Dluznik niepelnosprawny

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
aneta14_14
Praktykant
Zajmuję się: FA
Kontakt:

Dluznik niepelnosprawny

Post autor: aneta14_14 »

Dzien dobry,
mam takie pytanie... dostalam od oww pismo o podjecie dzialan wobec 2 dluznikow (babci i dziadka), poszlo wezwnie, dluznik (dziadek) stawil sie na wywiad, natomiast dluzniczka (babcia) jest niepelnosprawna i nie moze pojawic sie w ops na wywiadzie, wiem ze w pomocy spolecznej teraz wywiady przeprowadzaja przez tel .. tylko tam zostalo to prawnie uregulowane... co moge ja zrobic w fa?
Moze kots juz miał podobna sytaucje?
Kleopatra80
Referent

Re: Dluznik niepelnosprawny

Post autor: Kleopatra80 »

jeszcze nigdy nie miałam dziadka albo babci jako dłużników alimentacyjnych

jakby pomoc społeczna miała wcześniej wywiad zrobiony to można by było od nich wziąć na podst. 4 ust.4 ustawy

a jeżeli nie maja to trudno
u nas kiedyś do niepełnosprawnego dłużnika pojechała dziewczyna na wywiad

nigdzie w ustawie nie ma napisane że wywiad musi się odbyć w ośrodku

to są ustalenienia na podstawie kpa
Kleopatra80
Referent

Post autor: Kleopatra80 »

a tak właściwe ustawa mówi ,że os. uprawioną jest osoba która jest uprawniona do alimentów od rodzica, gdzie tu jest mowa o dziadkach?
aneta14_14
Praktykant
Kontakt:

Kleopatra80 pisze: 27 kwie 2021, 11:56 a tak właściwe ustawa mówi ,że os. uprawioną jest osoba która jest uprawniona do alimentów od rodzica, gdzie tu jest mowa o dziadkach?
Ojciec dziecka nie żyje... w ustawie faktycznie jest ze od rodzica... nie wiem jak oni interpretuja ustawe....
aneta14_14
Praktykant
Kontakt:

Sama takze nie mialam takiej sytuacji zeby przyznac fundusz dziadkom dlatego nawet nigdy sie nad tym nie zastanawialam czy byloby to mozliwe czy nie...
ODPOWIEDZ