decyzja zmieniająca

Wybrane tematy:
przeliczenie dochodów Skład rodziny od kiedy wliczać członka rodziny pismo z kuratorium o wkładach własnych Stypendia szkolne, zmiana kryterium dochodowego Wzór decyzji Wypłata zasiłku szkolnego
ODPOWIEDZ
~carmen

decyzja zmieniająca

Post autor: ~carmen »

Proszę o podpowiedź, czy wzywacie Wnioskodawców, przed wydaniem decyzji zmieniającej, aby złożyli oświadczenia o zgodzie na zmianę decyzji? Czy wydajecie postanowienie?
~Krystian

Re: decyzja zmieniająca

Post autor: ~Krystian »

ja ostatnio miałem taką sprawę i poinformowałem o zmianie zgodnie z 61 KPA par. 4 .
informujesz ze zgodnie z art 10 kpa ma klient prawo do czynnego udziału w każdym stadium posterowania o możliwości zapoznania się z aktami sprawy w przeciągu 7 dni od daty otrzymania pisma.

ale możesz napisać pod pismem ze stawiennictwo nie jest obowiązkowe.

I jeżeli klient ci się nie zgłosi z jakimiś wyjaśnieniami w przeciągu 7 dni. zmieniasz decyzję
~monia

Post autor: ~monia »

zgodnie z art.155 Kpa, decyzja ostateczna na mocy której strona nabyła prawo może być w każdym czasie za zgodą strony uchylona lub zmieniona, przez organ który ją wydał jeżeli przepisy szczególne nie sprzeciwiają się uchyleniu lub zmianie (..) i przemawia za tym interes społeczny lub słuszny interes strony. Biorąc ten przepis wydaje się ze zgoda strony jest bezwzględnie konieczna i jak jej nie ma to niemożliwa jest zmiana. Ponadto zgoda ta musi być wyrażona w sposób wyraźny i jednoznaczny(orzecznictwo sądów). No chyba że ktoś powołuje się na inny przepis...
~xyz

Post autor: ~xyz »

ja wzięłam od ludzi zgodę na zmianę decyzji w listopadzie, kiedy rozliczali się z I transzy.
dodam,że przyznałam stypendium na cały rok szkolny, przy rozliczaniu pierwszej transzy podałam kwotę i termin rozliczenia,a przy drugiej zaznaczyłam,że termin i kwota zostaną podane po otrzymaniu dotacji
od ludzi wzięłam zgodę na zmianę decyzji w części dotyczącej terminu i kwoty rozliczenia II transzy
i teraz czekam na kasę,żeby wystawić decyzje zmieniające

nie wyobrażam teraz sobie,żebym miałabym wzywać ludzi i pisać do nich pisma, to jest dodatkowy czas i kasa na pisma ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru, dodatkowy tłok pod moimi drzwiami
~xezon

Post autor: ~xezon »

ja taką informację umieściłem na wniosku bo nawet mi tak kontrola wskazała żebym zrobił i nie muszę już zbierać tych dodatkowych karteczek.
Kasia 2

Post autor: Kasia 2 »

Można prosić o zamieszczenie wzoru decyzji zmieniającej.
mn31

Post autor: mn31 »

do xezon - możesz napisać jak wygląda ta informacja, którą zamieściłeś we wniosku?
xezon

Post autor: xezon »

Wyrażam zgodę na zmianę decyzji przyznającej stypendium szkolne w roku szkolnym 2013/2014 w trybie art. 155 ustawy z dnia 14 czerwca 1960r. – Kodeks Postępowania Administracyjnego (tekst jednolity – Dz. U. z 2000r. nr. 98 poz. 1071 z późn. zm)

.................................................. .........................................................
(data) (czytelny podpis wnioskodawcy)
achimki

Post autor: achimki »

Czy można prosić o umieszczenie wzoru decyzji zmieniającej
ODPOWIEDZ