delegacje - Księgowość

Strona 2 z 3    [ Posty: 28 ]

Napisano: 25 maja 2015, 10:55

wiknat pisze:Niestety dotyczy pracowników jadących samochodem w delegację. Polecenie lekarza medycyny pracy. W razie wypadku - badania muszą być zrobione. Od tego roku tak robimy.
jeżeli cos takiego istnieje to podaj podstawę prawna bo zgodnie z Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 7 stycznia 2004 r. w sprawie badań lekarskich kierowców i osób ubiegających się o uprawnienia do kierowania pojazdami (Dz. U. Nr 2, poz. 15 oraz z 2011 r. Nr 88, poz. 503 z późn. zm.) o takie badania, pracodawca może domagać się wyłącznie od pracowników zawodowo prowadzących pojazdy samochodowe, czyli pracownika zatrudnionego na stanowisku kierowcy, dostawcy itd.
natomiast posiadanie uprawnień do kierowania pojazdami przez pracownika zajmującego stanowisko urzędnicze lub kierownicze urzędnicze nie powinno stanowić przedmiotu zainteresowania pracodawcy, skoro prowadzenie pojazdów nie należy do ich obowiązków pracowniczych to pracodawca decyduje o środku transportu w przypadku delegacji służbowej
ala123

Napisano: 25 maja 2015, 11:44

Brak podstawy prawnej. Narzucone przez jst. Pracownicy w ilości np.2 - jednym samochodem służbowym jadący na szkolenie - w razie wypadku mamy badania zrobione. Pracownik kadr zleca.
;)
wiknat

Napisano: 25 maja 2015, 12:38

Witam.Do ala 123 - nie sieję zamętu , odsyłam Cię do przepisów i zamiast się bulwersować i na mnie " napadać" proponuję się wyciszyć .Te przepisy obowiązują pracowników i tak są wymogi stawiane przez lekarzy medycyny pracy. Pozdrawiam :)
BATON II

Napisano: 25 maja 2015, 12:46

Podaj namiary na podstawę prawną
hana_h

Napisano: 25 maja 2015, 12:53

BATON II pisze:Witam.Do ala 123 - nie sieję zamętu , odsyłam Cię do przepisów i zamiast się bulwersować i na mnie " napadać" proponuję się wyciszyć .Te przepisy obowiązują pracowników i tak są wymogi stawiane przez lekarzy medycyny pracy. Pozdrawiam :)
ja sieję zamęt?...... mój drogi to ty to robisz !!!...ba.... nawet powiem ze nie umiesz się ustosunkować do swojej wypowiedzi ani podać podstawy prawnej, więc się wycisz sam i nie siej zamętu , jak cos chcesz napisać to się w pierwszej kolejnosci porządnie zapoznaj z rozporządzeniem ministra zdrowia oraz jakie badania musi przejsć pracownik życzę powodzenia
ala123

Napisano: 25 maja 2015, 14:33

Złośliwość jest chyba twoją domeną - czytaj ze zrozumieniem co napisałam bo to Ty piszesz że ja sieję zamęt - ja tak nie napisałam. Co do przepisów to je znam i z tego co jest w nich to można pkt 5 rozporządzenia z 15.04.2011 cyt. "osoby posiadające prawo jazdy kategorii .....,kierującej pojazdem w ramach obowiązków służbowych" różnie w danej jednostce interpretować i zależny to od pracodawcy więc ta aluzja jest chyba niepotrzebna.Też Ci życzę powodzenia.Pozdrawiam :)
BATON II

Napisano: 26 maja 2015, 8:02

BATON II pisze:Złośliwość jest chyba twoją domeną - czytaj ze zrozumieniem co napisałam bo to Ty piszesz że ja sieję zamęt - ja tak nie napisałam. Co do przepisów to je znam i z tego co jest w nich to można pkt 5 rozporządzenia z 15.04.2011 cyt. "osoby posiadające prawo jazdy kategorii .....,kierującej pojazdem w ramach obowiązków służbowych" różnie w danej jednostce interpretować i zależny to od pracodawcy więc ta aluzja jest chyba niepotrzebna.Też Ci życzę powodzenia.Pozdrawiam :)

nie musisz być taki złośliwy :( ,zamętu nie sieję, spokojnie zapytałam o podstawę prawną,a sam sobie odpowiedziałeś na moje pytanie - "cyt. "osoby posiadające prawo jazdy kategorii .....,kierującej pojazdem w ramach obowiązków służbowych" różnie w danej jednostce interpretować i zależny to od pracodawcy ", więc po co te złośliwości. Myślę ,ze to forum jest po to aby sobie pomagać a nie ubliżać, skoro wiesz o tym podziel się informacja a nie bądź uszczypliwy. Życzę miłego dnia:)
st. księgowy

Napisano: 26 maja 2015, 8:04

st. księgowy pisze:
BATON II pisze:Złośliwość jest chyba twoją domeną - czytaj ze zrozumieniem co napisałam bo to Ty piszesz że ja sieję zamęt - ja tak nie napisałam. Co do przepisów to je znam i z tego co jest w nich to można pkt 5 rozporządzenia z 15.04.2011 cyt. "osoby posiadające prawo jazdy kategorii .....,kierującej pojazdem w ramach obowiązków służbowych" różnie w danej jednostce interpretować i zależny to od pracodawcy więc ta aluzja jest chyba niepotrzebna.Też Ci życzę powodzenia.Pozdrawiam :)

nie musisz być taki złośliwy :( ,zamętu nie sieję, spokojnie zapytałam o podstawę prawną,a sam sobie odpowiedziałeś na moje pytanie - "cyt. "osoby posiadające prawo jazdy kategorii .....,kierującej pojazdem w ramach obowiązków służbowych" różnie w danej jednostce interpretować i zależny to od pracodawcy ", więc po co te złośliwości. Myślę ,ze to forum jest po to aby sobie pomagać a nie ubliżać, skoro wiesz o tym podziel się informacja a nie bądź uszczypliwy. Życzę miłego dnia:)
sorry z nerow zmieniłam Tobie płeć:) moja nieuwaga
st. ksiegowy

Napisano: 26 maja 2015, 8:13

zgadzam sie z ala123
ksiegowa

Napisano: 26 maja 2015, 12:59

Do st.księgowy czy ala 123 ? Nadajemy na różnych falach - Ty nadal swoje .Złośliwa i uszczypliwa nie jestem.Skora tak bardzo zależy Ci na swojej racji - to ją masz.Życzę mniej emocji i pozdrawiam :)
BATON II

Strona 2 z 3    [ Posty: 28 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x