do DPS bez zgody klienta - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 01 cze 2009, 17:26

Mam pytanie - co należy uczynić aby umieścic osobe ze schizofrenią w DPS bez jej zgody. Czy sąd wydaje takie postanowienie , czy trzeba ubezwłasnowolnic ??
~ptysia

Napisano: 01 cze 2009, 20:51

Sąd wydaje postanowienie, nie trzeba ubezwłasnawalniać.
~monikk

Napisano: 09 cze 2009, 10:08

Zwróć się do sądu z wnioskiem w tej sprawie. Sąd zleci biegłemu psychiatrze wydanie opinii w tej sprawie. Trochę to może potrwać.
~maria

Napisano: 24 lut 2011, 16:38

Czy osoba z rodziny również może złożyć wniosek do sądu opiekuńczego o umieszczenie w dps-ie \"bez zgody\"?
~Ja

Napisano: 25 lut 2011, 11:41

nie
~mirka

Napisano: 26 lut 2011, 10:10

oczywiście, że może! I już z takim postanowieniem może przyjść do pracownika socjalnego i działać w sprawie dps.
~q

Napisano: 26 lut 2011, 15:53

skierowanie do dps na podstawie postanowienia sądu w przypadku osóbchorychpsychicznie ma zastosowanie art 39 ustawy o ochronie zdrowia psychicznego, :Jeżeli osoba, o której mowa w art. 38, lub jej przedstawiciel ustawowy nie wyrażają zgody na przyjęcie jej do domu pomocy społecznej, a brak opieki zagraża życiu tej osoby, organ do spraw pomocy społecznej może wystąpić do sądu opiekuńczego miejsca zamieszkania tej osoby z wnioskiem o przyjęcie do domu pomocy społecznej bez jej zgody.
2. Z wnioskiem, o którym mowa w ust. 1, może wystąpić również kierownik szpitala psychiatrycznego, jeżeli przebywająca w nim osoba jest niezdolna do samodzielnego zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych, a potrzebuje stałej opieki i pielęgnacji, natomiast nie wymaga dalszego leczenia w tym szpitalu.
~mirka

Napisano: 01 mar 2011, 15:39

No i jest jeszcze ust. 3, na podstawie którego - myślę - rodzina może zainterweniować. Jak myślicie?
~Ja

Napisano: 02 mar 2011, 12:25

Art. 38 - 40 ustawy z dnia 19 sierpnia 1994 r ( ostatnia zmiana Dz.U. z 2011 nr 6 poz 19)
....organ do spraw pomocy społecznej może wystąpić do sądu opiekuńczego miejsca zamieszkania tej osoby z wnioskiem o przyjęcie do domu pomocy bez jej zgody.
~MAB-a

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x