DM 6 mieś ale ryczałt 5 mieś

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
:-)
VIP
Zajmuję się: DM, DE
Kontakt:

Re: DM 6 mieś ale ryczałt 5 mieś

Post autor: :-) »

GOPS_1234 pisze: 27 paź 2020, 10:18 Ja na początku błędnie zrozumiałem i pomyliłem z dodatkiem energetycznym bo do głowy mi by nie przyszło, że chodzi o naliczanie ryczałtu i żeby liczyć go tylko na 5 miesięcy. Plus ta USTAWA z dnia 22 marca 2018 r. nic nie mówi o sposobie naliczania ryczałtów tylko o 2 zmianach, które napisane są wyżej. Nie wiem kompletnie co to ma do naliczania ryczałtów. Fakt rozporządzenie wygasa w kwietniu ale na ten moment funkcjonuje i powinniśmy liczyć i przyznawać. Tym bardziej, że ustawa o DM mówi, że za brak CO, CW czy gazu powinniśmy naliczyć ryczałt. Jak wygaśnie rozporządzenie to od momentu wygaśnięcia nie powinno się liczyć a nie, że już nie przyznamy za maj bo w kwietniu wygasza rozporządzenie. Przecież w listopadzie mamy podstawę do naliczania ryczałtów i przyznając w listopadzie przyznajemy na okres od grudnia do maja (6miesięcy tak jak mówi ustawa) i decyzja jest niezmieniana. Według mnie powinniśmy naliczać aż do momentu wygaśnięcia rozporządzenia, bo na ten moment mamy podstawę do naliczania ryczałtów. Dopiero w momencie kiedy wygaśnie rozporządzenie i nie będzie żadnej zmiany to nie powinniśmy naliczać ryczałtów bo nie będziemy wtedy mieć ustalonego sposobu naliczania. Już chyba załapałem o co chodzi i wyrażam swoją opinię na ten temat.
obecna ustawa:
art 7. Jeżeli lokal mieszkalny nie jest wyposażony w instalację doprowadzającą energię cieplną do celów ogrzewania, w instalację ciepłej wody lub gazu przewodowego z zewnętrznego źródła znajdującego się poza lokalem mieszkalnym, osobie uprawnionej do dodatku mieszkaniowego przyznaje się ryczałt na zakup opału stanowiący część dodatku mieszkaniowego.
w zmianie ustawy:
po ust. 7 dodaje się ust. 7a w brzmieniu:„7a.W celu obliczenia wysokości ryczałtu, o którym mowa w ust. 7, stosuje się średnią cenę 1 kWh energii elektrycznej, ogłaszaną na podstawie art.23 ust. 2 pkt 18 lit. d ustawy z dnia 10 kwietnia 1997 r. –Prawo energetyczne (Dz. U. z 2020 r. poz. 833, 843, 1086, 1378 i 1565), powiększoną o podatek od towarów i usług.”,
Wychodzi więc na to, że ryczałt nadal bedzie przyslugiwal...chyba wiec po problemie
GOPS_1234
Starszy referent
Zajmuję się: DM, DE, ST, Dodatki grzewcze...
Kontakt:

Post autor: GOPS_1234 »

:-) pisze: 27 paź 2020, 10:38
GOPS_1234 pisze: 27 paź 2020, 10:18 Ja na początku błędnie zrozumiałem i pomyliłem z dodatkiem energetycznym bo do głowy mi by nie przyszło, że chodzi o naliczanie ryczałtu i żeby liczyć go tylko na 5 miesięcy. Plus ta USTAWA z dnia 22 marca 2018 r. nic nie mówi o sposobie naliczania ryczałtów tylko o 2 zmianach, które napisane są wyżej. Nie wiem kompletnie co to ma do naliczania ryczałtów. Fakt rozporządzenie wygasa w kwietniu ale na ten moment funkcjonuje i powinniśmy liczyć i przyznawać. Tym bardziej, że ustawa o DM mówi, że za brak CO, CW czy gazu powinniśmy naliczyć ryczałt. Jak wygaśnie rozporządzenie to od momentu wygaśnięcia nie powinno się liczyć a nie, że już nie przyznamy za maj bo w kwietniu wygasza rozporządzenie. Przecież w listopadzie mamy podstawę do naliczania ryczałtów i przyznając w listopadzie przyznajemy na okres od grudnia do maja (6miesięcy tak jak mówi ustawa) i decyzja jest niezmieniana. Według mnie powinniśmy naliczać aż do momentu wygaśnięcia rozporządzenia, bo na ten moment mamy podstawę do naliczania ryczałtów. Dopiero w momencie kiedy wygaśnie rozporządzenie i nie będzie żadnej zmiany to nie powinniśmy naliczać ryczałtów bo nie będziemy wtedy mieć ustalonego sposobu naliczania. Już chyba załapałem o co chodzi i wyrażam swoją opinię na ten temat.
obecna ustawa:
art 7. Jeżeli lokal mieszkalny nie jest wyposażony w instalację doprowadzającą energię cieplną do celów ogrzewania, w instalację ciepłej wody lub gazu przewodowego z zewnętrznego źródła znajdującego się poza lokalem mieszkalnym, osobie uprawnionej do dodatku mieszkaniowego przyznaje się ryczałt na zakup opału stanowiący część dodatku mieszkaniowego.
w zmianie ustawy:
po ust. 7 dodaje się ust. 7a w brzmieniu:„7a.W celu obliczenia wysokości ryczałtu, o którym mowa w ust. 7, stosuje się średnią cenę 1 kWh energii elektrycznej, ogłaszaną na podstawie art.23 ust. 2 pkt 18 lit. d ustawy z dnia 10 kwietnia 1997 r. –Prawo energetyczne (Dz. U. z 2020 r. poz. 833, 843, 1086, 1378 i 1565), powiększoną o podatek od towarów i usług.”,
Wychodzi więc na to, że ryczałt nadal bedzie przyslugiwal...chyba wiec po problemie
Dokładnie po problemie.
Jagoda666
Stażysta
Zajmuję się: Świadczenia Rodzinne
Kontakt:

Post autor: Jagoda666 »

tak...to powiedz mi na jakiej podstawie przyznasz w listopadzie br. ryczałt na maj 2021 to uznam że po problemie :)
VIP
Kontakt:

Jagoda666 pisze: 27 paź 2020, 18:48 tak...to powiedz mi na jakiej podstawie przyznasz w listopadzie br. ryczałt na maj 2021 to uznam że po problemie :)
nie rozumiem o co Ci chodzi...a na jakiej podstawie Ty nie przyznasz? Przecież podałam Ci artykuły...one nie zmieniaja wyliczenia ryczałtu...ustawa nie zmienia tego...wiec dlaczego Ty nie przyznasz ryczałtu...? Bo co? Może dokładnie przeczytaj artykuły...ze zrozumieniem.
VIP
Kontakt:

:-) pisze: 28 paź 2020, 9:05
Jagoda666 pisze: 27 paź 2020, 18:48 tak...to powiedz mi na jakiej podstawie przyznasz w listopadzie br. ryczałt na maj 2021 to uznam że po problemie :)
nie rozumiem o co Ci chodzi...a na jakiej podstawie Ty nie przyznasz? Przecież podałam Ci artykuły...one nie zmieniaja wyliczenia ryczałtu...ustawa nie zmienia tego...wiec dlaczego Ty nie przyznasz ryczałtu...? Bo co? Może dokładnie przeczytaj artykuły...ze zrozumieniem.
obecna ustawa:
art 7. Jeżeli lokal mieszkalny nie jest wyposażony w instalację doprowadzającą energię cieplną do celów ogrzewania, w instalację ciepłej wody lub gazu przewodowego z zewnętrznego źródła znajdującego się poza lokalem mieszkalnym, osobie uprawnionej do dodatku mieszkaniowego przyznaje się ryczałt na zakup opału stanowiący część dodatku mieszkaniowego. czyli ryczałt należy naliczyc...w rozporzadzeniu jest w jaki sposob...nowa ustawa moze wejdzie w kwietniu i w zmianie ustawy dodaje się art. 7a czyli
po ust. 7 dodaje się ust. 7a w brzmieniu:„7a.W celu obliczenia wysokości ryczałtu, o którym mowa w ust. 7, stosuje się średnią cenę 1 kWh energii elektrycznej, ogłaszaną na podstawie art.23 ust. 2 pkt 18 lit. d ustawy z dnia 10 kwietnia 1997 r. –Prawo energetyczne (Dz. U. z 2020 r. poz. 833, 843, 1086, 1378 i 1565), powiększoną o podatek od towarów i usług.”,Jeżeli rozporządzenie wygasa w kwietniu...przepisy obowiązują...to na jakiej podstawie nie wyplacisz ryczaltu...jesli w decyzji nie naliczysz ryczaltu...a ustawa o dodatkach nowa podpisana bedzie w grudniu...to co zrobisz?
GOPS_1234
Starszy referent
Zajmuję się: DM, DE, ST, Dodatki grzewcze...
Kontakt:

Post autor: GOPS_1234 »

Ja będę naliczać bo nie ma podstawy do tego, żeby nie naliczać ryczałtów. To, że wygasa rozporządzenie w kwietniu nie oznacza, że mam ryczałtu za maj nie przyznać ponieważ licząc w listopadzie dodatki mieszkaniowe mam podstawę do tego aby przyznać na okres od grudnia do maja ryczałty.
I mam pytanie skąd macie taką informację, że nie nalicza się ryczałtu za maj bo z tego co na samym początku było na pewno to nie wynika.
W ogóle jeżeli macie taką informację, że nie nalicza się za maj ryczałtu to powinniście mieć do tego podstawę prawną do tego. No chyba, ze nie macie podstawy do tego aby nie naliczać ryczałtu za maj, a jeżeli jej nie macie to powinno być wszystko jasne.
VIP
Kontakt:

GOPS_1234 pisze: 28 paź 2020, 9:51 Ja będę naliczać bo nie ma podstawy do tego, żeby nie naliczać ryczałtów. To, że wygasa rozporządzenie w kwietniu nie oznacza, że mam ryczałtu za maj nie przyznać ponieważ licząc w listopadzie dodatki mieszkaniowe mam podstawę do tego aby przyznać na okres od grudnia do maja ryczałty.
I mam pytanie skąd macie taką informację, że nie nalicza się ryczałtu za maj bo z tego co na samym początku było na pewno to nie wynika.
W ogóle jeżeli macie taką informację, że nie nalicza się za maj ryczałtu to powinniście mieć do tego podstawę prawną do tego. No chyba, ze nie macie podstawy do tego aby nie naliczać ryczałtu za maj, a jeżeli jej nie macie to powinno być wszystko jasne.
dokładnie...nie wiem o co chodzi z tym ryczałtem:) ja nie widze tu problemu poki co...bo podstawe mam do jego naliczania
kolendra
Praktykant
Zajmuję się: Płace / Kadry
Kontakt:

Post autor: kolendra »

Otrzymałam interpretację od prawnika, iż w świetle obowiązujących przepisów ryczałt należy przyznać na okres 6 miesięcy.
Jeśli faktycznie w przyszłym roku okaże się, iż nie powinien być wypłacany w maju ( lub na innych warunkach niż dotychczas ) to będziemy działać w temacie. Póki co wszystko zostaje bez zmian.

Dziękuję wszystkim za pomoc !
VIP
Kontakt:

kolendra pisze: 28 paź 2020, 12:19 Otrzymałam interpretację od prawnika, iż w świetle obowiązujących przepisów ryczałt należy przyznać na okres 6 miesięcy.
Jeśli faktycznie w przyszłym roku okaże się, iż nie powinien być wypłacany w maju ( lub na innych warunkach niż dotychczas ) to będziemy działać w temacie. Póki co wszystko zostaje bez zmian.

Dziękuję wszystkim za pomoc !
tak samo razem z ryczaltem na innych zasadach bedzie naliczany dodatek mieszkaniowy (chyba :))...poki co skupmy sie na tym co mamy:)
ODPOWIEDZ