sprawie tej ty jestes organem wlasciwym
ok kb
tylko jak to ogarnąć?

na razie miałem telefon i czekam na te dokumenty od Pani!

1.taraz wypłacam (z decyzji z Rops)
2. wyśle do ROPS i oni uchylą swoją decyzję ... za jakiś czas

czy czasem Pani nie będzie musiała zwracać kasy z odsetkami za styczeń i luty itp. bo od stycznia mąż już "tylko w domu" i za to nie ma mowy o koordynacji

jak Rops uchyli swoją decyzję i wskaże że teraz w sprawie jestem organem właściwym

to mam rozstrzygać w kwestii tylko drugiego dziecka? (zgodnie z wnioskiem pierwotnym z kwietnia)

A jak Pani lada dzień przyjdzie to może śmiało złożyć wniosek na pierwsze dziecko (który mogę rozpatrzyć bo już mąż w domu, bo jest utrata dochodu)

Ps. Rozumiem, że mam zrobić nowy wniosek tylko na pierwsze dziecko? (Sygnity) (żeby było właściwie i dobrze zliczało do sprawozdań?)
Gregoryj

Napisano: 15 lut 2017, 11:03

nie mam sygnity wiec nie wiem jak to masz ogarniac w programie, ale ogolnie to tak - dopoki decyzja od marszalka nie jest uchylona to ja realizujesz, jak marszalek przysle,ze teraz juz ty jestes organem wlasciwym w sprawie to rozpatrzysz ten wniosek z kwietnia i przyznasz swiadczenie na drugie dziecko, jesli bedziesz juz mial wniosek na pierwsze dziecko i ustalono dochody to przyznasz na to drugie juz do konca okresu zasilkowego, jesli wniosku na pierwsze dziecko nie bedzie i nei bedziesz mial dochodu - to tylko do 31.03. Wyplacone swiadczenia na podstawie decyzji marszalka za okres kiedy ta decyzja bedzie juz uchylona a ty przyznasz swiadczenia swoja decyzja - zaliczysz na wyplaty naleznego z twojej decyzji swiadczenia - wiec nienaleznych nie bedzie ...ale jak najszybciej musisz do ROPS pzrekazac zmiany jakie nastapily w tej rodzinie...nie wiem jak wasz ROPS ale nasz w kazdej decyzji przyznajacej swiadczenie w pouczeniach pisze klientom,ze maja niezwlocznie ich powiadomic o kazdej zmianie,szczegolnie o zakonczeniu pracy za granica - wiec oni powinni wiedziec,ze niezwlocznie po zakonczeniu pracy za granica mieli o tym poinformowac ROPS
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 15 lut 2017, 11:05

A jak postąpić w przypadku kiedy jest uzyskanie dochodu i przekroczenie na 1 dziecko? Czy wysłać informację do ROPSU i czekać na uchylenie decyzji czy sami możemy to zrobić?
Terasa

Napisano: 15 lut 2017, 11:57

Dziękuje kb! ! !
pogonie wnioskodawcę z tymi papierami

a Rops u mnie też w decyzji poucza o obowiązkach o ludzie mają to w ... :evil:
Gregoryj

Napisano: 15 lut 2017, 12:29

Terasa pisze:A jak postąpić w przypadku kiedy jest uzyskanie dochodu i przekroczenie na 1 dziecko? Czy wysłać informację do ROPSU i czekać na uchylenie decyzji czy sami możemy to zrobić?
jesli decyzje na pierwsze dziecko wydal ROPS to sama niczego nie robisz tylko przekazujesz to co klient do ciebie przyniosl do ROPSU
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x