deklaracja vat7 wystawiana czy zerowa? - Księgowość

Strona 2 z 3    [ Posty: 23 ]

Napisano: 25 cze 2020, 9:26

ewel-gops pisze:
19 cze 2020, 14:38
a jaki dokument wystawić podopiecznemu do zapłaty tych usług opiekuńczych
[/qu

jaki dokument powinniśmy teraz wystawić za wykonane usługi? podpowie ktoś?
iwuś
Stażysta
Od: 11 mar 2017, 20:16
Zajmuję się: ksiegowość

Napisano: 25 cze 2020, 10:01

Czyli VAT7 na zero, a rozliczanie usług na podstawie kwitariuszy przychodowych??? tak jak było przed centralizacją?
xxx100
Referent
Od: 15 paź 2018, 9:53
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 25 cze 2020, 10:59

kwitariusz chyba raczej nie, wiąże się to z kasa, której nie posiadamy. Wpłaty dokonywane są do banku przez podopiecznych. Nie wiem rachunek czy nota? sama juz nie wiem
iwuś
Stażysta

Napisano: 25 cze 2020, 11:14

U mnie to wygląda w ten sposób:
1) opiekunki na koniec miesiąca przynoszą do GOPS-u karty pracy z rozpisaną liczbą godzin i dni, w które były świadczone usługi,
2) osoba merytorycznie odpowiedzialna sprawdza, czy usługi były świadczone w wymiarze zgodnym z wydaną decyzją i sumuje na kartach pracy liczbę godzin za dany miesiąc, po czym mnoży ją razy kwotę odpłatności za godzinę (z decyzji),
3) sporządzane jest zestawienie tych należności i przekazywane do księgowości (podpisuje kierownik, gdybyśmy mieli koordynatora, to podpisywałby on), a ja na tej podstawie księguję naliczenie.

Takie zestawienie wygląda w poniższy sposób:

<pieczątka GOPS>
Główny księgowy
Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej
w ...............

Proszę o naliczenie odpłatności za usługi opiekuńcze za miesiąc ........ 2020 r. według poniższych danych:
<i tutaj tabelka z kolumnami jak niżej>
Lp.
Nazwisko i imię podopiecznego
Liczba godzin usług wyświadczonych w miesiącu
Kwota odpłatności za godzinę usługi w zł
Numer decyzji przyznającej usługi opiekuńcze (ze zmianami)
Odpłatność za miesiąc
Paulinka z GOPSu
Starszy referent
Od: 24 paź 2017, 14:38
Zajmuję się: Księgowość

Napisano: 25 cze 2020, 11:16

Aha, i na postawie tego zestawienia nie dość, że zaksięgowuję, to jeszcze robię druczki przelewu/wpłaty gotówkowej dla podopiecznych. Druczki te rozdają opiekunki podopiecznym i oni sobie na tej podstawie płacą (w kasie banku na nasz rachunek lub przelewem).
Paulinka z GOPSu
Starszy referent
Od: 24 paź 2017, 14:38

Napisano: 25 cze 2020, 11:26

dzięki za podpowiedź, my do tej pory wystawialiśmy faktury i wchodziło to do deklaracji VAT jako zwolnione, dowody wpłaty tez my wystawialiśmy i opiekunki rozdawały podopiecznym. Wcześniej przed centralizacja wystawialiśmy rachunki, dlatego teraz ma dylemat jak powinno być prawidłowo.
iwuś
Stażysta

Napisano: 26 cze 2020, 8:42

czyli od lipca nowy sposób?
xxx100
Referent
Od: 15 paź 2018, 9:53
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 26 cze 2020, 16:29

https://www.szkolenia-bdo.pl/s/0/budzet ... 20&Itemid=

NOWE ZASADY RACHUNKOWOŚCI BUDŻETOWEJ OŚRODKÓW POMOCY SPOŁECZNEJ PO LIKWIDACJI VAT W POMOCY SPOŁECZNEJ – KIEDY OPS PODLEGA A KIEDY NIE PODLEGA POD VAT ORAZ JAK KSIĘGOWAĆ FUNDUSZ ALIMENTACYJNY, PROGRAM 500PLUS I UMORZONE SKŁADKI ZUS

Zapraszamy
TWoj
Podinspektor
Od: 10 maja 2016, 15:48
Zajmuję się:

Napisano: 10 lip 2020, 10:15

Paulinka z GOPSu pisze:
25 cze 2020, 11:14
U mnie to wygląda w ten sposób:
1) opiekunki na koniec miesiąca przynoszą do GOPS-u karty pracy z rozpisaną liczbą godzin i dni, w które były świadczone usługi,
2) osoba merytorycznie odpowiedzialna sprawdza, czy usługi były świadczone w wymiarze zgodnym z wydaną decyzją i sumuje na kartach pracy liczbę godzin za dany miesiąc, po czym mnoży ją razy kwotę odpłatności za godzinę (z decyzji),
3) sporządzane jest zestawienie tych należności i przekazywane do księgowości (podpisuje kierownik, gdybyśmy mieli koordynatora, to podpisywałby on), a ja na tej podstawie księguję naliczenie.

Takie zestawienie wygląda w poniższy sposób:

<pieczątka GOPS>
Główny księgowy
Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej
w ...............

Proszę o naliczenie odpłatności za usługi opiekuńcze za miesiąc ........ 2020 r. według poniższych danych:
<i tutaj tabelka z kolumnami jak niżej>
Lp.
Nazwisko i imię podopiecznego
Liczba godzin usług wyświadczonych w miesiącu
Kwota odpłatności za godzinę usługi w zł
Numer decyzji przyznającej usługi opiekuńcze (ze zmianami)
Odpłatność za miesiąc
U mnie to właściwie tak samo wygląda. Na ostatni dzień miesiąca księguję wykonane usługi wg właśnie takiego zestawienia.I też podopieczni otrzymują druczki na podstawie którego robią opłaty. I tak na 30 czerwca zaksięgowałam, oni będą płacić przez cały lipiec i ok. Teraz myślę, że skoro interpretacja jest z 10 czerwca to do 10 powinno być ujęte "po staremu" a od 10 " po nowemu". A skoro ja księguje usługi na ostatni dzień miesiąca to robię "po nowemu" deklarację cząstkową zerową już za czerwiec?
zojka1
Stażysta
Od: 14 cze 2019, 19:46

Napisano: 13 lip 2020, 8:55

Ja w czerwcu już nie wystawiałam faktur za usługi opiekuńcze i deklarację oddałam zerową
księg.
Stażysta
Od: 07 gru 2017, 11:47
Zajmuję się: księgowość

Strona 2 z 3    [ Posty: 23 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x