DM a 40 zł na zapewnienie zakwaterowania Ukraince - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 30 gru 2022, 9:47

Witam
Pani z Ukrainy przyszła złożyć wniosek na DM, ponieważ wynajmuje mieszkanie. Jednak na tą Panią właścicielka mieszkania pobiera 40 zł w zamian za zapewnienie zakwaterowania i wyżywienia. Co o tym sądzicie? Miał ktoś taki przypadek?
FA2016
Stażysta
Od: 13 mar 2017, 16:31
Zajmuję się: FA/DM/DE

Napisano: 30 gru 2022, 10:14

Pani z Ukrainy przyszła złożyć wniosek na DM, ponieważ wynajmuje mieszkanie
Należy ustalić jakim tytułem prawnym dysponuje Pani Ukrainka i czy ponosi wydatki w związku z zamieszkiwaniem w przedmiotowym lokalu.
wynajmuje mieszkanie
jesli tak to najem zgodnie z K.C. ma charakter odpłatny
Jednak na tą Panią właścicielka mieszkania pobiera 40 zł w zamian za zapewnienie zakwaterowania i wyżywienia.
pobiera od kogo ?
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 30 gru 2022, 10:38

Ukrainka wynajmuje mieszkanie na podstawie umowy najmu, ponosi opłaty za lokal : za wynajem plus śmieci, prąd, gaz - tak mówiła, jeszcze nie widziałam umowy. 40 zł wypłaca gmina zgodnie z ustawą o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa za zapewnienie zakwaterowania i wyżywienia.
Moim zdaniem jeśli ktoś pomaga osobom z Ukrainy i dostaje za to pieniądze to nie powinien brać pieniędzy od tych osób za wynajem, a co za tym idzie, nie może składać wniosku o dodatek mieszkaniowy. Może się mylę, to mnie poprawcie.
FA2016
Stażysta
Od: 13 mar 2017, 16:31
Zajmuję się: FA/DM/DE

Napisano: 02 sty 2023, 8:58

40 zł zostało pobrane niezasadnie. Pani nie zapewnia zakwaterowania i wyżywienia. Sprawa zgodnie z ustawą powinna być skierowana do prokuratury. I decyzja o zwrot pobranej kwoty za zakwaterowanie i wyżywienie.
malpeczka
Stażysta
Od: 30 mar 2017, 10:17
Zajmuję się: DM

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x