DM a alimenty w obecej walucie
-
- Praktykant
- Zajmuję się: dodatki ministerialne
- Kontakt:
DM a alimenty w obecej walucie
Dzień dobry, Pani składa wniosek na DM,w dochodach wykazuje alimenty na dziecko w obcej walucie-czy kurs walut biorę na dzień wydania decyzji?
pierwsza moja taka sytuacja.
z góry dziękuję
pierwsza moja taka sytuacja.
z góry dziękuję
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne, dodatek osłonowy, węglowy itp.
- Kontakt:
Re: DM a alimenty w obecej walucie
bierzesz kwotę z wyroku sądu jaka została zasądzona
-
- Praktykant
- Kontakt:
a może być oświadczenie Pani, że w okresie trzech ostatnich miesięcy otrzymała tyle i tyle alimentów oraz potwierdzenia przelewów?
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne, dodatek osłonowy, węglowy itp.
- Kontakt:
w sumie możesz wziąć oświadczenie pod odpowiedzialnością karną o otrzymywanych alimentach,
ale ja dalej będę się upierała, że wyrok powinna przedłożyć. Nauczona doświadczeniem jestem, że nie piszą prawdy na tych oświadczeniach dlatego sceptycznie do nich podchodzę.
ale ja dalej będę się upierała, że wyrok powinna przedłożyć. Nauczona doświadczeniem jestem, że nie piszą prawdy na tych oświadczeniach dlatego sceptycznie do nich podchodzę.
-
- Praktykant
- Kontakt:
ojciec dziecka jest obcokrajowcem, który przebywa chyba u siebie w kraju, wyrok jest z naszego sądu-ma zasądzone alimenty w kwocie 500 zł, Pani co miesiąc otrzymuje alimenty od taty i z innej instytucji (2 przelewy) na łączną kwotę 123,20 euro co daje ok. 520 zł. Mam oświadczenie Pani, mam przelewy i "wykopałam" wyrok
-
- Starszy referent
- Kontakt:
co to znaczy z innej instytucji?,
jak masz wyrok sądu- to sprawa się rozwiązała
jak masz wyrok sądu- to sprawa się rozwiązała
-
- Praktykant
- Kontakt:
z zagranicznej instytucji
dziękuję za pomoc
dziękuję za pomoc

-
- Praktykant
- Kontakt:
witam, w decyzji przyznającej DM muszę wskazać podstawę prawną mówiącą o tym, że kurs walut biorę na dzień wydania decyzji-czy miał ktoś taki przypadek i podzieliłby się art?
z góry dziękuję
pozdrawiam
z góry dziękuję
pozdrawiam
-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
Jeśli wziąć kurs z dnia wydania decyzji, to kiedy wnioskodawca miałby wypełnić deklarację? Też w dniu wydania decyzji?kataberzyna pisze: 02 lip 2025, 11:20 witam, w decyzji przyznającej DM muszę wskazać podstawę prawną mówiącą o tym, że kurs walut biorę na dzień wydania decyzji-czy miał ktoś taki przypadek i podzieliłby się art?
z góry dziękuję
pozdrawiam
-
- Praktykant
- Kontakt:
dobrze byłoby gdyby Pani wskazała tylko kwotę w euro, ale przeliczyła to na złotówki według "swojego" kursu....
zastanawiam się czy nie zacytować lex'a "Z art. 6 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. – Kodeks postępowania administracyjnego – dalej k.p.a., wynika, że organy administracji publicznej działają zgodnie z przepisami prawa. Jest to równoznaczne z tym, że organy administracji publicznej orzekają według stanu faktycznego i prawnego istniejącego w dacie wydawania przez nie decyzji, więc przy wydawaniu decyzji w sprawie dodatku mieszkaniowego organ powinien przyjąć kurs waluty obcej obowiązujący w dniu wydania rozstrzygnięcia".
ponieważ: Przepisy u.d.m. nie określają sposobu ustalania dochodu uzyskiwanego w walutach obcych ani nie odsyłają w tym zakresie do innych aktów prawa, w tym do rozporządzenia Ministra Rodziny i Polityki Społecznej z dnia 6 lipca 2023 r. w sprawie sposobu i trybu postępowania w sprawach o przyznanie świadczeń rodzinnych oraz zakresu informacji, jakie mają być zawarte we wniosku i oświadczeniach o ustalenie prawa do świadczeń rodzinnych.
zastanawiam się czy nie zacytować lex'a "Z art. 6 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. – Kodeks postępowania administracyjnego – dalej k.p.a., wynika, że organy administracji publicznej działają zgodnie z przepisami prawa. Jest to równoznaczne z tym, że organy administracji publicznej orzekają według stanu faktycznego i prawnego istniejącego w dacie wydawania przez nie decyzji, więc przy wydawaniu decyzji w sprawie dodatku mieszkaniowego organ powinien przyjąć kurs waluty obcej obowiązujący w dniu wydania rozstrzygnięcia".
ponieważ: Przepisy u.d.m. nie określają sposobu ustalania dochodu uzyskiwanego w walutach obcych ani nie odsyłają w tym zakresie do innych aktów prawa, w tym do rozporządzenia Ministra Rodziny i Polityki Społecznej z dnia 6 lipca 2023 r. w sprawie sposobu i trybu postępowania w sprawach o przyznanie świadczeń rodzinnych oraz zakresu informacji, jakie mają być zawarte we wniosku i oświadczeniach o ustalenie prawa do świadczeń rodzinnych.
Oprócz DM a alimenty w obecej walucie - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
pytanie mam
Sygnity-uchylenie decyzji
SYGNITY błędy w oprogramowaniu DM
chodzi o wywiad
Zwrot dodatku
Wydatki w dodatkach mieszkaniowych
służebność
Proszę o podpowiedź - oświadczenie o zaleganiu najemcy
dom wolnostojący
wydatki na czynsz?
jak podejść do tematu
dochód z PSU