DM a alimenty w obecej walucie

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
kataberzyna
Praktykant
Zajmuję się: dodatki ministerialne
Kontakt:

DM a alimenty w obecej walucie

Post autor: kataberzyna »

Dzień dobry, Pani składa wniosek na DM,w dochodach wykazuje alimenty na dziecko w obcej walucie-czy kurs walut biorę na dzień wydania decyzji?
pierwsza moja taka sytuacja.
z góry dziękuję
lusia&lusia
Starszy referent
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne, dodatek osłonowy, węglowy itp.
Kontakt:

Re: DM a alimenty w obecej walucie

Post autor: lusia&lusia »

bierzesz kwotę z wyroku sądu jaka została zasądzona
kataberzyna
Praktykant
Kontakt:

a może być oświadczenie Pani, że w okresie trzech ostatnich miesięcy otrzymała tyle i tyle alimentów oraz potwierdzenia przelewów?
lusia&lusia
Starszy referent
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne, dodatek osłonowy, węglowy itp.
Kontakt:

w sumie możesz wziąć oświadczenie pod odpowiedzialnością karną o otrzymywanych alimentach,
ale ja dalej będę się upierała, że wyrok powinna przedłożyć. Nauczona doświadczeniem jestem, że nie piszą prawdy na tych oświadczeniach dlatego sceptycznie do nich podchodzę.
kataberzyna
Praktykant
Kontakt:

ojciec dziecka jest obcokrajowcem, który przebywa chyba u siebie w kraju, wyrok jest z naszego sądu-ma zasądzone alimenty w kwocie 500 zł, Pani co miesiąc otrzymuje alimenty od taty i z innej instytucji (2 przelewy) na łączną kwotę 123,20 euro co daje ok. 520 zł. Mam oświadczenie Pani, mam przelewy i "wykopałam" wyrok
lusia&lusia
Starszy referent
Kontakt:

co to znaczy z innej instytucji?,
jak masz wyrok sądu- to sprawa się rozwiązała
kataberzyna
Praktykant
Kontakt:

z zagranicznej instytucji

dziękuję za pomoc ;)
kataberzyna
Praktykant
Kontakt:

witam, w decyzji przyznającej DM muszę wskazać podstawę prawną mówiącą o tym, że kurs walut biorę na dzień wydania decyzji-czy miał ktoś taki przypadek i podzieliłby się art?
z góry dziękuję
pozdrawiam
Maxima
VIP
Zajmuję się: DM DE
Kontakt:

Post autor: Maxima »

kataberzyna pisze: 02 lip 2025, 11:20 witam, w decyzji przyznającej DM muszę wskazać podstawę prawną mówiącą o tym, że kurs walut biorę na dzień wydania decyzji-czy miał ktoś taki przypadek i podzieliłby się art?
z góry dziękuję
pozdrawiam
Jeśli wziąć kurs z dnia wydania decyzji, to kiedy wnioskodawca miałby wypełnić deklarację? Też w dniu wydania decyzji?
kataberzyna
Praktykant
Kontakt:

dobrze byłoby gdyby Pani wskazała tylko kwotę w euro, ale przeliczyła to na złotówki według "swojego" kursu....
zastanawiam się czy nie zacytować lex'a "Z art. 6 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. – Kodeks postępowania administracyjnego – dalej k.p.a., wynika, że organy administracji publicznej działają zgodnie z przepisami prawa. Jest to równoznaczne z tym, że organy administracji publicznej orzekają według stanu faktycznego i prawnego istniejącego w dacie wydawania przez nie decyzji, więc przy wydawaniu decyzji w sprawie dodatku mieszkaniowego organ powinien przyjąć kurs waluty obcej obowiązujący w dniu wydania rozstrzygnięcia".

ponieważ: Przepisy u.d.m. nie określają sposobu ustalania dochodu uzyskiwanego w walutach obcych ani nie odsyłają w tym zakresie do innych aktów prawa, w tym do rozporządzenia Ministra Rodziny i Polityki Społecznej z dnia 6 lipca 2023 r. w sprawie sposobu i trybu postępowania w sprawach o przyznanie świadczeń rodzinnych oraz zakresu informacji, jakie mają być zawarte we wniosku i oświadczeniach o ustalenie prawa do świadczeń rodzinnych.
ODPOWIEDZ