Witam, mam takie pytanie czy jeżeli osoba przebywa w szpitalu dłuższy czas (2miesiące) to czy decyzje zmieniająca mogę wydać z datą wcześniejszą ? Jeżeli zwróciła się o możliwość uiszczania odpłatności za okres pobytu w szpitalu.
Witam, mam takie pytanie czy jeżeli osoba przebywa w szpitalu dłuższy czas (2miesiące) to czy decyzje zmieniająca mogę wydać z datą wcześniejszą ? Jeżeli zwróciła się o możliwość NIE uiszczania odpłatności za okres pobytu w szpitalu.
zmieniasz decyzje z data bieżącą a w sentencji piszesz że zwalnia sie osobę z odpłatności za okres pobytu w szpitalu i pkt 2 ustalasz odpłatnośc na nowo np za styczen ...., za luty .... a od marca .....
osoba miała odpłatność np 50zł na czas pobytu miała zawieszoną odpłatność czyli zmienione na nie ponoszenie odpłatności po powrocie robie zmiane decyzji poprzedniej z powrotem na 50zł jesli tak wychodzi z dochodu tak? i muszę przeprowadzic do tego wywiad czy niekoniecznie?
jeżeli sentencja decyzji określała okres zawieszenia to raczej logiczne jest że po tym okresie osoba jest zobowiązana do ponoszenia odpłatności ustalonej wczesniej, wychodzi na to że pierwsza decyzja jest nadal w mocy