dłużnik i wierzycielka - szczęśliwa rodzina, co z FA

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
olabogaa

dłużnik i wierzycielka - szczęśliwa rodzina, co z FA

Post autor: olabogaa »

Wierzycielka w związku małżeńskim, troje uprawnionych dzieci z orzeczeniami o niepełnosprawności pobiera świadczenia z FA od 2009 r. Pobiera także rodzinne zasiłki piel. i świadczenie pielęgnacyjne na jedno niepełnosprawne dziecko.

W lutym br. wpływa wniosek o ustalenie prawa do świadczenia pielęgnacyjnego na drugie dziecko. Zgodnie z art. 17 ust. 5 pkt 4 będzie odmowa, ale sam fakt złożenia tego wniosku przez dłużnika na dziecko na które jest wypłacany fundusz żonie zrobił zamieszanie w aktach.

Wzywamy wierzycielkę i dłużnika, będą się spowiadać jak to jest w ich wspólnym gospodarstwie domowym ...
ale co z tego? Czy można w jakikolwiek sposób uchylić świadczenia z FA wierzycielce? Niestety kryterium dochodowe i bezskuteczność jest spełniona.

Proszę o pomoc i podpowiedzi jak ich zdemaskować, że wyłudzają świadczenia?

Jakieś wyroki, komentarze, przepisy prawne ... chętnie poczytam
Awatar użytkownika
mała mii
Podinspektor
Zajmuję się: FA, SR, KDR, CZ.P. i wszystko inne...
Kontakt:

Re: dłużnik i wierzycielka - szczęśliwa rodzina, co z FA

Post autor: mała mii »

mam wiele takich rodzin i płacimy FA
z udowodnieniem to daleka droga i nie wiem czy do przejścia- musiałabys składac do prokuratury zawiadomienie o wyłudzaniu- nie wiem czy ktoś chciałby sie w to bawić
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa
Julian Tuwim
olabogaa

Post autor: olabogaa »

Czy ktoś jeszcze ma coś do powiedzenia na ten jakże drażniący temat?
Awatar użytkownika
mała mii
Podinspektor
Zajmuję się: FA, SR, KDR, CZ.P. i wszystko inne...
Kontakt:

Post autor: mała mii »

Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa
Julian Tuwim
ODPOWIEDZ