decyzja z tyt. rodziny zast. na małżeństwo czy jednego współ - Piecza Zastępcza

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 23 mar 2018, 9:02

Proszę o info jak w waszych PCPR-ach wystawiacie decyzje z tytułu pobytu dziecka w pieczy zastępczej jeśli rodzicami zastępczymi ustanowieni zostają małżonkowie?
Czy jeśli wniosek na świadczenie złoży jedno z nich to decyzja jest adresowana na tego małżonka czy wydajecie decyzję na oboje? U nas decyzja została wydana na Panią chociaż tworzy ona rodzinę zastępczą wraz z mężem. Pani zmarła i nie wiemy co teraz zrobić bo dziadek pozostał i dalej sprawuje opiekę nad dzieckiem. Czy w związku z tym uchylić decyzję w związku ze zgonem i wydać nową na Pana?
max1
Praktykant
Od: 08 lis 2017, 16:10
Zajmuję się: piecza zastępcza

Napisano: 23 mar 2018, 12:07

Stara decyzja z chwilą zgonu stała się bezprzedmiotowa i nie za bardzo jest co zmieniać. W tym przypadku jedyna słuszna droga w mojej ocenie jest taka, żeby wydać nową decyzję na ojca zastępczego.

A docelowo, ja staram się za wszelką cenę, żeby wnioski zawsze były pisane przez obojga rodziców (nawet jeśli podpisuje tylko jedno z nich). Wtedy wydaję jedną decyzję na oboje rodziców.

Problem zgonu to jeszcze najmniejszy problem (jeśli tak brzydko mogę to ująć).
Wyobraź sobie roszczeniową rodzinę, która z premedytacją złoży Ci dwa wnioski, jeden za drugim. Wydasz decyzję na matkę, a tydzień później przyjdzie ojciec, że mu się też należy świadczenie. I co wtedy?
Ja piszę na obojga tłumacząc od góry, że przecież razem stanowią rodzinę. Piszę ich razem w decyzji i wszystkie problemy na tej linii odchodzą.
addm
Stażysta
Od: 12 sie 2016, 10:20
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x