dłużnik wyjechał - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 6 z 7    [ Posty: 62 ]

Napisano: 24 mar 2017, 13:45

tu nie chodzi o różnicę tylko o fakt, że komornik może prowadzić egzekucję względem dłużnika mieszkającego za granicą i nie tobie to oceniać, podważać i gonić wierzycielkę do sądu oraz grozić pozostawieniem wniosku bez rozpatrzenia
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 24 mar 2017, 13:58

uczepiłeś się tego pozostawienia bez rozpatrzenia
"że komornik może prowadzić egzekucję względem dłużnika mieszkającego za granicą" - oczywiście komornik może i tyle
a później przyjdzie kontrola i napisze że ściągalność masz taką a nie inną - a ty im powiesz że przecież komornik prowadzi egzekucję a to że dłużnik od 10 lat mieszka za granicą to nic. rób jak chcesz przecież wszystko zgodnie z prawem ( masz komornika).
A Ja tez zgodnie z prawem wzywam o informację z Sądu
art. 15 ust. 4 pkt 3 lit e.

A ty skoro chcesz żeby z twoich podatków Państwo dopłacało do dłużników to nie rób nic poza tym co robisz zgodnie z ustawą.
Czysty socjalizm i lewackie myślenie !!! Koniec tematu
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Napisano: 24 mar 2017, 14:08

he, he mi się zarzuca lewackie podejście, dawno się tak nie ubawiłem

art. 15 ust. 4 pkt 3 lit e.
Do wniosku należy dołączyć odpowiednio:
informacje właściwego sądu lub właściwej instytucji o podjęciu przez osobę uprawnioną czynności związanych z wykonaniem tytułu wykonawczego za granicą albo o niepodjęciu tych czynności, w szczególności w związku z:
- brakiem podstawy prawnej do ich podjęcia lub
- brakiem możliwości wskazania przez osobę uprawnioną miejsca zamieszkania dłużnika alimentacyjnego za granicą,

Pomijam już fakt, że podpunkt "a" też tam jest i wierzycielka go spełniła, ale za żadne skarby nie jestem w stanie pojąć jak:
- brakiem możliwości wskazania przez osobę uprawnioną miejsca zamieszkania dłużnika alimentacyjnego za granicą,
przyczyni się do wzrostu ściągalności

A co mi kontrola może zarzucić to nie mam pojęcia
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 24 mar 2017, 14:19

"ale za żadne skarby nie jestem w stanie pojąć jak:
przyczyni się do wzrostu ściągalności"

widzisz takich przypadków też nie miałeś, dotyczy to najczęściej obcokrajowców z krajów gdzie nie ma jurysdykcji
Procedura dotycząca transgranicznych roszczeń alimentacyjnych została uregulowana w Rozporządzeniu Rady(WE) NR 4/2009 z dnia 18 grudnia 2008 r. w sprawie jurysdykcji, prawa właściwego, uznawania i wykonywania orzeczeń oraz współpracy w zakresie zobowiązań alimentacyjnych (Dz.U.UE L z dnia 10 stycznia 2009 r.)
czyli krajów z poza Unii Europejskiej,żeby wierzycielka która ma dziecko z Afrykańczykiem, arabem czy Azjatą też mogłaby pobierać - i wtedy jest zapis:
- tu się zgodzę nie ma ściągalności.
A to o czym pisaliśmy wcześnie dotyczy przede wszystkim Polaków którzy uciekają za granicę "za chlebem"
eMGie
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 24 mar 2017, 14:25

tak i na tej podstawie pozostawisz wniosek bez rozpatrzenia....
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 24 mar 2017, 14:44

Elmer pisze:tak i na tej podstawie pozostawisz wniosek bez rozpatrzenia....
uczepił się jak rzep psiego ogona
poczytaj lepiej o tym i pomyśl jak to będziesz ścigał dłużników po zmianie ustawy:

https://tvn24bis.pl/pieniadze,79/sejm-za ... 26208.html
eMGie
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 24 mar 2017, 14:49

muszą jeszcze naszą ustawę zmienić, inaczej to w hurcie wnioski do prokuratury pójdą i wydawanie decyzji dłużnikom będzie bez sensu. gorzej, że będziemy co roku pisać
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 24 mar 2017, 15:20

Elmer pisze:muszą jeszcze naszą ustawę zmienić, inaczej to w hurcie wnioski do prokuratury pójdą i wydawanie decyzji dłużnikom będzie bez sensu. gorzej, że będziemy co roku pisać
jestem za tym żeby na dzień dobry napisać wnioski do prokuratury zwłaszcza dla tych co siedzą na garnuszkach konkubin i udają że nic nie mają a także tych co prowadzą działalność gospodarczą i udają ze nic nie zarabiają zwłaszcza taksówkarze, skłaniałbym się nawet za tym żeby napisać wnioski o ściganie tych co komornik nie może ustalić adresu np. od 10 lat
eMGie
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 24 mar 2017, 15:25

i tym sposobem w więzieniach będą siedzieć alimenciarze na naszym utrzymaniu zamiast przestępcy.
Przecież tyle miejsc w więzieniu nie ma. Nie wiem po co tyle zachodu by jednego gościa z kucykiem w pierdlu zamknąć.

Ludzie nie płaca alimentów bo u nas jest zły system ich zasądzania. Od wsadzania do więzień nikt nie zacznie płacić
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 24 mar 2017, 15:26

Elmer pisze:i tym sposobem w więzieniach będą siedzieć alimenciarze na naszym utrzymaniu zamiast przestępcy.
Przecież tyle miejsc w więzieniu nie ma. Nie wiem po co tyle zachodu by jednego gościa z kucykiem w pierdlu zamknąć.

Ludzie nie płaca alimentów bo u nas jest zły system ich zasądzania. Od wsadzania do więzień nikt nie zacznie płacić
i egzekucja jest prowadzona nie tam gdzie trzeba np. w Polsce
eMGie
Podinspektor
Zajmuję się:

Strona 6 z 7    [ Posty: 62 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x