Witam
Pani z Ukrainy przyszła złożyć wniosek na DM, ponieważ wynajmuje mieszkanie. Jednak na tą Panią właścicielka mieszkania pobiera 40 zł w zamian za zapewnienie zakwaterowania i wyżywienia. Co o tym sądzicie? Miał ktoś taki przypadek?
DM a 40 zł na zapewnienie zakwaterowania Ukraince
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA/DM/DE
- Kontakt:
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: DM
- Kontakt:
Re: DM a 40 zł na zapewnienie zakwaterowania Ukraince
Należy ustalić jakim tytułem prawnym dysponuje Pani Ukrainka i czy ponosi wydatki w związku z zamieszkiwaniem w przedmiotowym lokalu.Pani z Ukrainy przyszła złożyć wniosek na DM, ponieważ wynajmuje mieszkanie
jesli tak to najem zgodnie z K.C. ma charakter odpłatnywynajmuje mieszkanie
pobiera od kogo ?Jednak na tą Panią właścicielka mieszkania pobiera 40 zł w zamian za zapewnienie zakwaterowania i wyżywienia.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA/DM/DE
- Kontakt:
Ukrainka wynajmuje mieszkanie na podstawie umowy najmu, ponosi opłaty za lokal : za wynajem plus śmieci, prąd, gaz - tak mówiła, jeszcze nie widziałam umowy. 40 zł wypłaca gmina zgodnie z ustawą o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa za zapewnienie zakwaterowania i wyżywienia.
Moim zdaniem jeśli ktoś pomaga osobom z Ukrainy i dostaje za to pieniądze to nie powinien brać pieniędzy od tych osób za wynajem, a co za tym idzie, nie może składać wniosku o dodatek mieszkaniowy. Może się mylę, to mnie poprawcie.
Moim zdaniem jeśli ktoś pomaga osobom z Ukrainy i dostaje za to pieniądze to nie powinien brać pieniędzy od tych osób za wynajem, a co za tym idzie, nie może składać wniosku o dodatek mieszkaniowy. Może się mylę, to mnie poprawcie.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: DM
- Kontakt:
40 zł zostało pobrane niezasadnie. Pani nie zapewnia zakwaterowania i wyżywienia. Sprawa zgodnie z ustawą powinna być skierowana do prokuratury. I decyzja o zwrot pobranej kwoty za zakwaterowanie i wyżywienie.
Oprócz DM a 40 zł na zapewnienie zakwaterowania Ukraince - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
wyliczenie dodatku
Decyzje z mocą wsteczną
fundusz inwestycyjny
Rejestracja w PUP.
Nierejestrowaną działalność gospodarcza.
Dodatek mieszkaniowy a data stempla pocztowego na wniosku.
niższa niż 0,5% kwoty przeciętnego wynagrodzenia w gosp.nar.
liczba osób/dochód
brak tytułu
podpowiedzcie jak podstawa prawna
umowa użyczenia
podstawa prawna
od 1.1.2023 stawka 1kWh = 0,7315
Jeszcze jedno pytanko
Pomóżcie
VAT od 1.12.2023?