dłużnik wyjechał - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 5 z 7    [ Posty: 62 ]

Napisano: 23 mar 2017, 14:18

no właśni a ty kobietę od razu do sądu bo jej wniosku nie rozpatrzysz. I jeszcze działania komornika kwestionujesz (do czego już w ogóle nie masz podstaw)
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 23 mar 2017, 14:59

Elmer pisze:no właśni a ty kobietę od razu do sądu bo jej wniosku nie rozpatrzysz. I jeszcze działania komornika kwestionujesz (do czego już w ogóle nie masz podstaw)
chyba jesteś w gorącej wodzie kąpany i widać jak mało spraw masz związanych z dłużnikami którzy przebywają za granicą

obojętnie czy mam informację przed rozpatrzeniem wniosku czy w trakcie okresu, czy piszę mozolnie te pisma do komornika o ustalenie adresu i uzyskuje informacje że dłużnik np. od 10 lat w Anglii czy od komornika czy od wierzycielki.
I nie od razu wysyłam do sądu tylko ustalam wcześniej że dłużnik na pewno jest zagranicą.
A jeżeli chodzi o komornika to jemu wszystko jedno czy dłużnik jest czy go nie ma, dużo przypadków jest takich że nic nie robią kwestii ustalenia adresu
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Napisano: 23 mar 2017, 15:08

dobra zacznijmy z drugiej strony.
Czy komornik w Polsce może prowadzić egzekucję względem komornika przebywającego/mieszkającego za granicą?
Proponowane odp.:
TAK/NIE
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 23 mar 2017, 15:38

napisałeś komornik względem komornika ?
chyba względem dłużnika
NIE może za granicą, prowadzi na podstawie ostatniego polskiego adresu podanego przez wierzycielkę
eMGie
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 23 mar 2017, 15:57

de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 24 mar 2017, 13:06

jakie kłamstwo:
w artykule jest napisane
......W dalszej kolejności, u komornika sadowego w odpowiednim kraju można zainicjować postępowanie egzekucyjne, poprzez złożenie odpowiednich wniosków na zasadach prawa obowiązującego w kraju, w którym ma być przeprowadzona egzekucja.

czyli poprzez pośrednika jakim jest sąd Okręgowy można zainicjować postępowanie u komornika w danym kraju.

Zadzwoń do pierwszego lepszego komornika i zapytaj czy ma możliwości ścigania dłużnika za granicą
eMGie
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 24 mar 2017, 13:16

dalsze problemy z czytaniem i rozumieniem:

"Wierzyciel nie utraci prawa do odzyskania pieniędzy nawet wówczas, gdy dłużnik wyjechał z kraju, zanim sąd wydał tytuł wykonawczy umożliwiający wszczęcie egzekucji komorniczej z pozostawionego przez niego majątku. Z roszczeniami w stosunku do nieobecnego dłużnika ma prawo wystąpić na podobnych zasadach jak do osoby przebywającej w kraju".

"W szczególnych przypadkach wystarczy wszczęcie postępowania egzekucyjnego wraz z poszukiwaniem/wskazaniem majątku dłużnika, jeżeli posiada on jakąkolwiek ruchomość lub nieruchomość na terenie RP, którą jesteśmy w stanie wskazać w odpowiednim wniosku"

nie wiem czemu lubicie się tak kompromitować.
J anie piszę, że komornik egzekwuje coś względem dłużnika z majątku za granicą. Egzekwuje z majątku dłużnika w Polsce. Mam takiego dłużnika, który od 10 lat jest w Anglii i co miesiąc jest od niego egzekucja prowadzona przez komornika.
Jak chcesz to dam ci namiary do tego komornika i go poucz
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 24 mar 2017, 13:37

nie na ja mam problemy z czytaniem:

z pozostawionego przez niego majątku - cały czas piszesz tu o majątku pozostawionym w kraju z którego to niby ma prowadzić egzekucję komornik, w praktyce wygląda to tak że dłużnik który wyjeżdża za granicę,w kraju nie ma nic.
Komornik w Polsce nie może prowadzić egzekucji za granicą !!!!

"W szczególnych przypadkach wystarczy wszczęcie postępowania egzekucyjnego wraz z poszukiwaniem/wskazaniem majątku dłużnika, jeżeli posiada on jakąkolwiek ruchomość lub nieruchomość na terenie RP, którą jesteśmy w stanie wskazać w odpowiednim wniosku" - to też potwierdza fakt że komornik ma możliwość działania tylko na terenie kraju

czytaj więc ze zrozumieniem!!!!!!
"Mam takiego dłużnika, który od 10 lat jest w Anglii i co miesiąc jest od niego egzekucja prowadzona przez komornika.
Jak chcesz to dam ci namiary do tego komornika i go poucz"

ja takich dłużników mam kilkunastu jak nie kilkudziesięciu - zgadzam się że komornik "egzekwuje" od niego ponieważ wygląda to tak że dłużnik mu wpłaca np. 500 zł co miesiąc stąd ta " egzekucja". W przypadku gdy sprawa by trafiła przez sąd okręgowy do Anglii to tamtejsze organy egzekucyjne wyegzekwowałyby 500 ale Euro.
Mam takiego co ostatnio zadzwonił za co ma żyć ponieważ egzekucja miesięczna jest na 1000 euro (w Niemczech)- a do tej pory w Polsce za ostatnie 5 lat może 500 zł zostało wyezgekwowane przez Polskiego Komornika - to co jest bardziej skuteczne?
eMGie
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 24 mar 2017, 13:38

kobieto, przecież ja nie piszę, że komornik ma prowadzić egzekucję za granicą, tylko względem dłużnika mieszkającego za granica.
Ocenę czy ma majątek w Polce czy nie to zostaw komornikowi

Czytaj ze zrozumieniem.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 24 mar 2017, 13:43

powtarzasz się
już wszystko w tym temacie napisałem
jaka jest różnica między egzekucją komornika w Polsce a egzekucją za granicą