Z dniem 01.06.2018r. zmianie ulegają wysokości świadczeń wypłacanych rodzinom i wychowankom na podstawie ustawy o pieczy.
Robicie zmiany dotychczasowych decyzji czy uchylenia dotychczasowych i nowe przyznania?
Z Obwieszczenia Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej w z dnia 23.03.2018r. w sprawie wysokości kwot świadczeń przysługujących rodzinie zastępczej i prowadzącemu rodzinny dom dziecka oraz wysokości pomocy dla osoby usamodzielnianej.
Tu https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDet ... 0180000326 można sobie pobrać i poczytać...
Dokładnie tak.
Wszyscy poza ustawą o pomocy społecznej idą do zmiany.
U nas na bank będą decyzje zmieniające, bo nie ma sensu bawić się w uchylanie starych i wydawanie nowych. Podwójna robota bez sensu.
Witajcie, po długiej przerwie. Też będziemy zmieniać, ale ja z innej beczki.
Mając nadzieję, że czytają to osoby z Ministerstwa mam dwa zasadnicze pytania.
Po pierwsze dlaczego nie ma żadnej informacji na stronie ministerialnej?
Dlaczego wszystkim niemożna było podwyższyć o 50 złoty. Pogłębiamy tylko różnicę w świadczeniach. Najbardziej mnie wkurza to 26 zł u wychowanków. Ciekawi mnie jak to jest wyliczane, że ten sam młody człowiek jak jest w rodzinie zastępczej potrzebuje na swoje utrzymanie 1052 zł, a jak opuszcza ta rodzinę i musi utrzymać się samo to mu wystarcza tylko połowa tej sumy. Czytałam raport NIK w tym temacie, ale widać ministerstwo go nie czytało, albo nie wyciąga wniosków.
My na podstawie art. 163 KPA i art. 88 ust. 5 ustawy o wpieraniu będziemy tylko wystawiać decyzje bez wszczynania postępowania, tak doradził nasz radca prawny.
Przyłączam się do pytania Anaya. Wysyłacie do rodzin zawiadomienie o wszczęciu postępowania z urzędu. Jeżeli tak, to robicie to ze zwrotką czy listem zwykłym?