Dodatek mieszkaniowy a data stempla pocztowego na wniosku.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Taxi
- Kontakt:
Dodatek mieszkaniowy a data stempla pocztowego na wniosku.
Witam. Pracownik mopr informował mnie iz decyduje data stempla pocztowego oraz ze czas zlozenia wniosku jest do ostatniego dnia miesiaca. Dzis mamy 31grudnia ale jest sobota czy mimo to wniosek bedzie zaakceptowany jako zlozony w terminie ???jesli wyśle go dzisiaj listem poleconym priorytetowym. Szef dopiero wczoraj w nocy wyslal mi na email zaswiadczenie o dochodzie a prosilam blagalam go caly miesiac. To nie jest z mojej winy opoznienie
((

-
- VIP
- Zajmuję się: DM, DE
- Kontakt:
Re: Dodatek mieszkaniowy a data stempla pocztowego na wniosku.
Art. 61. § 3. kodeksu postępowania administracyjnego ....Datą wszczęcia postępowania na żądanie strony jest dzień doręczenia żądania organowi administracji publicznej.Kasiakasia1410 pisze: 31 gru 2022, 7:48 Witam. Pracownik mopr informował mnie iz decyduje data stempla pocztowego oraz ze czas zlozenia wniosku jest do ostatniego dnia miesiaca. Dzis mamy 31grudnia ale jest sobota czy mimo to wniosek bedzie zaakceptowany jako zlozony w terminie ???jesli wyśle go dzisiaj listem poleconym priorytetowym. Szef dopiero wczoraj w nocy wyslal mi na email zaswiadczenie o dochodzie a prosilam blagalam go caly miesiac. To nie jest z mojej winy opoznienie((
"Nie ma znaczenia kiedy wniosek strony zostaje nadany u operatora pocztowego, jeśli to za jego pomocą jest składany w organie, bowiem decydującą jest okoliczność daty, w jakiej taki wniosek/żądanie wpływa do organu administracji publicznej. Z datą wpływu wniosku do organu zaczynają się materializować konkretne uprawnienia dla wnioskodawcy wynikające z przepisów prawa materialnego, gdyż od tej daty organ jest związany z treścią wniosku do do przedmiotu i zakresu rozpoznawanej sprawy".
-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
Niestety liczy się data doręczenia wniosku, a nie nadania w placówce pocztowej.
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: DM
- Kontakt:
u nas też tak było.... do niedawna ....Niestety liczy się data doręczenia wniosku, a nie nadania w placówce pocztowej.

ale prawnicy orzekli, że w związku z tym, iż orzecznictwo w przeważającej mierze skłania się ku opcji nr 2 tj. nadania w placówce pocztowej to 'wygrała ta druga opcja
także no...

także warto się odwoływać .... przepisy mamy jakie mamy .... interpretacji tyle co interpretujących ...
-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
Przepisy mówią jednoznacznie, że datą wszczęcia postępowania na żądanie strony jest dzień doręczenia żądania organowi administracji publicznej.... doręczenia, a nie nadania. Nie wiem, co tu interpretować...brodafix pisze: 02 sty 2023, 15:41u nas też tak było.... do niedawna ....Niestety liczy się data doręczenia wniosku, a nie nadania w placówce pocztowej.![]()
ale prawnicy orzekli, że w związku z tym, iż orzecznictwo w przeważającej mierze skłania się ku opcji nr 2 tj. nadania w placówce pocztowej to 'wygrała ta druga opcja
także no...
także warto się odwoływać .... przepisy mamy jakie mamy .... interpretacji tyle co interpretujących ...
-
- Podinspektor
- Kontakt:
a to już trzeba by pogadać z tymi co to interpretowaliNie wiem, co tu interpretować...

-
- VIP
- Zajmuję się: DM, DE
- Kontakt:
u mnie interpretacja prawnika...data wpływu do organubrodafix pisze: 02 sty 2023, 16:11a to już trzeba by pogadać z tymi co to interpretowaliNie wiem, co tu interpretować...![]()

-
- Podinspektor
- Kontakt:
dla mnie jak najbardziej oku mnie interpretacja prawnika...data wpływu do organu
Oprócz Dodatek mieszkaniowy a data stempla pocztowego na wniosku. - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Zmiany w dodatkach
Zmiany w dodatkach
Cena kWh od 1 stycznia 2023 r. Podstawa Prawna
wyliczenie dodatku
Decyzje z mocą wsteczną
fundusz inwestycyjny
Rejestracja w PUP.
Nierejestrowaną działalność gospodarcza.
niższa niż 0,5% kwoty przeciętnego wynagrodzenia w gosp.nar.
liczba osób/dochód
DM a 40 zł na zapewnienie zakwaterowania Ukraince
brak tytułu
podpowiedzcie jak podstawa prawna
umowa użyczenia
podstawa prawna
od 1.1.2023 stawka 1kWh = 0,7315