Zmiana lokalu w trakcie miesiąca - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 11 kwie 2023, 10:51

Mam problem, proszę o pomoc:)
Najemca złożył wniosek o DM w kwietniu, więc powinnam przyjąć wydatki za lokal z marca. Tylko, że Najemca mieszkał do 20 marca w lokalu nr 2 a od 21 marca zamienił się na mieszkania i zamieszkał w lokalu nr 3 (oba lokale są własnością Gminy). Jak mam policzyć wydatki za lokal?
klaudia08
Praktykant
Od: 14 mar 2023, 11:19
Zajmuję się: GKM

Napisano: 11 kwie 2023, 12:36

Cóż, ja bym powiedziała Wnioskodawcy, że trzeba przemieszkać miesiąc pod adresem, na który składa się dodatek i dopiero wtedy składać wniosek. A jak petent upierdliwy i nie da się przekonać to odmowa z racji tego, że nie dostarczył wydatków za miesiąc poprzedzający dzień składania wniosku na mieszkanie, na które składa wniosek (bo mając wydatki podzielone w danym m-cu na dwa różne mieszkania, to wiadome, że nie będzie miał wydatków za cały m-c na jedno mieszkanie).
mag027
Referent
Od: 25 sie 2017, 9:55
Zajmuję się: dod.mieszkaniowe,stypendia szkolne, KDR

Napisano: 11 kwie 2023, 13:23

klaudia08 pisze:
11 kwie 2023, 10:51
Najemca złożył wniosek o DM w kwietniu, więc powinnam przyjąć wydatki za lokal z marca. Tylko, że Najemca mieszkał do 20 marca w lokalu nr 2 a od 21 marca zamienił się na mieszkania i zamieszkał w lokalu nr 3 (oba lokale są własnością Gminy). Jak mam policzyć wydatki za lokal?
zarządca nie mógł potwierdzić wydatków za lokal nr 3 bo wnioskodawca tam nie mieszkał całego miesiąca to najlepiej niech zarządca napisze teraz pisemko by można było odmówić dodatku...a jesli potwierdził wydatki na lokal nr 3 i jest wszystko ok to skąd wiesz, że tam wnioskodawca jeszcze nie mieszkał...
:-)
VIP
Od: 20 mar 2017, 12:49
Zajmuję się: DM, DE

Napisano: 11 kwie 2023, 13:58

Cóż, ja bym powiedziała Wnioskodawcy, że trzeba przemieszkać miesiąc pod adresem, na który składa się dodatek i dopiero wtedy składać wniosek.
moim zdaniem to błąd

w komentarzy do dodatków mieszkaniowych
Art. 6 DodMieszkU Manjura-Niśkiewicz 2022, wyd. 6 czytamy:

"W praktyce zdarzają się niekiedy przypadki złożenia wniosku o przyznanie dodatku mieszkaniowego w tym samym miesiącu, w którym nastąpiło uzyskanie tytułu prawnego do zajmowanego lokalu. Na przykład wnioskodawca 10 lipca zawiera umowę najmu lokalu mieszkalnego i – chcąc uzyskać dodatek mieszkaniowy od sierpnia – w lipcu składa wniosek. Mimo iż w miesiącu, w którym złożony został wniosek, wnioskodawca nie opłacił całego czynszu, podstawę obliczenia dodatku mieszkaniowego winno stanowić świadczenie przeliczone za pełny miesiąc. Czynsz jest bowiem z reguły świadczeniem okresowym i powinien być płacony z góry, a mianowicie: gdy najem ma trwać nie dłużej niż miesiąc – za cały czas najmu, a gdy najem ma trwać dłużej niż miesiąc albo gdy umowa najmu była zawarta na czas nieoznaczony – miesięcznie, do 10. dnia miesiąca (por. art. 669 KC). Czynsz za niepełny miesiąc występuje zatem tylko w przypadku, gdy umowa najmu jest zawarta na okres krótszy niż 1 miesiąc. Wskazanie we wniosku, iż chodzi o wydatki za ostatni miesiąc, tj. miesiąc, w którym składany jest wniosek, stanowi jedynie punkt odniesienia do prawidłowego obliczenia wydatków w przypadku zmiany ich wysokości. Częste są bowiem sytuacje zmiany wysokości czynszu lub innych opłat ponoszonych w związku z zajmowaniem lokalu mieszkalnego już po złożeniu wniosku, lecz przed wydaniem decyzji. Nie ma natomiast żadnych podstaw prawnych do przyjęcia za podstawę obliczenia dodatku mieszkaniowego wydatków poniesionych za niepełny miesiąc".
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 11 kwie 2023, 14:58

:-) pisze:
klaudia08 pisze:
11 kwie 2023, 10:51
zarządca nie mógł potwierdzić wydatków za lokal nr 3 bo wnioskodawca tam nie mieszkał całego miesiąca to najlepiej niech zarządca napisze teraz pisemko by można było odmówić dodatku...a jesli potwierdził wydatki na lokal nr 3 i jest wszystko ok to skąd wiesz, że tam wnioskodawca jeszcze nie mieszkał...
W tym przypadku to właśnie my jako Gmina jesteśmy zarządcą, ponieważ oba lokale należa do Gminy i to ja musze wydrukować opłaty za lokal. Tylko właśnie zastanawiam się jakie te wydatki przyjąć. Czy przyjąć wydatki do 20 marca za ten stary lokal i od 21 marca za ten nowy? Wtedy wyjdzie mi realnie jakie wydatki poniósł za marzec.
klaudia08
Praktykant
Od: 14 mar 2023, 11:19
Zajmuję się: GKM

Napisano: 11 kwie 2023, 15:15

oj kombinujecie jak koń pod górkę
wodę ścieki śmieci przyjmujecie ze starego mieszkania (doliczając proporcję 10/30) natomiast czynsz za metry z nowego bowiem dodatek przez 6 miesięcy będzie płacony na to nowe mieszkanie
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 12 kwie 2023, 7:43

ponieważ dodatek będzie przyznany na pełne miesiące [ dokładnie 6 tj. wnioskodawca będzie zobowiązany do dopłacania różnicy do pełnej wysokości czynszu] - brak podstaw prawnych do przyjęcia wydatków jedynie za okres od 21 marca

moim zdaniem i zgodnie z cytowanym przeze mnie komentarzem Manjury, powinnaś wystawić takie wydatki na nowy lokal jakby zamieszkiwał tam od 1 marca
opłaty licznikowe tj. woda - można by przyjąć ze starego lokalu
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 12 kwie 2023, 8:27

brodafix pisze:
11 kwie 2023, 13:58
Cóż, ja bym powiedziała Wnioskodawcy, że trzeba przemieszkać miesiąc pod adresem, na który składa się dodatek i dopiero wtedy składać wniosek.
moim zdaniem to błąd

w komentarzy do dodatków mieszkaniowych
Art. 6 DodMieszkU Manjura-Niśkiewicz 2022, wyd. 6 czytamy:

"W praktyce zdarzają się niekiedy przypadki złożenia wniosku o przyznanie dodatku mieszkaniowego w tym samym miesiącu, w którym nastąpiło uzyskanie tytułu prawnego do zajmowanego lokalu. Na przykład wnioskodawca 10 lipca zawiera umowę najmu lokalu mieszkalnego i – chcąc uzyskać dodatek mieszkaniowy od sierpnia – w lipcu składa wniosek. Mimo iż w miesiącu, w którym złożony został wniosek, wnioskodawca nie opłacił całego czynszu, podstawę obliczenia dodatku mieszkaniowego winno stanowić świadczenie przeliczone za pełny miesiąc. Czynsz jest bowiem z reguły świadczeniem okresowym i powinien być płacony z góry, a mianowicie: gdy najem ma trwać nie dłużej niż miesiąc – za cały czas najmu, a gdy najem ma trwać dłużej niż miesiąc albo gdy umowa najmu była zawarta na czas nieoznaczony – miesięcznie, do 10. dnia miesiąca (por. art. 669 KC). Czynsz za niepełny miesiąc występuje zatem tylko w przypadku, gdy umowa najmu jest zawarta na okres krótszy niż 1 miesiąc. Wskazanie we wniosku, iż chodzi o wydatki za ostatni miesiąc, tj. miesiąc, w którym składany jest wniosek, stanowi jedynie punkt odniesienia do prawidłowego obliczenia wydatków w przypadku zmiany ich wysokości. Częste są bowiem sytuacje zmiany wysokości czynszu lub innych opłat ponoszonych w związku z zajmowaniem lokalu mieszkalnego już po złożeniu wniosku, lecz przed wydaniem decyzji. Nie ma natomiast żadnych podstaw prawnych do przyjęcia za podstawę obliczenia dodatku mieszkaniowego wydatków poniesionych za niepełny miesiąc".
Nie widziałam, nie czytałam. :lol: Ja mam to tak obgadane z prawnikiem i tak robimy.
mag027
Referent
Od: 25 sie 2017, 9:55
Zajmuję się: dod.mieszkaniowe,stypendia szkolne, KDR

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x