liczba osób/dochód - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 30 gru 2022, 10:47

temat juz był - jak robicie w sytuacji gdy we wniosku jest 5 osob a na wydatkach ze spółdzielni 6 osb (roznica wynika z przeprowadzki syna)?
Czy stypendium wyplacane przez PUP w związku z rozporzeciem studiow podyplomowych wliczacie w dochod? według mnie nie ale.... zawsze ta mała watpliwosc jest
Mikolaze
Referent
Od: 05 lis 2021, 20:42
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe

Napisano: 30 gru 2022, 12:40

temat juz był - jak robicie w sytuacji gdy we wniosku jest 5 osób a na wydatkach ze spółdzielni 6 osb (roznica wynika z przeprowadzki syna)?
koszty wyliczamy w oparciu o dokumenty potwierdzone i wystawione przez zarządcę
nie mamy uprawnień żeby modyfikować [przeliczać ] kwoty wydatków na własną rękę
Czy stypendium wyplacane przez PUP w związku z rozporzeciem studiow podyplomowych wliczacie w dochod? według mnie nie ale.... zawsze ta mała watpliwosc jest
wg mnie też nie ale pewności nie mam i brak czasu żeby dokładnie sprawdzić ;)
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 30 gru 2022, 13:21

brodafix pisze:
30 gru 2022, 12:40
temat juz był - jak robicie w sytuacji gdy we wniosku jest 5 osób a na wydatkach ze spółdzielni 6 osb (roznica wynika z przeprowadzki syna)?
koszty wyliczamy w oparciu o dokumenty potwierdzone i wystawione przez zarządcę
nie mamy uprawnień żeby modyfikować [przeliczać ] kwoty wydatków na własną rękę
wg mnie też nie ale pewności nie mam i brak czasu żeby dokładnie sprawdzić ;)
jesli chodzi o stypendium to juz znalazłam, wliczamy w dochód bo stypendium przyznane na podstawie art.42a ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy. Wymienione jest w u. ś.r.
Natomiast jesli chodzi o liczbe osob to niby przyjmuje sie tak jak oswiadcza wnioskodawca a w wydatkach taka liczbe osob przyjmuje sie jak przedstawia dokument, zawsze co do tego mam wątpliwości
Mikolaze
Referent

Napisano: 09 sty 2023, 10:45

pilna sprawa - wnioskodawca złozyl do deklaracji dokumenty potwierdzające dochód natomiast jednego z tych dochodów nie uwzględnił w deklaracji z uwagi na fakt, że bnie godzi się na ujęcie tego do dochodu. Jaką praktykę macie, na podstawie tego dokumentu wliczacie do dochodu przy obliczenaich dodatku mimo ze nie ujete w deklaracji?
Mikolaze
Referent

Napisano: 09 sty 2023, 11:23

pilna sprawa - wnioskodawca złozyl do deklaracji dokumenty potwierdzające dochód natomiast jednego z tych dochodów nie uwzględnił w deklaracji z uwagi na fakt, że bnie godzi się na ujęcie tego do dochodu. Jaką praktykę macie, na podstawie tego dokumentu wliczacie do dochodu przy obliczenaich dodatku mimo ze nie ujete w deklaracji?
jeśli dochód należy wliczyć to możesz przyjąć z dokumentu jeśli jest wystawiony prawidłowo
jak się gość nie zgadza to niech składa odwołanie
brodafix
Podinspektor

Napisano: 09 sty 2023, 11:47

brodafix pisze:
09 sty 2023, 11:23
jeśli dochód należy wliczyć to możesz przyjąć z dokumentu jeśli jest wystawiony prawidłowo
jak się gość nie zgadza to niech składa odwołanie

zastanawiam sie czy nie powinnam wezwac do uzupełnienia brakow w deklaracji tj. tego dochodu? mam prośbe o przeslanie wzoru ogolnej decyzji o przyznanie dodatku mieszkaniowego na adres [email protected]
Mikolaze
Referent

Napisano: 09 sty 2023, 11:53

zastanawiam sioe czy nie powinnam wezwac do uzupełnienia brakow w deklaracji tj. tego dochodu?
tak
brodafix
Podinspektor

Napisano: 09 sty 2023, 12:30

brodafix pisze:
09 sty 2023, 11:53
zastanawiam sioe czy nie powinnam wezwac do uzupełnienia brakow w deklaracji tj. tego dochodu?
tak
mam jeszcze jedno pytanko, czy do decyzji załączacie karte obliczeniową? u nas wydajemy decyzje a do decyzji dajemy karte obliczeniowa (z programu). Przejęłam dodatki po poprzedniczce która w ten sposob robila a ja zastanawiam sie czy to nie zmienic i w jednej decyzji wszystko zawrzec
Mikolaze
Referent

Napisano: 09 sty 2023, 12:45

u nas wydajemy decyzje a do decyzji dajemy karte obliczeniowa (z programu)
u nas nie ponieważ w uzasadnieniu jest wszystko ładnie opisane ;)
brodafix
Podinspektor

Napisano: 09 sty 2023, 12:48

u nas jest sporo dodatkow i ciezko ogarnac byłoby zeby wpisywac wszystko z osobna
Mikolaze
Referent

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x