dłużnik wyjechał - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 2 z 7    [ Posty: 62 ]

Napisano: 17 mar 2017, 9:54

Dłużnik zapewne specjalnie nie odbierał korespondencji, a teraz jak wyjechał(pierwszy raz)to przysłał matkę "żeby nie było, że się nie interesuje". Matka powiedziała, że on napisze informację o tym , że przebywa za granicą (ma podać aktualny adres)i tam pracuje, pismo przywiezie kolega, który będzie wracał do kraju. Czekam co będzie w tym piśmie.
młoda

Napisano: 17 mar 2017, 11:05

kotbehemot pisze:Taaaaa....jeżdżą nawet z formalnie zatrzymanym.
coraz więcej przypadków że za granicą podczas zatrzymania lub wyrabiania tamtejszego dokumentu wiedzą że ma w Polsce zatrzymane
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Napisano: 17 mar 2017, 12:31

eMGie pisze:
Ewcia85 pisze:Jeżeli zwrotke masz ze odebrane zawiadomienie do wydajesz decyzję. Chyba że matka wskaże dokładny adres pobytu dłużnika to wówczas decyzje wysyłasz na adres wskazany.
co za bzdury, chcesz mu decyzje za granicę wysłać ?
umorzyłbym postępowanie a wezwałbym wierzycielkę w celu dostarczenia informacji
z sądu Okręgowego o podjęciu czynności za granicą - wystarczy znać kraj w którym jest. Uwierz o wiele bardziej skuteczne
a mnie zaciekawiło to, ze wzywam wierzycielke do dostarczenia informacji z sądu okręgowego, ma to jakis sens, nigdy tego nie robiłam...może ktos mi podac podstawe prawną, która upowaznia mnie do wezwanie wierzycielki. A co jeżeli wierzycielka nie zechce tego zrobic?
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 kwie 2015, 14:01
Zajmuję się:

Napisano: 17 mar 2017, 13:03

legalna 01 pisze:
eMGie pisze:
Ewcia85 pisze:Jeżeli zwrotke masz ze odebrane zawiadomienie do wydajesz decyzję. Chyba że matka wskaże dokładny adres pobytu dłużnika to wówczas decyzje wysyłasz na adres wskazany.
co za bzdury, chcesz mu decyzje za granicę wysłać ?
umorzyłbym postępowanie a wezwałbym wierzycielkę w celu dostarczenia informacji
z sądu Okręgowego o podjęciu czynności za granicą - wystarczy znać kraj w którym jest. Uwierz o wiele bardziej skuteczne
a mnie zaciekawiło to, ze wzywam wierzycielke do dostarczenia informacji z sądu okręgowego, ma to jakis sens, nigdy tego nie robiłam...może ktos mi podac podstawe prawną, która upowaznia mnie do wezwanie wierzycielki. A co jeżeli wierzycielka nie zechce tego zrobic?
spróbuj ją przekonać!
a najlepiej to zrobić na etapie przyjmowania wniosku, jak nie przyniesie argument że pozostawisz bez rozpatrzenia przemawia
podstawa prawna to art 15 ust 4 pkt 3 lit e
eMGie
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 17 mar 2017, 13:11

eMGie pisze:
legalna 01 pisze:
eMGie pisze:
Ewcia85 pisze: a najlepiej to zrobić na etapie przyjmowania wniosku, jak nie przyniesie argument że pozostawisz bez rozpatrzenia przemawia
podstawa prawna to art 15 ust 4 pkt 3 lit e
teraz to pojechałeś :lol: :lol: :lol: bez rozpatrzenia - dobre
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 17 mar 2017, 13:23

teraz to pojechałeś :lol: :lol: :lol: bez rozpatrzenia - dobre[/quote]

jeżeli przyjmujesz wniosek i wychodzi że czegoś Ci brakuje
to co robisz ?
wezwanie
a w wezwaniu masz napisane że brakujący należy dostarczyć w terminie 14 dni a w przypadku niedostarczenia pozestawiasz wniosek bez rozpatrzenia.
Czy to takie trudne do zrozumienia.
eMGie
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 17 mar 2017, 13:50

nie trudne tylko na jakiej podstawie żadasz takiego dokumentu, zreszta koniec tematu bo nie chce mi sie wyjasniać Tobie...zapamietaj, że organy adm. publ. działają na podstawie prawa i granicach prawa - zasada praworządności art. 6 KPA
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 17 mar 2017, 16:39

legalna 01 pisze:nie trudne tylko na jakiej podstawie żadasz takiego dokumentu, zreszta koniec tematu bo nie chce mi sie wyjasniać Tobie...zapamietaj, że organy adm. publ. działają na podstawie prawa i granicach prawa - zasada praworządności art. 6 KPA
skoro ustali się na podstawie jakiegoś dokumentu że dłużnik nie przebywa w kraju to jakim prawem nie żądasz od strony prawidłowego dokumentu czyli w tym wypadku i wielu podobnym, informacji z sądu
tylko bierzesz od niej zaświadczenie komornika ( jaki sens w ogóle ma prowadzone przez niego postępowanie skoro dłużnik przebywa za granicą)

Art. 6. [Zasada praworządności]

Organy administracji publicznej działają na podstawie przepisów prawa. - zgadza się to dlaczego zarzucasz mi robię coś źle - skoro w ustawie jest napisane komornik lub informacja z sądu.
Rozumiem że u Ciebie zaświadczenie od komornika załatwia sprawę, niezależnie od informacji zawartych na nim
eMGie
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 17 mar 2017, 21:05

eMGie poczytaj o egzekucji.
Komornik może prowadzić spokojnie egzekucję od dłużnika przebywającego (a nawet mieszkającego za granicą) jeżeli ma majątek w Polsce. To co ty proponujesz to czyste bezprawie. Nie mozesz klientki ganiać do sądu gdy komornik przyjął jej wniosek i prowadzi egzekucje. Gdy cię to mocno gryzie to rozpatrujesz normalnie wniosek i ewentualnie skladasz skargę na komornika. Nie masz podstaw do kwestionowania zaśw. od komornika.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 19 mar 2017, 15:33

nie często zgadzam się z Elmerem, ale widzę, że w tym temacie may takie samo zdanie i to mnie cieszy. Oczywiście mogę klientce podpowiedzieć, ze jest coś takiego jak sąd okręgowy obrót prawny z zagranicą i jest szansa, że tam dłużnika znajdziemy i wyegzekwujemy od niego bieżące i zaległe co najważniejsze alimenty i na tym klientce powinno zależeć bo w końcu jest jej winien także sporo kasy, ale NIE MAM PRAWA POZOSTAWIAĆ WNIOSKU BEZ ROZPATRZENIA JAK TEGO NIE ZROBI- ISTNA SAMOWOLKA. :shock:
"Bądź dobrej myśli
bo po co być złej"
Stanisław Lem
legalna 01
Awatar użytkownika
Podinspektor
Zajmuję się:

Strona 2 z 7    [ Posty: 62 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny