obecna ustawa:GOPS_1234 pisze: 27 paź 2020, 10:18 Ja na początku błędnie zrozumiałem i pomyliłem z dodatkiem energetycznym bo do głowy mi by nie przyszło, że chodzi o naliczanie ryczałtu i żeby liczyć go tylko na 5 miesięcy. Plus ta USTAWA z dnia 22 marca 2018 r. nic nie mówi o sposobie naliczania ryczałtów tylko o 2 zmianach, które napisane są wyżej. Nie wiem kompletnie co to ma do naliczania ryczałtów. Fakt rozporządzenie wygasa w kwietniu ale na ten moment funkcjonuje i powinniśmy liczyć i przyznawać. Tym bardziej, że ustawa o DM mówi, że za brak CO, CW czy gazu powinniśmy naliczyć ryczałt. Jak wygaśnie rozporządzenie to od momentu wygaśnięcia nie powinno się liczyć a nie, że już nie przyznamy za maj bo w kwietniu wygasza rozporządzenie. Przecież w listopadzie mamy podstawę do naliczania ryczałtów i przyznając w listopadzie przyznajemy na okres od grudnia do maja (6miesięcy tak jak mówi ustawa) i decyzja jest niezmieniana. Według mnie powinniśmy naliczać aż do momentu wygaśnięcia rozporządzenia, bo na ten moment mamy podstawę do naliczania ryczałtów. Dopiero w momencie kiedy wygaśnie rozporządzenie i nie będzie żadnej zmiany to nie powinniśmy naliczać ryczałtów bo nie będziemy wtedy mieć ustalonego sposobu naliczania. Już chyba załapałem o co chodzi i wyrażam swoją opinię na ten temat.
art 7. Jeżeli lokal mieszkalny nie jest wyposażony w instalację doprowadzającą energię cieplną do celów ogrzewania, w instalację ciepłej wody lub gazu przewodowego z zewnętrznego źródła znajdującego się poza lokalem mieszkalnym, osobie uprawnionej do dodatku mieszkaniowego przyznaje się ryczałt na zakup opału stanowiący część dodatku mieszkaniowego.
w zmianie ustawy:
po ust. 7 dodaje się ust. 7a w brzmieniu:„7a.W celu obliczenia wysokości ryczałtu, o którym mowa w ust. 7, stosuje się średnią cenę 1 kWh energii elektrycznej, ogłaszaną na podstawie art.23 ust. 2 pkt 18 lit. d ustawy z dnia 10 kwietnia 1997 r. –Prawo energetyczne (Dz. U. z 2020 r. poz. 833, 843, 1086, 1378 i 1565), powiększoną o podatek od towarów i usług.”,
Wychodzi więc na to, że ryczałt nadal bedzie przyslugiwal...chyba wiec po problemie