Wierzycielka w związku małżeńskim, troje uprawnionych dzieci z orzeczeniami o niepełnosprawności pobiera świadczenia z FA od 2009 r. Pobiera także rodzinne zasiłki piel. i świadczenie pielęgnacyjne na jedno niepełnosprawne dziecko.
W lutym br. wpływa wniosek o ustalenie prawa do świadczenia pielęgnacyjnego na drugie dziecko. Zgodnie z art. 17 ust. 5 pkt 4 będzie odmowa, ale sam fakt złożenia tego wniosku przez dłużnika na dziecko na które jest wypłacany fundusz żonie zrobił zamieszanie w aktach.
Wzywamy wierzycielkę i dłużnika, będą się spowiadać jak to jest w ich wspólnym gospodarstwie domowym ...
ale co z tego? Czy można w jakikolwiek sposób uchylić świadczenia z FA wierzycielce? Niestety kryterium dochodowe i bezskuteczność jest spełniona.
Proszę o pomoc i podpowiedzi jak ich zdemaskować, że wyłudzają świadczenia?
Jakieś wyroki, komentarze, przepisy prawne ... chętnie poczytam
dłużnik i wierzycielka - szczęśliwa rodzina, co z FA
- mała mii
- Podinspektor
- Zajmuję się: FA, SR, KDR, CZ.P. i wszystko inne...
- Kontakt:
Re: dłużnik i wierzycielka - szczęśliwa rodzina, co z FA
mam wiele takich rodzin i płacimy FA
z udowodnieniem to daleka droga i nie wiem czy do przejścia- musiałabys składac do prokuratury zawiadomienie o wyłudzaniu- nie wiem czy ktoś chciałby sie w to bawić
z udowodnieniem to daleka droga i nie wiem czy do przejścia- musiałabys składac do prokuratury zawiadomienie o wyłudzaniu- nie wiem czy ktoś chciałby sie w to bawić
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa
Julian Tuwim
Julian Tuwim
Czy ktoś jeszcze ma coś do powiedzenia na ten jakże drażniący temat?
- mała mii
- Podinspektor
- Zajmuję się: FA, SR, KDR, CZ.P. i wszystko inne...
- Kontakt:
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa
Julian Tuwim
Julian Tuwim
Oprócz dłużnik i wierzycielka - szczęśliwa rodzina, co z FA - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
ZGon dłużnika
Odsetki w TW a odsetki w UP niezgodne
do Elmera - czy wystawiamy upomnienia?
upomnienie a zakład karny
dłużnik zwraca się o odstapienie od egzekucji
koszty komornicze
podwyzka alimentow
A WYNAGRODZENIE
Tytuł wykonawczy
pomocy
zakończenie wypłaty z funduszu
Dłużnik sie odnalazł