żądania mecenasa dłużnika - Elmer i Inni - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 26 mar 2015, 11:42

Witam,

dostałam wniosek od mecenasa, przedstawiciela dłużnika ze mam "skorygować zadłużenie dłużnika" z zaliczki alimentacyjnej, ponieważ gdy wierzycielka pobierała zaliczkę jednocześnie dłużnik wysyłał jej pieniądze, a na potwierdzenie tego mecenas załączył kopie tych przelewów
wygląda to tak
obecnie dłużnik ma 12 620 plus 5% = 13 251 zł zadłużenia z zaliczki u nas (z tego 2006 r. - 5000 zł, 2007 r. - 4560 zł, 2008 r. - 3060 zł )
a wg wpłat załączonych przez mecenasa wynika że wierzycielka otrzymała
w 2006 r -wpłacił 4410 zł
w 2007 r. 5500 zł
w 2008 r. 2700 zł

problem mam taki, że ja pracuje od 3 lat, i nie prowadziłam zaliczki, nie wiem co mam odpisać dłużnikowi? co powinnam teraz zrobić?
Ilonka

Napisano: 26 mar 2015, 15:25

ogólnie w zaliczce wierzyciel mógł otrzymywać wpłaty i zaliczał je na zadłużenie. Co trzy miesiące komornik przesyłał zaświadczenie o bezskuteczności.
Zgodnie z art. 10 ust. 7 ustawy z dnia 22 kwietnia 2005 r. o postępowaniu wobec dłużników alimentacyjnych oraz zaliczce alimentacyjnej organ właściwy wierzyciela po upływie kwartału dokonuje rozliczenia pomiędzy wypłacaną zaliczką, a wyegzekwowanym przez komornika świadczeniem alimentacyjnym, dlatego komornik na dołączonym do wniosku o zaliczkę zaświadczeniu wykazuje kwoty wyegzekwowanych świadczeń alimentacyjnych „za okres trzech ostatnich miesięcy” a nie kwoty wyegzekwowane „ w okresie trzech ostatnich miesięcy ”. Tym samym w przypadku istnienia zaległości powstałych na skutek niepłacenia świadczeń alimentacyjnych przez dłużnika alimentacyjnego komornik wyegzekwowane świadczenia alimentacyjne zalicza w pierwszej kolejności na poczet zaległych zobowiązań. Nie są one w takim wypadku świadczeniami „za okres trzech ostatnich miesięcy” lecz świadczeniami wyegzekwowanymi „w okresie trzech ostatnich miesięcy” zaliczonymi na poczet długu. Na zaświadczeniu o bezskuteczności egzekucji, świadczenia alimentacyjne wyegzekwowane „w okresie trzech ostatnich miesięcy” ale zaliczone na poczet długu nie są wykazywane.
Zgodnie z art. 13 ust. 2 ustawy z dnia 22 kwietnia 2005r. o postępowaniu wobec dłużników alimentacyjnych oraz zaliczce alimentacyjnej (Dz.U. Nr 86, poz. 732 z późn. zm.), dłużnik alimentacyjny przeciwko któremu prowadzona jest egzekucja na rzecz osoby uprawnionej, nie może żądać zwolnienia z egzekucji powołując się na zapłacenie świadczeń alimentacyjnych do rąk osoby uprawnionej.
Inna sprawa czy wierzyciel będzie mieścił się w kryterium dochodowym zgodnie z art.8 po przeliczeniu dochodu
( powinnaś wpłaty doliczyć do dochodu)
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Napisano: 26 mar 2015, 15:47

Ilonka pisze:Inna sprawa czy wierzyciel będzie mieścił się w kryterium dochodowym zgodnie z art.8 po przeliczeniu dochodu ( powinnaś wpłaty doliczyć do dochodu)
podejrzewam że ta osoba, która to prowadziła to robiła,

co ja mogę odpisać dłużnikowi, mogę zacytować właśnie to
nie wiem jak mam się zabrać do tej sprawy?
Ilonka

Napisano: 26 mar 2015, 15:58

możesz i dodatkowo mu napisz, że ewentualną korektę możesz zrobić dopiero po otrzymaniu stosownych zaświadczeń od komornika i zrobieniu ewentualnego nienależnie pobranego świadczenia
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 27 mar 2015, 9:58

Dziękuję,
jestem po rozmowie z komornikiem, wierzycielka zgłaszała komornikowi każdą wpłatę bezpośrednią przez dłużnika a komornik zaliczał to na starsze zadłużenie, będę miała zaświadczenie od komornika, więc powinno być już ok, :D
Ilonka

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x