ma 500 i teraz do ROPS???? - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 13 lut 2017, 13:16

Klient ma przyznane SW u nas (jeszcze nawet nie wypłacone), teraz przychodzi i mówi, że małżonek wyjechał za granice na jakieś 3 miesiące, prawdopodobnie jest to praca przez jakąś agencję.
I co teraz? Rozumiem, że oświadczenie klienta i wniosek mam wysłać do ROPSu z zapytaniem czy nie zachodzić koordynacja. A co z tym świadczeniem u nas przyznanym? Czy mam to zawiesić z urzędu, czy na wniosek klienta.
Jak to później wygląda, gdy jednak zaszła koordynacja a u nas było płacone naszą decyzją - czy będzie to NP?
Czy mam dołączyć naszą decyzję przyznającą.
Gość

Napisano: 13 lut 2017, 14:37

ej no poratujcie "dobrym słowem" :)
Gość

Napisano: 14 lut 2017, 8:52

ej, forumowicze no nikt nie miał takiej sytuacji?
mam odesłać do ropsu i dalej wypłacać?
Gość

Napisano: 14 lut 2017, 9:12

wysyłasz do ROPS, dalej wypłacasz nie masz podstaw do wstrzymania, chyba że na prośbę strony.
Gość

Napisano: 14 lut 2017, 9:36

A na jakiej podstawie można wstrzymać, na prośbę strony?
Grażyna55

Napisano: 14 lut 2017, 9:45

Grażyna55 pisze:A na jakiej podstawie można wstrzymać, na prośbę strony?
niech napisze oswiadczenie, ze prosi o wstrzymanie wypłaty św od miesiąca np. lutego 2017 do czasu wyjaśnienia sprawy przez ROPS.
nowa11

Napisano: 14 lut 2017, 10:04

Ok. Tylko że ja prosiłam o podstawę prawną wstrzymania na prośbę strony. I co w sytuacji ROPS się nie zdąży wypowiedzieć przed końcem okresu zasiłkowego? Bo z ustawy wyraźnie wynika że prawo do SW wygasa. Art.21 naszej ustawy nie przewiduje wstrzymania na wniosek strony, stąd moje pytanie.
Grażyna55

Napisano: 14 lut 2017, 11:52

nowa11 pisze:
Grażyna55 pisze:A na jakiej podstawie można wstrzymać, na prośbę strony?
niech napisze oswiadczenie, ze prosi o wstrzymanie wypłaty św od miesiąca np. lutego 2017 do czasu wyjaśnienia sprawy przez ROPS.
NO WŁAŚNIE JAK ROBICIE PRZECIEŻ NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO JAK WSTRZYMANIE CHYBA ?????JEST TYLKO UCHYLENIE , TAK? NO BO KTOŚ SOBIE WSTRZYMIĘ I CO ZA 8 MIESIĘCY PRZYJDZIE ODPOWIEDŹ I CO MY MAMY MU SPŁACAĆ ????? JAK TO ROBICIE????
swieza(K)
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 02 wrz 2016, 8:39
Zajmuję się:

Napisano: 14 lut 2017, 11:57

Nie ma czegoś takiego jak wstrzymanie ej....!!!!!!!!!!!!!!!1
OPS039

Napisano: 14 lut 2017, 12:05

wszczęcie
uchylenie decyzji na 27 naszej ustawy w związku z 163 kpa uchylenie deczyji ( umowa o pracę lub coś potwierdzające prace za granicą lub 155KPA i 27 naszej z oświadczeniem że strona prosi o uchylenie deczyji
odesłanie akt do ROPS
:)

i poproszę o wsparcie 1 zł na zbożny cel
Wejdź na stronę : https://pomagam.pl/wolontariusz

Za okazaną pomoc potrzebującym za naszym pośrednictwem serdecznie dziękujemy!
Pracownicy i członkowie: OPS w Podegrodziu i Stowarzyszenia „Sercom” w Olszanie
OPS039

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x