dłużnik spłacił prawie wszystko...

Wybrane tematy:
fundusz a spokrewniona rodzina zastętcza Art.209 a obcokrajowiec bez adresu cofniecie zatrzymania prawa jazdy Zwrot z US części kwoty tytułu wykonawczego Zgłoszenie do BIG KRZ - wniosek o założenie konta podmiotu i co dalej?
ODPOWIEDZ
bryłka
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

dłużnik spłacił prawie wszystko...

Post autor: bryłka »

Dłużnik prawie wszystko spłacił (zwrot od komornika za sprzedaną nieruchomość)- całe zadłużenie z tyt. świadczeń z FA, natomiast zostało mu trochę odsetek do spłaty. Co powinnam zrobić? Kogo poinformować i co i jak? Dodam iż w obecnym okresie nie są już wypłacane świadczenia z FA. Bardzo proszę o pomoc :)
Awatar użytkownika
de Charette
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: dłużnik spłacił prawie wszystko...

Post autor: de Charette »

zasadniczo to ni, ale winnaś się zastanowić jak to możliwe, że zostały mu same odsetki (no chyba, że suma odsetek była wyższa niż zadłużenie główne)
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
bryłka
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

w sierpniu ubiegłego roku komornik zwrócił się z prośbą o udzielenie inf o zadłużeniu dł. alim. Dnia 22.08 zostało wysłane do niego takie pismo z zadłużeniem na dzień 22.08.2014. Teraz przysłał zwrot z podziałem kwotowym na FA, ZA a reszta na odsetki. FA i ZA nie rosło od sierpnia bo świadczenia nie pobierane a odsetki rosły. Dobrze zrobiłam przedzielając zwrot od komornika?
totko

Re: do Elmera

Post autor: totko »

ale winnaś się zastanowić jak to możliwe, że zostały mu same odsetki
właśnie jak to możliwe - sygnity tak liczy naleznośc główna spłacona zostaja do spłaty odsetki - też mnie to ciekawi...może ktoś wyjaśni?
bryłka
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Nie wiem co teraz. A powinnam poinformować komornika ze nie starczyło kasy na wszystko? i że konieczne jest dalsze prowadzenie egzekucji. Nie wiem jak to ugryźć... Może ktoś miał podobny przypadek? Czy to tak zostawić po prostu.
bryłka
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

odsetki nie były wyższe niż zadłużenie. Nie starczyło na te które naliczane były od 22.08... Pomoże ktoś?? :)
justaaa

Post autor: justaaa »

Napisac komornikowi ile zostało do spłaty i tyle... i czekasz aż ci podeśle reszte :)
bryłka
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

to pewnie długo poczekam :) dzięki
roann

Post autor: roann »

najpierw spłacamy fa i odsetki potem za taka jest kolejnośc według ustawy i zotac powinno za a nie odsetki
ODPOWIEDZ