depozyt mieszkańca a podatek

Wybrane tematy:
odpłatność za DPS - żyjące dzieci i wnuki Odpłatność za DPS sposób nalicznia świadczenie ratownicze- mieszkaniec DPS Ustalenie odpłatności DPS - stare zasady Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć Wywiady alimentacyjne u dzieci
~basia

depozyt mieszkańca a podatek

Post autor: ~basia »

Usłyszalam niedawno, że od depozytu mieszkańca DPS trzeba odprowadzać podatek. Bardzo bym prosiła o wyjaśnienie o co to chodzi, nigdy tego nie robiłam i nie mam pojęcia jak się za to zabrać.
~dytko

Re: depozyt mieszkańca a podatek

Post autor: ~dytko »

chyba chodzi o odsetki?
~Dom

Post autor: ~Dom »

....? JAKA PODSTAWA PRAWNA...CIEKAWE??
~dps

Post autor: ~dps »

Chodzi o ten podatek Belki czy jakiś inny?
~majka

Post autor: ~majka »

jezeli depozyt w banku jest oprocentowany (a powinien być), to podatek belki jest już od odsetek automatycznie potrącany
~basia

Post autor: ~basia »

a jeśli nie jest, to co wtedy robić?
~zainteresowany

Post autor: ~zainteresowany »

bank nie nalicza dla dpsów podatku belki, ponieważ depozyty mieszkańców są na koncie zakładowym, a dla jednostek nie nalicza, trzeba samemu naliczyć w dpsie/ tak robimy, ale szczegółów nie znam
~majka

Depozyty mieszkańców dps nie mogą być na koncie zakładowymn (dochodowym). Powinno być stworzone konto depozytowe specjalne, które musi być oprocentowane. Zyski pochodzące z oprocentowania są opodatkowane podatkiem belki. Ot i tyle.
~majka

Środki dps zgromarzone na koncie zakładowym (dochodowym) sa nieoprocentowane (na tym koncie nie można gromadzić dpozytów mieszkańców).
Depozyty mieszkańcówdps muszą być oprocentowane!!!
~dps

Post autor: ~dps »

odestki można dopisać mieszkańcom po potrąceniu podatku.od ogólnej sumy odsetek naliczonych przez bank na koncie depozytowym należy naliczyć podatek 19% i odprowadzić do us pit-8 do 20 następnego mc po potrąceniu, a pozostałą kwotę odsetek po potrąceniu podatku rozliczyć na poszczególnych mieszkańców.
ODPOWIEDZ