U mnie to właściwie tak samo wygląda. Na ostatni dzień miesiąca księguję wykonane usługi wg właśnie takiego zestawienia.I też podopieczni otrzymują druczki na podstawie którego robią opłaty. I tak na 30 czerwca zaksięgowałam, oni będą płacić przez cały lipiec i ok. Teraz myślę, że skoro interpretacja jest z 10 czerwca to do 10 powinno być ujęte "po staremu" a od 10 " po nowemu". A skoro ja księguje usługi na ostatni dzień miesiąca to robię "po nowemu" deklarację cząstkową zerową już za czerwiec?Paulinka z GOPSu pisze: ↑25 cze 2020, 11:14U mnie to wygląda w ten sposób:
1) opiekunki na koniec miesiąca przynoszą do GOPS-u karty pracy z rozpisaną liczbą godzin i dni, w które były świadczone usługi,
2) osoba merytorycznie odpowiedzialna sprawdza, czy usługi były świadczone w wymiarze zgodnym z wydaną decyzją i sumuje na kartach pracy liczbę godzin za dany miesiąc, po czym mnoży ją razy kwotę odpłatności za godzinę (z decyzji),
3) sporządzane jest zestawienie tych należności i przekazywane do księgowości (podpisuje kierownik, gdybyśmy mieli koordynatora, to podpisywałby on), a ja na tej podstawie księguję naliczenie.
Takie zestawienie wygląda w poniższy sposób:
<pieczątka GOPS>
Główny księgowy
Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej
w ...............
Proszę o naliczenie odpłatności za usługi opiekuńcze za miesiąc ........ 2020 r. według poniższych danych:
<i tutaj tabelka z kolumnami jak niżej>
Lp.
Nazwisko i imię podopiecznego
Liczba godzin usług wyświadczonych w miesiącu
Kwota odpłatności za godzinę usługi w zł
Numer decyzji przyznającej usługi opiekuńcze (ze zmianami)
Odpłatność za miesiąc