kiermasze - Ośrodki Wsparcia

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 22 lut 2011, 18:53

Mam pytanie, czy uczestnicy ŚDS mogą uczestniczyć w kiermaszach, tj. są zapraszani przez instytucje do prowadzenia kiermaszu, podczas którego sprzedają swoje prace. Zarobione pieniądze przeznaczają na wycieczki, wyjścia do kina, teatru. Czy istnieją jakieś przepisy zabraniające, bądź umożliwiające udział w kiermaszach. Bardzo proszę o odpowiedź.
~Zuza

Napisano: 22 lut 2011, 19:54

teoretycznie nie, praktycznie tak, powinien być w papierach zapis że śds może sprzedawać swoje wyroby jak wtz, jak nie ma to nie można, u nas przed świętami sprzedajemy, kasa idzie na zakup materiałów, itp
~Elwira

Napisano: 22 lut 2011, 20:27

mam rozumieć, że w regulaminie Domu powinien być zapis dotyczący udziału w kiermaszach?
~Zuza

Napisano: 23 lut 2011, 10:20

nie można, nawet jak sa zapisy w regulaminie, każda sprzedaż to dochód a jak dochód to fiskus, stowarzyszenie działające w ramach śds może prowadzić taką akcję
~mm

Napisano: 01 mar 2011, 0:15

Witam!!

WTZ działa w oparciu o ustawę o zatrudnieniu i rehabilitacji spolecznej i zawodowej. ŚDS- w oparciu o ustawe o pomocy spolecznej. Z tych ustaw wynikaja te różnice.
Proponuję kiermasze organizowac pod szyldem stowarzyszenia.
Nie polecam dokonywania zapisu o kiermaszach w regulaminie organizacyjnym. Zreszta teraz to i tak regulamin uzgadnia sie z WPS a oni na pweno nie pozwola na taki wpis.
Zuza pisze jednak że uczestnicy są zapraszani na kiermasze a nie śds. Więc uczestnikom wolno sprzedawać swoje prace.
Pozdrawiam
~Ania II

Napisano: 10 wrz 2012, 12:06

Witam,
moi drodzy pracownicy socjalni z ŚDSów, czytam Wasze wypowiedzi odnośnie kiermaszy i mam takie pytanie: Czy możemy sprzedawać swoje prace (tj. Uczestników) na zasadzie wstawienia ich do chcącej z nami współpracować sklepo - galerii? Czy musimy jako instytucja organizacyjna to gdzieś zgłosić? Może się rozliczyć z tych dochodów? A jak z umową współpracy? Czy można? Jako placówka czy Uczestnik indywiudualnei jako klient galerii?
W jakich przepisach szukać, że nie możemy zarabiać na siebie? Proszę, pomóżcie.. Dorabiacie w swoich ŚDS-ach? W jaki sposób? Jak to zorganizowaliście? Czy jedymym wyjściem, żeby to obejść jest założenie stowarzyszenia? To też nie jest przecież taka prosta sprawa, skoro jesteśmy finansowani z budżetu..
Nie wiem jak to ugryźć..
~Ewa P.

Napisano: 11 wrz 2012, 12:29

Nie ugryziesz tego tematu w żaden sposób (ustawa o pomocy społecznej). Nad tym głowimy się już od 2000 roku. Musisz wybrać opcję indywidualną np. pracownika.
Pozdrawiam
Ania II
~Ania II

Napisano: 13 wrz 2012, 11:44

Aniu II, proszę powiedz jeszcze, czy gdybym ja sprzedała prace uczestników jako swoje, to przecież muszę mieć działalność gospodarczą, nie tak? żeby się rozliczać z dochodu i takie tam... księgowość, te sprawy... Choćbym nawet otrzymała te pieniążki i oddała na materiały dla ŚDSu to i tak pójdzie to na moje konto i muszę to doliczyć jako swój dochód (a przecież moim dochodem to nie będzie..) Chciałabym w jakiś sposób móc dorobić dla naszego ŚDSu, ale boję się, żebym przez to wszystko nie wylondowała za kratkami:D

Pomóżcie, jeśli wiecie coś więcej w tym temacie..
Sprzedawaliście jako klienci idywidualni?
Ewa P.
Ewa P.
Praktykant
Od: 10 wrz 2012, 12:09
Zajmuję się:

Napisano: 17 wrz 2012, 11:10

Witam!!!
Umowa o dzieło podpisana np. przez pracownika z odbiorcą towaru.
Pozdrawiam
Ania II
~Ania II

Napisano: 26 paź 2012, 2:46

te pomysły smierdza na kilometr, nie radze sie w to wmanewrowywac.pominawszy juz nawet nielegalnosc to gdzie etyka itd itp
pracownik ma sie podpisywac pod praca podopiecznego????zamiast kombinowac piszcie lepiej gdzie sie da i szukajcie legalnych źródeł dofinansowania ŚDS. Dla własnego dobra.A jakie trudności widzicie w założeniu stowarzyszenia czy nawiązaniu współpracy z juz istniejącym?wymaga to trochę pracy-ale uczciwej, za którą Wam płacą-i mniej stresu niż kombinacje, a zyski na pewno większe niż jakieś grosze ze sprzedaży prac.to,że jesteśmy finansowani z budżetu nie przeszkadza by ktoś inny nas dofinansował.nie ma przepisów o tym żenie wolno śds-om zarabiac na pracach ale i nie ma że wolno.poza tym zysk ze sprzedaży gdyby to w ogóle przeszło w reg. org.- musiałby być oddany tak jak odpłatnosci za sds-wiec gdzie tu sens?
~kaka

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x