Witam,mam poważny problem i potrzebuję pomocy. Matka umieściła syna w DPS-ie.Zgodnie z umową zawartą z MOPS-em zobowiązała się pokrywać część kosztów pobytu syna w DPS-ie -500 zł miesięcznie. Problem w tym, że od jkiegoś czasu nie płaci, a co gorsza kobieta wymeldowała się z miejsca zamieszkania i wyjechała za granicę. Dług ciagle rośnie, nie wspominając już o odsetkach. Podpowiedzcie proszę co zrobić, by odzyskać dług? Z góry dziękuję.
Mogłabyś założyć sprawę w Sądzie. Miałam kiedyś taką sprawę i wygrałam ją bez problemu Ty jednak masz problem, bo kobitak ulotniła się. Musisz chyba prosić o radę radcę.
dd proszę o wzór decyzji o zwrot należności dla ops , gdy klient nie wpłaca 70% z.pielęgnacyjnego.Bardo proszę Wszystkich o taką dezcyzję.[email protected]
ustawa o pomocy społecznej Art. 61 ust. 3 \" 3. W przypadku niewywiązywania się osób, o których mowa w ust. 2 pkt 1, 2 i 2a, z obowiązku opłaty za pobyt w domu pomocy społecznej opłaty te zastępczo wnosi gmina, z której osoba została skierowana do domu pomocy społecznej. Gminie przysługuje prawo dochodzenia zwrotu poniesionych na ten cel wydatków.\" I po kłopocie mówię z doświadczenia (2 takie przypadki w moim DPS).
czy ten przepis stosuje się również do sytuacji, kiedy komornik częśc pieniędzy zabiera Mieszkańcowi z tytułu niepsłaconych długów, a on tym samym nie reguluje w pełni odpłatności ? Gmnia nie chce wnosić zastępczo opłaty , dlaczego?A u nas jego dług rośnie