Dlaczego?
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Dlaczego?
niektórzy niestety tak, ale nie można wszystkich do jednego kosza wciskać
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
KK to korporacja która ma swoich klientów i konkurencję z którą musi walczyć. Chce mieć monopol i zyski.
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
dziwny jest twój świat.....
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
(..) Nie trafia do mnie argument zgodnie, z którym wszystkie te zjawiska są zrozumiałe ze względu na wielkie znaczenie Kościoła w polskiej historii-pisze Błażej Lenkowski w artykule " Polska świeckość jest niepoważna " .W gruncie rzeczy zjawiska niewinne, nikt bowiem nikogo do udziału we mszy nie zmusza. Ale i to nie jest największy problem w stosunkach państwa z Kościołem.
Znacznie poważniejszym skutkiem obecnej formy tych relacji jest bowiem komiczność państwa.-pisze Lenkowski.
Dziękuję państwu za udział w żywiołowej rozmowie. Na artykuł ten natknęłam się podczas nocnego czytania i tak pomyślałam - że zechcecie się wypowiedzieć w temacie, który zawsze wzbudza skrajne emocje. Fragment wybrałam celowo...chodziło mi o kierunek interpretacji . I powstał spór.
Wszystkie posty przeczytałam z wielką uwagą. Zauważam,że katolicy nawet tzw. niepraktykujący
bronią słuszności tezy-iż kościół to Państwo a Państwo to kościół- argumentując to tradycją oraz tym -że skoro w większości polska jest wyznania katolickiego -to zrozumiałym powinno być -iż na "księdza potknąć się można praktycznie wszędzie...hmmm
w takim kierunku rozwinęli cytat . Natomiast agnostycy tzw: ,wolnomyśliciele, sceptycy chyba najbardziej zbliżyli się do myśli przewodniej autora .
dziękuję.https://liberte.pl/polska-swieckosc-jest-niepowazna/
ps. generalnie chyba jako ludzie lubimy odsatwiać farsy i w większości przejawiamy bazarowe zachowanie nawet jeśli w tle jest podmiot religii/kościoła.
Znacznie poważniejszym skutkiem obecnej formy tych relacji jest bowiem komiczność państwa.-pisze Lenkowski.
Dziękuję państwu za udział w żywiołowej rozmowie. Na artykuł ten natknęłam się podczas nocnego czytania i tak pomyślałam - że zechcecie się wypowiedzieć w temacie, który zawsze wzbudza skrajne emocje. Fragment wybrałam celowo...chodziło mi o kierunek interpretacji . I powstał spór.
Wszystkie posty przeczytałam z wielką uwagą. Zauważam,że katolicy nawet tzw. niepraktykujący

w takim kierunku rozwinęli cytat . Natomiast agnostycy tzw: ,wolnomyśliciele, sceptycy chyba najbardziej zbliżyli się do myśli przewodniej autora .
dziękuję.https://liberte.pl/polska-swieckosc-jest-niepowazna/
ps. generalnie chyba jako ludzie lubimy odsatwiać farsy i w większości przejawiamy bazarowe zachowanie nawet jeśli w tle jest podmiot religii/kościoła.
Oprócz Dlaczego? - HYdE PaRK przeczytaj również:
Dobrodziejstwo PO
z innej beczki-placuszki cukiniowe
Putin niczym Tusk
Trafiony - zatopiony
Sprawiedliwość
Czy jest jakaś miłość na forum?
Nie dla przyjmowania muzułmańskich emigrantów
Fucha
Hejt dla PO!
czy Wy też tak macie, że Sygnity myli Wasze opsy?
Kto nas opluwa za granicą
Gdzie jest dzibar?
Czy Grecja dobrze zrobiła?
Komentarz z netu
Euro
Skąd pieniądze