depzytyosób ubezwłasnowlnionych całkowicie

Wybrane tematy:
odpłatność za DPS - żyjące dzieci i wnuki Odpłatność za DPS sposób nalicznia świadczenie ratownicze- mieszkaniec DPS Ustalenie odpłatności DPS - stare zasady Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć Wywiady alimentacyjne u dzieci
ODPOWIEDZ
~mircia

depzytyosób ubezwłasnowlnionych całkowicie

Post autor: ~mircia »

Witam,
czy pracownik socjalny z domów pomcy społecznej może mi odpowiedzieć na kilka pytań,będę wdzięczna.
1,czy posiadacie depozyty osób całkowicie ubezwł. i kto pobiera z nich pieniądze na zakupy dla mieszkańca? .
2.czy prac.socj. może pokwitować odbiór świadczenia rentowego osoby ubezwłasnowolnionej i wpłacić na depozyt?
3.czy opiekun prawny może bez zgody sądu upoważnić pracownika dps do dysponowania pieniędzmi osoby ubezwłasnowolnionej.
Jak wygląda to w waszych dps-ach?
pozdrawiam,
~dps

Re: depzytyosób ubezwłasnowlnionych całkowicie

Post autor: ~dps »

1.Tak posiadamy konta depozytowe również dla ubezwła,
2. Tak na podstawie upoważnienia dyrektora dps odbieram 30% św i wpłacam na depozyt.
3. Tak nasi pracownicy mają takie upoważnienia i sąd się nie czepiał. Jak to nie wyczerpuje odpowiedzi to pisz odpowiem.
~mircia

dziekuję za odpowiedź, ale czy te upoważnienia są imienne na pracowników pierwszego kontaktu czy na socjalnych i czy mają określoną kwotę ?
~dps

Post autor: ~dps »

Nie są imienne tylko na ppk, niektóre maja kwoty a niektóre nie to zależy od opiekuna.
~1111

Post autor: ~1111 »

1.Obecnie nie posiadamy kont depozytowych osób ubezwłasnowolnionych (jeżeli były to tylko op. prawny dysponował tymi pieniędzmi)
2.Pracownikowi nie wolno odbierać świadczeń osób ubezwłasnowolnionych, od pozostałych osób pobieramy na podstawie upoważnienia Mieszkańca !
3.Opiekun prawny nie może upoważnić innej osoby do dysponowania pieniędzmi osoby ubezwłasnowolnionej.

W sądzie rodzinnym można uzyskać te informacje.
~mircia

witam,
dzieki za informację, ale proszę powiedz mi jak zmotywowaliście do tego opiekunów prawnych,aby przejeli swoje obowiązki od dps ?
~1111

Post autor: ~1111 »

Co pół roku sąd występuje o opinię do Dps jak wywiązuje się opiekun prawny ze swoich obowiązków i wtedy można wszystko opisać i prosić sąd o przypomnienie obowiązków opiekunowi prawnemu.
ODPOWIEDZ