dłuznik cudzoziemiec - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 26 mar 2015, 13:12

Proszę o pomoc, bo to moja pierwsza taka sprawa.

Babeczka składa wniosek o fa. Dłużnik jest obcokrajowcem i mieszka w Maroku.
Babeczka ma na ta chwilę postanowienie SR o zabezpieczeniu, tytułem alimentów, na dziecko w wysokości 500 zł.
To postanowienie nie jest ani prawomocne , ani nie ma klauzuli wykonalności.
Sąd Okręgowy wydał tylko pismo że strona złożyła wniosek o egzekucję. Powiedziała, ze w sądzie okręgowym powiedziano jej że to my mamy wystąpić o zaświadczenie o dwumiesięcznym okresie prowadzenia egzekucji.

Czy FA się należy , czy nie . Mam wątpliwości, bo postanowienie bez klauzuli wykonalności, nie ma dwóch miesięcy i tylko zdawkowa informacja z sądu okręgowego
nitta

Napisano: 26 mar 2015, 14:26

czy mogę liczyć na jakąś pomoc
nitta

Napisano: 27 mar 2015, 8:08

?
nitta

Napisano: 27 mar 2015, 9:26

po pierwsze sąd nie jest organem egzekucyjnym

ty masz mieć we wniosku :
informacje właściwego sądu lub właściwej instytucji o podjęciu przez osobę uprawnioną czynności związanych z wykonaniem tytułu wykonawczego za granicą
albo o niepodjęciu tych czynności w szczególności w związku z:
- brakiem podstawy prawnej do ich podjęcia lub
- brakiem możliwości wskazania przez osobę uprawnioną miejsca zamieszkania dłużnika alimentacyjnego za granicą

jeżeli nie masz takiego to nie przyznajesz.
Klauzula wykonalności powinna być - komornik nie rozpocznie egzekucji bez niej
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Napisano: 30 mar 2015, 7:37

wracając do tematu, jeśli wierzycielka przedłoży mi informację z sądu okręgowego, ze podjęła czynności egzekucyjne, to czy na tym etapie też musi mieć wyrok o zabezpieczeniu alimentów z klauzulą wykonalności.

Pytała się komornika sądowego o podjęcie przez niego egzekucji- odmówił z uwagi że dłużnik mieszka za granicą i jest obcokrajowcem i pokierował ją do sądu okręgowego.

Dopytuje się bo to moja pierwsza taka sprawa
nitta

Napisano: 30 mar 2015, 9:40

?
nitta

Napisano: 30 mar 2015, 15:27

do wniosku musi byc dołaczone zabezpieczenie podlegajace wykonaniu a informacja z sądu ze złozyła wnioske o dochodzenie roszczen aliemtnacyjnych jest wystarczajace
yomica

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x