DM w Sygnity - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 13 kwie 2023, 11:39

Kochani jeszcze jedno pytanie dla pracujących w SYGNITY
Mam zmianę stawki bazowej czynszu od 03.01.2023 o której dowiedziałam się wczoraj.
W międzyczasie wydałam decyzje przyznające DM i przeliczyłam czynsz według starej - niższej stawki i wydałam decyzje. Decyzje są w realizacji.
Poprawiłam stawkę bazową w Sygnity jednak muszę teraz poprawić decyzje.
Czy wiecie może, w jaki sposób to zrobić, aby wyliczyć poprawnie i nadpłacić różnicę w DM? Jak zrobić zmianę takiej decyzji? jak ewentualnie powinna ona wyglądać?
Z góry dzięki za pomoc
Anitakal
Stażysta
Od: 13 sty 2021, 11:34
Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny, dodatki mieszkaniowe

Napisano: 13 kwie 2023, 13:52

Poprawiłam stawkę bazową w Sygnity jednak muszę teraz poprawić decyzje.
sama bez zgody Strony decyzji poprawić nie możesz ponieważ nie jest to oczywista omyłka
a wada istotna decyzji polegająca na błędnie wyliczonej kwocie świadczenia

pozostaje art. 155 kpa [musi być zgoda strony na oświadczeniu o zmianę decyzji]
lub pozostaje ...
Art. 156 [Podstawy stwierdzenia nieważności decyzji] [ osobiście nie polecam tego trybu ;) ]
Czy wiecie może, w jaki sposób to zrobić, aby wyliczyć poprawnie i nadpłacić różnicę w DM? Jak zrobić zmianę takiej decyzji?
trzeba utworzyć decyzję z decyzji w systemie
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 13 kwie 2023, 13:56

"(...) Zgodnie z wyrażoną w art. 16 § 1 ustawy z 14 czerwca 1960 r. Kodeks postępowania administracyjnego (dalej: k.p.a.) zasadą trwałości decyzji administracyjnych, decyzje, od których nie służy odwołanie w administracyjnym toku instancji lub wniosek o ponowne rozpatrzenie sprawy, są ostateczne. Uchylenie lub zmiana takich decyzji, stwierdzenie ich nieważności oraz wznowienie postępowania może nastąpić tylko w przypadkach przewidzianych w k.p.a. lub ustawach szczególnych.

Wyżej wskazane wyjątki od zasady trwałości decyzji administracyjnej wymienione w art. 16 § 1 zd. 2 k.p.a. pozwalające na wzruszenie decyzji ostatecznej dotyczą: uchylenia lub zmiany decyzji w odpowiednim trybie postępowania (art. 154, 155, 161, 163 k.p.a.)".
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x