DŁUŻNIK ALIMENTACYJNY - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 14 cze 2024, 11:06

Dziękuje:)
Natalia123!
Stażysta
Od: 25 mar 2024, 14:30
Zajmuję się: FA,Dm,ST

Napisano: 14 cze 2024, 11:34

ja mam pytanie odnoście tego tematu. jeśli jesteśmy OOW to kiedy zawiadamiamy dłużnika o przyznanym świadczeniu > od razu czy czekamy aż decyzja się uprawomocni ?
Karolina914
Stażysta
Od: 14 maja 2024, 12:25
Zajmuję się: Zajmuję się Funduszem alimentacyjnym i świadczeniami

Napisano: 14 cze 2024, 11:49

Nie wiem jak inni, ja przygotowuję decyzję o przyznaniu fa do podpisu i od razu informację do dłużnika i wezwanie na wywiad lub wniosek o podjęcie działań - w tym samym dniu. Po kontroli nikt tego nie zarzucił, wręcz przeciwnie, gdyby ta data była odległa to by się czepiali, uważają, że w przypadku podjęcia działań wobec dłużnika obowiązują nas terminy z KPA czyli bez zbędnej zwłoki w terminie miesiąca ew. 2 miesięcy
ol@bog@
Referent
Od: 15 maja 2024, 9:43
Zajmuję się: ŚR FA

Napisano: 20 cze 2024, 12:47

czy w przypadku gdy dłużnik zgłosił się na wywiad (po odebraniu wezwania przez matkę) i podał miejsce zamieszkania w mojej gminie (choć twierdzi że mieszka trochę tu a trochę w sąsiedniej) a mam informacje że jego konkubina pobiera świadczenia w sąsiedniej gminie ( a on podaje ją i jej dzieci w wywiadzie alimentacyjnym ) na dożywianie dzieci które chodzą w mojej gminie do szkoły i wykazuje go tam w składzie gospodarstwa domowego - to co z dalszym działaniem - on się uparł żeby wpisać u mnie w wywiadzie nasz adres a ona w OPS tamtejszy adres = rozdwoił się i mieszka w dwóch miejscach na raz - co teraz?
nowa26
Referent
Od: 09 mar 2018, 9:36
Zajmuję się: ŚW,FA,DS,KDR,CP

Napisano: 20 cze 2024, 13:53

To ja jeszcze dopytam - Co w przypadku, gdy dłużnik się wyprowadził? - mamy taką informację od pracownika socjalnego. Nowy adres nie jest jednak znany. Wówczas pismo na policję o ustalenie adresu? Jeżeli tak, to ma ktoś może wzór takiego pisma?

Z góry dziękuję
NowaIS
Praktykant
Od: 28 maja 2024, 12:54
Zajmuję się: ŚW/FA

Napisano: 21 cze 2024, 8:51

NowaIS pisze:
20 cze 2024, 13:53
Wówczas pismo na policję o ustalenie adresu? Jeżeli tak, to ma ktoś może wzór takiego pisma?

Z góry dziękuję
Zacznij od policji, potem ew. do komornika o ustalenie adresu, dobrze było by też mieć notatkę od pracownika socjalnego, że tam już nie mieszka

jeśli chodzi o wzór pisma, było już na forum, pogrzeb w poprzednich postach co najmniej z trzech stron
Ostatnio zmieniony 21 cze 2024, 8:56 przez ol@bog@, łącznie zmieniany 1 raz.
ol@bog@
Referent

Napisano: 21 cze 2024, 8:55

nowa26 pisze:
20 cze 2024, 12:47
czy w przypadku gdy dłużnik zgłosił się na wywiad (po odebraniu wezwania przez matkę) i podał miejsce zamieszkania w mojej gminie (choć twierdzi że mieszka trochę tu a trochę w sąsiedniej) a mam informacje że jego konkubina pobiera świadczenia w sąsiedniej gminie ( a on podaje ją i jej dzieci w wywiadzie alimentacyjnym ) na dożywianie dzieci które chodzą w mojej gminie do szkoły i wykazuje go tam w składzie gospodarstwa domowego - to co z dalszym działaniem - on się uparł żeby wpisać u mnie w wywiadzie nasz adres a ona w OPS tamtejszy adres = rozdwoił się i mieszka w dwóch miejscach na raz - co teraz?
Przekaż informacje z wywiadu tamtej gminie, plus do wiadomości dział zajmujący się dożywianiem. Dłużnik składa podpis pod wywiadem pod odpowiedzialnością karną, więc tak trzeba przyjąć, a tamten GOPS zrobi swoje (tak myślę) tj. będzie weryfikował dożywianie, skoro się sytuacja zmieniła
ol@bog@
Referent

Napisano: 25 wrz 2024, 13:37

Informacja o przyznaniu i wniosek o podjecie działa a dłużnik siedzi w areszcie sledczym . Dokad wysłac taka informacje ? do właściwego Opsu wzgledem adresu zameldowania ?
Natalia123!
Stażysta
Od: 25 mar 2024, 14:30
Zajmuję się: FA,Dm,ST

Napisano: 26 wrz 2024, 8:04

Informacja do dłużnika do ZK, a wniosku o podjęcie działań nie robisz teraz tylko jak wyjdzie z ZK.
siejo21
Referent
Od: 06 lis 2023, 15:28
Zajmuję się: FA/CP/BE

Strona 2 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x